Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πως η «μεταγραφή» της Αλουμίνιον άλλαξε τις ισορροπίες στην αγορά προμήθειας ρεύματος

 

Πως η «μεταγραφή» της Αλουμίνιον άλλαξε τις ισορροπίες στην αγορά προμήθειας

Η αλλαγή σκηνικού στην υψηλή τάση με την πρωτιά της Mytilineos και της Protergia που ξεπέρασαν το μερίδιο της ΔΕΗ, δημιουργεί νέα δεδομένα συνολικά στην αγορά προμήθειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο της Protergia στην Υψηλή τάση είναι 35,6% όταν το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 31,7%, του Ήρωνα στο 20,4% και της Elpedison στο 9,9%. 

Μάλιστα η αύξηση στην υψηλή τάση έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του συνολικού μεριδίου της Mytilineos στην αγορά προμήθειας που φτάνει πλέον στο 14,65% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΔΕΗ που έχει 52,84%. 

Η πρωτιά της Mytilineos κατέστη εφικτή μετά από την «μεταγραφή» που έκανε στις αρχές του έτους η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία έχει ξεκινήσει να καλύπτει τις ηλεκτρικές της ανάγκες από την Protergia. Και καθώς η Αλουμίνιον είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, η μεταγραφή αυτή άλλαξε τις ισορροπίες συνολικά στην αγορά. 

Σημειώνεται ότι η “μεταγραφή” της Αλουμίνιον στην Protergia κατέστη εφικτή μετά από το νέο προϊόν που έχει λανσάρει η εταιρεία προμήθειας βάσει του οποίου μπορεί να ηλεκτροδοτεί μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες με ένα υβριδικό μοντέλο με τη συμμετοχή ΑΠΕ και μονάδων αερίου. Πρόκειται για το προϊόν VBL (Virtual Baseload) που απευθύνεται σε μεσαίους και μεγάλους εμπορικούς πελάτες και βιομηχανίες το οποίο βασίζεται σε ποσοστό 50 – 60% σε ενέργεια από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) ενώ η υπόλοιπη ενέργεια παράγεται, παραδίδεται και τιμολογείται από μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos, με μεταβλητές το κόστος του φυσικού αερίου (TTF) αλλά και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που μπορούν να αντισταθμιστούν από τον πελάτη προκειμένου να έχει πλήρη έλεγχο του κόστους του. Έτσι με το VBL επιτυγχάνεται αφενός η κατανάλωση πράσινης ενέργειας σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% ενώ η υπόλοιπη ενέργεια προσφέρεται σε τιμή κόστους χωρίς επιπλέον περιθώρια, με μοναδική μεταβλητή το φυσικό αέριο και τους ρύπους. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα κόστους έως και 20% ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. 

Όπως προαναφέρθηκε πρώτος πελάτης για το Virtual Base Load είναι η Αλουμίνιο της Ελλάδος που από 1/1/2024 εκπροσωπείται από την Protergia, και ακολουθούν και άλλοι. Σημειώνετα τελος ότι η Protergia είναι σε συζητήσεις με 3 πελάτες στην Ελλάδα και έναν πελάτη στην Ιταλία ενώ στόχος είναι το προϊόν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στην ελληνική αγορά.

Αρχειοθήκη ιστολογίου