Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΗ: Νέα επένδυση 280 εκατ. ευρώ για mega φωτοβολταϊκό στη Δυτ. Μακεδονία

 

ΔΕΗ

Κώστας Δεληγιάννης 

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποτελεί το επόμενο βήμα στην «πράσινη στροφή» της ΔΕΗ και τη σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της στον κλάδο των ΑΠΕ. 

Το πάρκο πρόκειται να εγκατασταθεί στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση από τα τμήματα των πρώην λιγνιτωρυχείων που θα παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΗ. Η νέα «πράσινη» επένδυση της ΔΕΗ θα ανέλθει στα επίπεδα των 280 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στην Άνοιξη. 


Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ στη Δυτ. Μακεδονία 

Τα «πράσινα» επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία προβλέπουν την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW στην περιοχή. Το φωτοβολταϊκό των 500 MW ανήκει στο δεύτερο «κύμα» έργων, συνολικής ισχύος 1000 MW, που προγραμματίζονται να εγκατασταθούν σε πρώην λιγνιτωρυχεία, τη στιγμή που ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή μονάδες συνολικής ισχύος 300 MW. 

Η εγκατάσταση αυτών των έργων αποτελεί ένα μόνο μέρος από το επενδυτικό «αποτύπωμα» που θα έχει στη Δυτική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα αντικαταστήσει τις παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία στα τέλη Νοεμβρίου, οι συνολικές επενδύσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Έτσι, για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, πλην των ΑΠΕ, η ΔΕΗ πρόκειται να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60 εκατ. έως το 2023. Επίσης, κεφάλαια ύψους 250 εκατ. θα αξιοποιηθούν για τη μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». 

 ΠΗΓΗ: www.insider.gr

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)
«Προτιμώ τον θάνατον παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχη του εις την αφοσίωσίν μου». (Ιωάννης Καποδίστριας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου