Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Εχθροπραξίες για το φτηνό τιμολόγιο - Η αντεπίθεση της Φυσικό Αέριο στις παρεμβάσεις της ΡΑΑΕΥ και η αντίδραση Σκυλακάκη


ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ  - www.energymag.gr

Σκληραίνει και αποκτά διαστάσεις ανοιχτής κόντρας μεταξύ της ΡΑΑΕΥ με την εταιρεία Φυσικό Αέριο το θέμα που έχει ανοίξει με αφορμή το προιόν της εταιρείας "Ρεύμα MAXI Home Fixed", που ως γνωστόν προβλέπει σταθερή τιμολόγηση για 8 μήνες αλλά έχει καταταχθεί στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων

Μετά την χτεσινή ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής που δημοσιοποίησε ανοιχτά τις ενστάσεις της για το θέμα, η εταιρεία αντεπιτίθεται με αιχμές κατά της ΡΑΑΕΥ, κάνοντας λόγο ευθέως ότι "το τελευταίο διάστημα γίνεται αποδέκτης μια επικοινωνιακής πολιτικής η οποία δημιουργεί εντυπώσεις και ένα κλίμα ανασφάλειας σε μια περίοδο που μείζον ζήτημα είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων του καταναλωτή, ο οποίος θα δύναται να επιλέγει μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το πλέον συμφέρον προιόν".

Μάλιστα προσθέτει επικαλούμενη και τον όμιλο στον οποίο ανήκει, την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ότι παραμένουν σταθεροί και συνεπείς στον σκοπό τους για την προσφορά ενός προϊόντος ιδιαίτερα ευνοϊκού για τον καταναλωτή, απαλλαγμένο από όρους και προϋποθέσεις, τους οποίους θέσαμε υπόψη των καταναλωτών με στόχο την πλήρη και διαφανή πληροφόρησή τους.

"Εκτιμούμε ότι το συμφέρον/ το όφελος του καταναλωτή, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανάγκη μείωσης των τιμών και ενίσχυσης του ανταγωνισμού είναι στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων στην ενέργεια θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων".

Πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα δεν έχει υπάρξει για την ώρα παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη με πληροφορίες του energymag να τον φέρουν δυσαρεστημένο με την διάσταση που έχει πάρει το θέμα και των χειρισμών της ΡΑΑΕΥ, την στιγμή που το κύριο ζήτημα είναι οι χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης,  μιλώντας, την Τρίτη  στον Real Fm ανέφερε: 

«Σταθμίζουμε τι είναι προς όφελος του καταναλωτή και η ευρωπαϊκή οδηγία που ενθαρρύνει την ελευθερία των τιμολογίων και την επιλογή των καταναλωτών, μάς κατευθύνει στη μεγιστοποίηση της ποικιλίας των τιμολογίων αρκεί να καταλαβαίνει ο καταναλωτής τι γίνεται και να υπάρχει διαφάνεια» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Real Fm.

Όπως είπε «το πλαίσιο χρήζει ερμηνείας. Υπάρχει ένα κομμάτι σε μια υπουργική που λέει ότι με συναίνεση του καταναλωτή μπορείς να φύγεις από τον γενικό κανόνα του ενός έτους και να πας στους έξι μήνες. Δεν το ερμηνεύει έτσι η ΡΑΑΕΥ. Η δική μου άποψη είναι ότι πάντα η ερμηνεία πρέπει να γίνεται προς το συμφέρον του καταναλωτή και αυτό είναι να έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερα τιμολόγια φτάνει να υπάρχει επαρκής διαφάνεια. Το πλαίσιο εδώ όντως χρήζει ερμηνείας , αν δηλαδή μπορείς να φύγεις από τον ένα χρόνο και να πας στους έξι μήνες. Η ΡΑΑΕΥ έκανε μια ανάποδη ερμηνεία. Η δική μας θέση ως υπουργείο είναι ότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, είναι θεσμικός ο ρόλος της, αλλά μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες. Οπερ και θα κάνουμε» σημείωσε.

Παράλληλα, “φωτογράφισε” την ανάγκη να υπάρξουν και μικρότερης διάρκειας σταθερά τιμολόγια είπε ότι αυτά δίνουν καλύτερη τιμή, όπως το νέο προϊόν που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και έχει σταθερή οκτάμηνη χρέωση, αντί της δωδεκάμηνης που έχουν τα μπλε.

Η ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση σχετική ανακοίνωση, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, δήλωνε ότι εξετάζει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της εταιρείας «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» λόγω της μη-συμμόρφωσής του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρχή, προς βασικές διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της υποχρεωτικής διάρκειας της σύμβασης προμήθειας, ίσης κατ’ ελάχιστον με δώδεκα (12) μήνες, καθότι το «Ρεύμα MAXI Home Fixed» παρέχεται για χρονικό διάστημα οχτώ (8) μηνών.

Περαιτέρω, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, δεδομένου ότι το ανωτέρω προϊόν προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό (“fixed”), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό.

Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή Ρήτρας Πρόωρης Αποχώρησης, παρά τη ρητή απαγόρευση κάθε μηχανισμού επιβολής τέλους τερματισμού σύμβασης που ισχύει απολύτως για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης (άρθρο 47 παρ. 4 του ν. 4001/2011).

Επιπροσθέτως, εξετάζεται η παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης – διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης, δεδομένου ότι ο Προμηθευτής επικοινωνεί το ελεγχόμενο πρόγραμμα ως έχοντος «τη χαμηλότερη τιμή» αλλά ο σχετικός ισχυρισμός δεν προβάλλεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ομοειδών προϊόντων επί ίσοις όροις ούτε και επαληθεύεται. Για τους ανωτέρω λόγους η Αρχή ζήτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος, χωρίς ωστόσο τη θεσμική ανταπόκριση της εταιρείας.

Πάντως η εταιρεία έχει με επιστολή της έχει αντιδράσει λέγοντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι πλήρως εναρμονισμένο με το θεσμικό πλαίσιο, ενώ και ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης με δηλώσεις του έχει ”εμμέσως” βάλει θετικό πρόσημο στην κίνηση της Φυσικό Αέριο, που έχει επιφέρει ένταση του ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι η εμπορική πορεία του εν λόγω τιμολογίου είναι άκρως ικανοποιητική, με βάση την εταρεία. 

Η ανακοίνωση της Φυσικό Αέριο

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed, προϊόν που λάνσαρε το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στις 12/1, η εταιρεία θέλει να καταστήσει σαφές ότι:

Η εταιρεία έχει εγγράφως τοποθετηθεί στο σύνολο των σημείων της ανακοίνωσης της ΡΑΑΕΥ, σχετικά με το προϊόν MAXI HOME FIXED.

Συγκεκριμένα, με επιστολή απάντηση που εστάλη στην ΡΑΑΕΥ τη Δευτέρα 22/1 η εταιρεία τοποθετήθηκε τεκμηριωμένα σε όλα τα σημεία που αφορούν α. στους αναλυτικούς όρους του προσφερόμενου προϊόντος και τα χαρακτηριστικά του β. την κατηγοριοποίησή του γ. τους όρους του προϊόντος ως προς την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, συγκρισιμότητας κι επαληθευσιμότητας δ. την επικοινωνιακή προβολή ε. τη χρωματική σήμανση και στ. τους διαφανείς όρους της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.  

Η εταιρεία σαφώς αναγνωρίζει πως το έργο της Αρχής είναι να ελέγχει τη συμμόρφωση των προσφερόμενων τιμολογιακών προϊόντων των προμηθευτών προς τις διατάξεις του νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου και ιδίως του Κώδικα Προμήθειας και των σχετικών αποφάσεων της Αρχής, αλλά το έργο της οφείλει να επιτελείται πάντα προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Η εταιρεία σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο της Αρχής αναγνωρίζει το έργο που αυτή επιτελεί, ωστόσο δεν αποστερείται των δικαιωμάτων της να απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποφάσεών της. Συναφώς, η ρυθμιστική αρχή υποχρεούται να εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα άμυνας των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία γίνεται αποδέκτης μίας επικοινωνιακής πολιτικής η οποία δημιουργεί εντυπώσεις και ένα κλίμα ανασφάλειας, σε μια περίοδο όπου μείζον ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων του καταναλωτή ο οποίος θα δύναται να επιλέγει μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον το πλέον συμφέρον προϊόν.

Ως εκ τούτου, το Φυσικό Αέριο και ο όμιλος ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένουν σταθεροί και συνεπείς στον σκοπό τους για την προσφορά ενός προϊόντος ιδιαίτερα ευνοϊκού για τον καταναλωτή, απαλλαγμένο από όρους και προϋποθέσεις, τους οποίους θέσαμε υπόψη των καταναλωτών με στόχο την πλήρη και διαφανή πληροφόρησή τους.

Εκτιμούμε ότι το συμφέρον/το όφελος του καταναλωτή, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανάγκη μείωσης των τιμών και ενίσχυσης του ανταγωνισμού είναι στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων στην ενέργεια θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου