Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στα δίκτυα ηλεκτρισμού για την καλύτερη διαχείρισή τους

energypress.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στα δίκτυα ηλεκτρισμού για την καλύτερη διαχείρισή τους – Οι 3 βασικές IT προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ

Συστατικό μέρος της προσπάθειας να ενσωματωθούν οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των Διαχειριστών Μεταφοράς φιλοδοξεί να αποτελέσει ο ΑΔΜΗΕ, συμμετέχοντας ενεργά στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων Διαχειριστών της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει στην επιτροπή ICTC του Entso-Ε μαζί με άλλους Διαχειριστές ανά την Ευρώπη, όπου ο στόχος της επιτροπής είναι ο διαμοιρασμός γνώσης που προκύπτει μέσα από πειραματικές εφαρμογές αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή με γνώση της διαδικασίας, όλοι οι TSO πειραματίζονται, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν κατορθώσει να αντικαταστήσουν τα «συμβατικά εργαλεία» με εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, πράγμα λογικό, δεδομένου ότι ακόμη βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των σχετικών εφαρμογών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς, αν και σε πειραματικό στάδιο, αποτυπώνουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες που προκύπτουν για την βελτιστοποίηση του συστήματος, καθιστώντας σαφές «προς τα πού κινούμαστε».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Διαχειριστής, από όλο το φάσμα των εφαρμογών, εστιάζει σε τρία βασικά πεδία που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, την βελτιστοποίηση στη λειτουργία των παγίων του συστήματος και στην ανάπτυξη συστήματος LLM, δηλαδή την διαδικασία απάντησης σε σύνθετα ερωτήματα, αξιοποιώντας το σύνολο της τεχνογνωσίας του Διαχειριστή. Να σημειώσουμε ότι ο κάθε διαχειριστής από το σύνολο των 32 που συμμετέχουν στην επιτροπή επιλέγει σε ποιο κομμάτι θα εστιάσει ανάλογα τόσο με τις δυνατότητες που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές όσο και τις προτεραιότητές που θέτει.

Αναλυτικότερα, ο Έλληνας Διαχειριστής καταγράφει την μεγαλύτερη πρόοδο στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας όπου τα αρμόδια τμήματα μετρούν ήδη πάνω από ένα χρόνο ενασχόλησης με το θέμα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ θα παρουσιάσει ενώπιον των υπόλοιπων διαχειριστών, τα αποτελέσματα της δουλειάς του σε συνεδρίαση της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Ο δεύτερος άξονας της ΙΤ στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ αφορά στο κομμάτι των παγίων, δηλαδή πως, μπορείς, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, να υπάρξει καλύτερη και περισσότερο ακριβής πρόβλεψη βλαβών στο σύστημα. Ο τρίτος άξονας αφορά σε αυτό που είναι γνωστό ως GPT μοντέλο στα πλαίσια του LLM (large language models), δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας μιας «πλατφόρμας» όπου θα τίθενται συγκεκριμένα σύνθετα ερωτήματα προς απάντηση, αξιοποιώντας όλα τα κείμενα και την γνώση του ΑΔΜΗΕ, ως Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Χρειάζεται τέλος να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, αν και φαντάζει κάτι μακρινό σε σχέση με τα δεδομένα του σήμερα, γνωρίζει σημαντική άνθηση στους κύκλους των Διαχειριστών με μεγάλες εταιρείες διαχείρισης να διαθέτουν ήδη έως και 1000 άτομα προσωπικό IT που καταπιάνεται με αυτά τα ζητήματα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου