Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου φέρνει η μηνιαία καταμέτρηση


 
ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΝΤΗ - www.energymag.gr

H μηνιαία πλέον μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί "πονοκέφαλο" σε 7 εκατ. νοικοκυριά, αφού εφόσον εγκριθεί από την ΡΑΑΕΥ, αναμένονται επιβαρύνσεις στα τέλη χρήσης του ΔΕΔΔΗΕ που ισοδυναμούν σε ετήσια βάση με 40 εκατ.  ευρώ.Η καταμέτρηση των ρολογιών γινόταν κάθε τέσσερις μήνες, αφού όπως υποστηρίζει ο διαχειριστής δεν είχε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει συχνότερες μετρήσεις. Μόλις 500.000 καταναλωτές άλλωστε διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Γι αυτό το λόγο ο ΔΕΔΔΗΕ με επιστολή προς την ΡΑΑΕΥ ζητά των επαναπροσδιορισμό των τελών χρήσης του δικτύου για το 2024, λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους, ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια.  Το αίτημα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αφορά την ανάκτηση 77,5 εκατ. ευρώ μέσω των τελών χρήσης δικτύου ετησίως. Ο Διαχειριστής διαπίστωσε παρέκκλιση από το ετήσιο απαιτούμενο έσοδο που έχει εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ, το οποίο έχει προσδιοριστεί στα 981 εκατ. ευρώ για 2023 και περίπου στο 1 δισ. εκατ. για το 2024.


Όπως εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ, η μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών ρεύματος , που θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο, θα οδηγήσει σε αύξηση λειτουργικών δαπανών κατά 40 εκατ. ευρώ ετησίως, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα αναλάβουν την καταμέτρηση. Το κόστος μεγαλώνει καθώς εκτός από τις μηνιαίες μετρήσεις που αυξάνουν τις απαιτήσεις σε προσωπικό και αριθμό εργολαβιών , προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες ύψους 25 εκ. ευρώ για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, 3,5 εκ. για κεφαλαιακές ανάγκες και 9 εκ. για υποανακτήσεις. Τα κόστη αυτά αν συνδυαστούν και με το αυξημένο WACC που έχει εγκριθεί ήδη για τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023-2024 (7,66%) εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν στα ύψη τα τέλη χρήσης του δικτύου για το 2024 και θα επιβαρύνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Το όφελος της μηνιαίας καταμέτρησης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρνει την μηνιαία καταμέτρηση λογαριασμών με στόχο να μειωθούν και οι ρευματοκλοπές. Περίπου 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών εντοπίζονται κάθε χρόνο και επιβάλλονται προσαυξημένες χρεώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για διάστημα κατανάλωσης έως και μίας 5ετίας. Το 50% αυτών των περιπτώσεων αφορούν σε ρευματοκλοπές αξίας έως 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500 ευρώ και 10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ, με την πλειονότητα να πραγματοποιείται από επιχειρήσεις.

Αρχειοθήκη ιστολογίου