Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Σε ενεργειακό πρεσβευτή της χώρας εξελίσσεται η ΔΕΗ

energypress.gr

Σε ενεργειακό πρεσβευτή της χώρας εξελίσσεται η ΔΕΗ - Πως τα ανοίγματα στην ΝΑ Ευρώπη, καθίστανται διπλωματικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης

Σε ισχυρό εργαλείο οικονομικής διπλωματίας για την Ελλάδα και τα συμφέροντα της στην ευρύτερη περιοχή, εξελίσσονται τα στρατηγικά ανοίγματα της ΔΕΗ στην ΝΑ Ευρώπη.

Στο πρόσωπο του ελληνικού ομίλου η χώρα βρίσκει πλέον τον πιο επιδραστικό πρεσβευτή για να προωθήσει τα οικονομικά και ενεργειακά της συμφέροντα στην γειτονιά, σε ένα τομέα, όπου ο έλεγχος ενεργειακών διαδρόμων και πόρων, ισοδυναμεί με γεωπολιτική ισχύ, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από το διεθνή παράγοντα.

Το βλέπουμε να συμβαίνει όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό στις επαφές που έχει το μάνατζμεντ της ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στασση με κυβερνητικούς αξιωματούχους τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τόσο η συνάντηση που είχε προ δεκαημέρου ο έλληνας μάνατζερ στην Ουάσινγκτον με τον υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τους Ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, όσο και αυτή προχθές στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό Marcel Ciolacu, δείχνουν τον ρόλο του διπλωματικού εργαλείου που διαδραματίζει πλέον η ΔΕΗ.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, η συζήτηση του Γ.Στάσση με τον κ. Πάιατ για τον πιο ενεργό ρόλο που μπορεί να παίξει ο όμιλος μέσω των μεγάλων ενεργειακών λεωφόρων της Αν. Ευρώπης και τη «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» (3S), των 13 χωρών πέριξ της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής, που με τη στήριξη των ΗΠΑ, στοχεύει στη θωράκιση απέναντι στην απειλή της Ρωσίας, αναδεικνύουν ακριβώς την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας.

Στα στρατηγικά της ανοίγματα, οι Αμερικανοί βλέπουν ότι η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στην περιοχή, και ότι οι κινήσεις της συμβαδίζουν με τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα σε μια συγκυρία όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους στη θωράκιση της Αν.Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επιρροή. Το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία, η ΔΕΗ αποκτά παρουσία στον στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία, αναβαθμίζει τη σημασία της Αθήνας στα αμερικανικά μάτια. Το ειδικό βάρος της Ελλάδας μεγαλώνει μέσω της ΔΕΗ.

Η προσέγγιση των Ρουμάνων

Το ίδιο βλέπουν και οι Ρουμάνοι. Στο ενεργειακό σκέλος και γενικότερα στον οικονομικό τομέα, οι Ρουμάνοι συναναστρέφονται εδώ και δεκαετίες με τους Ιταλούς, οι οποίοι θεωρούν τα Βαλκάνια ζωτικό τους χώρο, ζώνη επιρροής τους, προσέγγιση που δεν κρύβουν στις επιχειρηματικές τους σχέσεις. Τώρα στη χώρα τους έχει κάνει την εμφάνισή του ένας νέος παίκτης από τα Βαλκάνια, όπως και αυτοί, με χαμηλότερο προφίλ απ’ ότι οι Ιταλοί, ο οποίος δεσμεύεται να επενδύσει τρεις φορές περισσότερα κεφάλαια σε ΑΠΕ, δηλαδή να κάνει 1,5 GW, αντί για τα 500 MW που προέβλεπε η Enel όταν είχε ακόμη παρουσία στη Ρουμανία. 

Το γεγονός ότι ο Γ. Στάσσης ήταν ο βασικός ομιλητής στο χθεσινό ετήσιο συνέδριο ZF Power Summit 2024, της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της χώρας Ziarul Financiar, το οποίο άνοιξε με αυτόν, δεν ήταν τυχαίο. Και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το πως οι οικοδεσπότες του πάνελ, εκτός από τις ερωτήσεις για τα σχέδια της ΔΕΗ, πως βλέπει τη ρουμανική αγορά ή τη σημασία του ενεργειακού διαδρόμου των Βαλκανίων, έφεραν ως παράδειγμα προς μίμηση την Ελλάδα και εκθείασαν τα οικονομικά και ενεργειακά της επιτεύγματα.

«Βλέπουμε πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πανευρωπαικό πρωταθλητή στην πράσινη μετάβαση, ότι έχει πολύ καλές επιδόσεις στην απορρόφηση των ευρωπαικών κονδυλίων, στην εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, επιδόσεις που πρέπει να αφυπνίσουν τις δικές μας εταιρείες, καθώς δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στη Ρουμανία», ήταν τα λόγια της συντονίστριας. Ενα σχόλιο με τη δική του αξία όταν μιλάμε για μια χώρα που παρουσιάζει εδώ και χρόνια έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, έχει καταφέρει να εκτοξεύσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της και η ανθεκτικότητα της οικονομίας της μνημονεύεται συχνά από διεθνείς οργανισμούς και αναλυτές.

Και επειδή στις επιχειρηματικές σχέσεις παίζει πάντα ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Στάσσης, απευθυνόμενος στο ρουμανικό ακροατήριο, αναφέρθηκε στη σημασία της Ρουμανίας, ως μιας πολύ σημαντικής χώρας στην πόρτα της Ευρώπης, με σταθερή διακυβέρνηση, ισχυρές οικονομικές προοπτικές και μεγάλες ευκαιρίες.

Εκανε μνεία στον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων λέγοντας ότι θα είναι win win για τις δύο χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία), στις συνέργειες των ΑΠΕ (πχ όταν δεν φυσάει εκεί, μπορεί να φυσάει εδώ) και φυσικά στα σχέδια της ΔΕΗ για επενδύσεις στη γείτονα, ύψους 2,5 δισ ευρώ. Σημειωτέον ότι με τις παραπάνω επενδύσεις, η πρώην Enel Romania, από ένα EBITDA στα 200-300 εκατ ευρώ που είχε παραδοσιακά, μπορεί να το δει να φτάνει στα 500 εκατ ευρώ.

Στην Αθήνα το Power Summit της Eurelectric

Η οικονομική διπλωματία γίνεται όλο και πιο σημαντική προτεραιότητα για όλο και περισσότερα κράτη εντός και εκτός της ΕΕ και η προβολή της Ελλάδας, μέσω της ΔΕΗ, σε σημαντικά συνέδρια, όπως το χθεσινό, προσθέτουν τη δική τους προστιθέμενη αξία στις προσπάθειες της χώρας να προωθήσει τα οικονομικά της συμφέροντα. 

Το επόμενο μεγάλο event, προς αυτή την κατεύθυνση, θα είναι η φιλοξενία στην Αθήνα του ετησίου συνέδριου της Eurelectric, δηλαδή της ένωσης των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες. Επειτα από πρωτοβουλία του Γιώργου Στάσση, που από πέρυσι είναι αντιπρόεδρος της Eurelectric, το συγκεκριμένο Power Summit θα φιλοξενηθεί το Μάιο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρέχοντας την ευκαιρία να αναδειχθεί ξανά ο ρόλος τόσο της ΔΕΗ και κυρίως της χώρας μας στο νέο διεθνές ενεργειακό τοπίο.

Καλεσμένοι να μιλήσουν θα είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν και CEO μεγάλων ευρωπαικών ομίλων, προσφέροντας μια ακόμη δυνατότητα στην Ελλάδα να βρεθεί στη καρδιά των ενεργειακών εξελίξεων.

Τα συνέδρια της Eurelectric προσελκύουν παραδοσιακά κορυφαία ονόματα, καθώς δεν πρόκειται για έναν απλό συντεχνιακό φορέα, που το μόνο που κάνει είναι να εκπροσωπεί τα στενά αιτήματα του κλάδου. Με πάνω από 3.500 ενεργειακές εταιρείες ως μέλη δεν συνδιαλέγεται απλώς με την Κομισιόν, παρά συνδιαμορφώνει με τις Βρυξέλλες τις αποφάσεις για την αγορά, κυρίως για τα μεγάλα θέματα της ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου