Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Σε Δημόσιο τομέα και μεγάλους καταναλωτές οι 360.000 μετρητές του μικρού διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ

 

Στους μεγάλους καταναλωτές και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα θα εγκατασταθούν οι 360.000 μετρητές του μικρού διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ  - Άνοιγμα προσφορών στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για την προμήθεια και εγκατάσταση 360.000 μετρητών χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, τις οποίες έχουν υποβάλλει τα τέσσερα σχήματα του μεγάλου διαγωνισμού.

Κατά προτεραιότητα πρόκειται να τοποθετηθούν σε μεγάλους καταναλωτές, αλλά και σε επιχειρήσεις ή φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Την προκήρυξη του μικρού αυτού διαγωνισμού υπαγόρευσε η ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εγκατάσταση μιας σημαντικής πρώτης παρτίδας μετρητών χαμηλής τάσης, παρόμοιου τύπου με εκείνους του μεγάλου, το οποίο έχει ακόμη δρόμο μπροστά του.

Και αυτοί, όπως και εκείνοι του μεγάλου διαγωνισμού, είναι ψηφιακοί μετρητές χαμηλής τάσης με διακοπτικό στοιχείο και modem, δίνοντας την δυνατότητα στον Διαχειριστή να κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, δίχως την επιτόπια παρουσία συνεργείου. 

Ταυτόχρονα τρέχει και η αξιολόγηση των φακέλων των τεσσάρων σχημάτων που διεκδικούν το κύριο έργο των 7,3 εκατομμυρίων smart meters, ένα από τα μεγαλύτερα σήμερα στην ελληνική αγορά για το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ κρατά επτασφράγιστα τα χαρτιά του.

Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές για το τεράστιο project, ύψους 1,2 δισ ευρώ, έχουν κατατεθεί από τις 7 Δεκεμβρίου και η εξέταση ενός προς ενός του κάθε φακέλου και των πολυαριθμων στοιχείων και δεδομένων που περιλαμβάνονται σε έναν όγκο εκατοντάδων σελίδων, αποδεικνύεται μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία.

Σε αυτή την φάση βρισκεται η υπόθεση με τους έξυπνους μετρητές, δηλαδή το roll out, για το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ σύνηψε πρόσφατα συμφωνία με την Ευρωπαική Τράπεζα  Επενδυσεων (ΕΤΕπ), για δάνειο 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προμηθεύεται ήδη παρτίδες έξυπνων μετρητών, τους οποίους και τοποθετεί σε νέες παροχές, αντικαθιστώντας αναλογικά ρολόγια ρεύματος.

Σχετικά με τους «4» που είχαν καταθέσει το Δεκέμβριο προσφορές στον μεγάλο διαγωνισμό, έναν από τους μεγαλύτερους που βρίσκεται σε εξέλιξη, πανελλαδικά, όχι μονο στην ενέργεια, αλλα και ευρύτερα, είναι : 

1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).

2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

3. Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., η οποία έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.

4. Και η ελληνική Protasis AE, μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Το σίριαλ με τους έξυπνους μετρητές κρατά μια δεκαετία και πλέον, στη διάρκεια των οποίων είχε από όλα, όπως προσφυγές ενδιαφερομένων στο ΣτΕ, ναυάγιο του προηγούμενου διαγωνισμού και παρασκηνιακές πολιτικές πιέσεις.

Το τελευταίο επισόδειο αφορούσε την προσφυγή στο ΣτΕ της «κομμένης» από τον εν εξελίξει διαγωνισμό, Landis+Gyr, το οποίο και απέρριψε τους ισχυρισμούς της. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ο επικεφαλής της εταιρείας Werner Lieberherr είχε δηλώσει ότι αναστέλει τις όποιες περαιτέρω επενδύσεις είχε προγραμματίσει στην Ελλάδα και θα αναζητήσει άλλες χώρες για την παραγωγική της διαδικασία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου