Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Μητσοτάκης στο Νταβός: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας

 


Σημαντικές επαφές θα έχει σήμερα και αύριο στο Νταβός ο πρωθυπουργός, με στόχο να επικοινωνήσει την θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας και με φόντο την επενδυτική βαθμίδα. Αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  συμμετέχει σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα συναντηθεί με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες καθώς και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην προοπτική η Ελλάδα να εξάγει «φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία» ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυνατότητες της χώρας στην αιολική ενέργεια.

«Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης.

Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο. Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση.

Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης.Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».

«Από την σκοπιά της Ελλάδας ως χώρας που δεσπόζει στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ παραμένω πολύ επίμονος όσον αφορά στην Πράσινη Συμφωνία και πάρα πολύ υποστηρικτικός ως προς τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι κάτι που αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα όλων των κρατών-μελών, δεν παύουμε να υπογραμμίζουμε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, προσθέτοντας σε αυτό τους σημαντικούς πόρους που έχουν δοθεί από το RRF για την Πράσινη Μετάβαση. Για την Ελλάδα ο συνολικός φάκελος υπερβαίνει τα 36 δισ. ευρώ και πάνω από 25% από αυτό κατευθύνεται στην Πράσινη Μετάβαση, επομένως θα πω ότι έχουμε και σημαντική δύναμη πυρός από την ΕΕ, ώστε να το καταστήσουμε όλο αυτό δυνατό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην συνέχεια στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Novozymes Έστερ Μπαϊζέ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο οι Ευρωπαίοι οφείλουν να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τον χρόνο που χρειάζεται μια επιχείρηση για να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες και να λειτουργήσει επενδύοντας εντός της Ενιαίας Αγοράς, όταν η γραφειοκρατία στις ΗΠΑ χρειάζεται δύο χρόνια έναντι έξι στην ΕΕ. Εν όψει των ευρωεκλογών, οφείλουμε να βάλουμε υψηλότερα στις προτεραιότητές μας την Ενιαία Αγορά, ακόμη κι αν στους πολίτες φαίνεται βαρετή και γραφειοκρατική, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και στο πλαίσιο αυτού του νέου γύρου ευρωπαϊκών εκλογών θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Με συγχωρείτε που παρέκκλινα λίγο από τη συζήτηση, αλλά θεώρησα ότι ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.

 www.amna.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου