Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

"Ζυγίζουν" οι καταναλωτές τις νέες χρεώσεις


www.energymag.gr -
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

Με τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος να εντείνεται, μετά και την κίνηση της εταιρείας "Φυσικό Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" να λανσάρει κίτρινο τιμολόγιο με σταθερή χρέωση για 8 μήνες, και οι άλλοι πάροχοι “ζεσταίνουν” μηχανές, στη βάση και των εκτιμήσεων για την πορεία των τιμών χονδρικής, ώστε να προτείνουν νέα προϊόντα ρεύματος ενόψει και της γνωστοποίησης των χρεώσεων του Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές δείχνουν, προς ώρας, περιορισμένη κινητικότητα, καθώς αναμένουν τις εξελίξεις και κυρίως τις χρεώσεις στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, που θα γνωστοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου για το πράσινο τιμολόγιο.

Σε αυτό έχουν μεταπέσει από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1.1.2024. Δηλαδή, περίπου επτά στους δέκα καταναλωτές ρεύματος είναι στο πράσινο τιμολόγιο, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει συστήσει να περιμένουν την εικόνα του Φεβρουαρίου πριν κάνουν την επιλογή τους τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα πράξει και ο ίδιος βλέποντας ότι τον πρώτο μήνα ο πάροχός του έχει δώσει ακριβότερες τιμές. “Εγώ για το σπίτι μου κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Ο πάροχος, δυστυχώς, έχει βγει από τους ακριβούς. Του δίνω ένα μήνα καιρό να αλλάξει τιμές, αλλιώς θα αλλάξω πάροχο” είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται σε εξέλιξη είναι και η  προσπάθεια της ΡΑΑΕΥ να “κρατήσει” τη λειτουργικότητα του μοντέλου με τα πολύχρωμα τιμολόγια, ελέγχοντας τις προτάσεις για νέα προϊόντα, τις  προσφορές κτλ, τονίζοντας με συνεχή μηνύματα στην αγορά για την ανάγκη να μη “φαλκιδευτεί”  το νέο πλαίσιο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου με μια απλή αίτηση στον πάροχό τους να επιστρέψουν στο τιμολόγιο που ήταν πριν την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στη λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι τιμές

Στο μεταξύ οι τιμές τον επόμενο μήνα, αναμένεται να κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως η χονδρική τιμή ρεύματος έχει κάνει λόγω του κρύου άλμα τις τελευταίες δύο ημέρες ξεπερνώντας και πάλι το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ΤΕΑ της Αγοράς Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε κατά 10,13% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Διαμορφώθηκε στα 100,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 91,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε διαμορφωθεί τη Δευτέρα όπου είχε καταγράψει αύξηση τιμής κατά 33,23% από την Κυριακή. Η υψηλότερη τιμής τη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 174,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 61,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 355.81 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα την κυριαρχία έχουν οι ΑΠΕ με μερίδιο 38,5%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 31,74%, τα υδροηλεκτρικά με μερίδιο 6,4% και η συμμετοχή του λιγνίτη στο 2,9%.

Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 31,401 MWh με μερίδιο 17,65%. Πάντως η μέση Τιμή Εκκαθάρισης του Ιανουαρίου φαίνεται πώς κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή του Δεκεμβρίου, που καθόρισε και τις τιμές του Ιανουαρίου ενώ σε πτωτική πορεία κινείται και το φυσικό αέριο με την τιμή του TTF να κλείνει με πτώση 4%,  στα 27,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα δημιουργώντας αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου