Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Ο καύσωνας δοκιμάζει τα ευρωπαϊκά δίκτυα – Κέρδη για τους φορείς αποθήκευσης ενέργειας

 

Ο καύσωνας δοκιμάζει τα ευρωπαϊκά δίκτυα – Κέρδη για τους φορείς αποθήκευσης ενέργειας
Ναταλία Κοντώση - energypress.gr

Η παραγωγή ρεκόρ ηλιακής ενέργειας, υποστηριζόμενη από ανεπαρκή ακόμη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του τελευταίου καύσωνα. 

Πολλοί πυρηνικοί και άλλοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί μείωσαν τη δραστηριότητά τους, καθώς η θερμοκρασία του νερού των ποταμών δεν ήταν αρκετά χαμηλή για αποτελεσματική ψύξη. Τα ενδοημερήσια spreads τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας έφεραν ένα απροσδόκητο όφελος για τους ιδιοκτήτες συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες και υδροηλεκτρικών σταθμών άντλησης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του, το think tank Ember, το κύμα καύσωνα από τα τέλη Ιουνίου έχει προκαλέσει πιέσεις στα ευρωπαϊκά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και διπλασιάζοντας τις ημερήσιες τιμές ενέργειας. Ωστόσο, τα δίκτυα παρέμειναν σταθερά, τροφοδοτούμενα από ρεκόρ ηλιακών όγκων. 

Στα ύψη η χρήση κλιματιστικών

Οι εξωτερικές θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η χρήση κλιματιστικών εκτοξεύτηκε στα ύψη. Οι διακοπές λειτουργίας σε πυρηνικούς και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής επιδείνωσαν τις προκλήσεις.

Η ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την 1η Ιουλίου ήταν έως και 6% υψηλότερη στη Γερμανία, 9% στη Γαλλία και 14% στην Ισπανία σε σχέση με τις 24 Ιουνίου. Όσον αφορά την αιχμή της ζήτησης, αυτή αυξήθηκε κατά 12% στη Γαλλία, 15% στην Ισπανία και 5% στη Γερμανία και την Πολωνία.

Τα κέρδη για τον κλάδο αποθήκευσης

Ένα μεγαλύτερο περιθώριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας εντός μίας ημέρας σημαίνει υψηλότερο εισόδημα για τους φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες.

Η μέση ημερήσια τιμή αυξήθηκε κατά 15% στην Ισπανία, 106% στην Πολωνία, 108% στη Γαλλία και 175% στη Γερμανία.

«Παρά την τεράστια πίεση, τα ευρωπαϊκά δίκτυα πέρασαν τη δοκιμασία αντοχής και η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρησή τους σε λειτουργία. Το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας βοήθησε στην αποφυγή διακοπών ρεύματος. Ωστόσο, η χρήση της αποθήκευσης ενέργειας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα τη μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τη δύση του ηλίου. Αυτό μεταφράστηκε σε απότομη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Διευθυντής Προγράμματος Ember's Europe, Paweł Czyżak.

Η παραγωγή ρεκόρ ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας της παροχής ενέργειας

Τον Ιούνιο καταγράφηκε η υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – 45 TWh, η οποία διατήρησε την επαρκή τροφοδοσία του δικτύου κατά τις ώρες της ημέρας. Το αποτέλεσμα ήταν 22% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Τα κύματα καύσωνα δεν θα υποχωρήσουν - θα γίνουν μόνο πιο έντονα στο μέλλον. Λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεών τους, όπως η αποθήκευση σε μπαταρίες, η διασύνδεση, η ευελιξία στη ζήτηση και τα δυναμικά τιμολόγια, θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέρος του σχεδιασμού του δικτύου και του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε ο Czyżak. Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η αποθήκευση ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας, για να βοηθήσει στην τροφοδοσία του κλιματισμού μέχρι αργά το βράδυ, τόνισε.

Περιορισμένες οι διακοπές ρεύματος

Η υπερθέρμανση των καλωδίων είναι η πιθανή αιτία των διακοπών ρεύματος στην Ιταλία την 1η Ιουλίου. Με την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα και του νερού, η ψύξη των θερμοηλεκτρικών σταθμών καθίσταται επίσης πιο δύσκολη. Οδήγησε σε αναγκαστικές μειώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και την Ελβετία.

Ο γαλλικός πυρηνικός στόλος έχει πληγεί περισσότερο, καθώς όλες οι 18 εγκαταστάσεις εκτός από μία αντιμετωπίζουν κάποιο είδος μείωσης της παραγωγικής τους ικανότητας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, έως και το 15% της παραγωγικής ικανότητας ενδέχεται να έχει πληγεί.

Στις 4 Ιουλίου, μεγάλο μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της Πράγας, επλήγη από διακοπή ρεύματος διάρκειας αρκετών ωρών. Ωστόσο, οι αρχές αρκέστηκαν στο να αναφέρουν την πτώση ενός καλωδίου μετάδοσης στα βορειοδυτικά της χώρας και το επακόλουθο φαινόμενο ντόμινο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία του αέρα ήταν πολύ χαμηλότερη από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ήλιος φέρνει ενέργεια μαζί με θερμότητα

Στις ημέρες αιχμής του καύσωνα στη Γερμανία, η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε 50 GW και ακόμη περισσότερα, παράγοντας το 33% έως 39% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας. Η χώρα διαθέτει 14 GW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) και 10 GW αντλιοστάσια, τα οποία γεφύρωσαν εν μέρει το χάσμα μεταξύ των αιχμών της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Όπως υπογραμμίζει το balkangreenenergynews.com η άνοδος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τα βράδια μετακυλίεται στους καταναλωτές, επομένως η χρήση κλιματιστικών γίνεται πιο ακριβή με τη δύση του ηλίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματική περίπτωση που τάσσεται υπέρ των λύσεων καθαρής ευελιξίας. Λόγω της υψηλής προσφοράς ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της αιχμής της ζήτησης που σχετίζεται με την ψύξη αργά το απόγευμα, οι ημερήσιες διαφορές τιμών ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Το spread στην Πολωνία στο τμήμα της επόμενης ημέρας σχεδόν έφτασε τα 500 ευρώ ανά MWh την 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, το ημερήσιο χαμηλό ήταν 21,04 ευρώ ανά MWh κάτω από το μηδέν και η κορύφωση ανήλθε σε 471 ευρώ ανά MWh. Στη Γερμανία, το σημείο αναφοράς αυξήθηκε από 0,16 ευρώ ανά MWh σε αρνητικό έδαφος σε 404,91 ευρώ ανά MWh.

Τα περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης χρεώνουν σε χαμηλές τιμές και αποδεσμεύουν κατά τις ώρες αιχμής, μειώνοντας την ανάγκη για δαπανηρά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα το βράδυ και υποστηρίζοντας την εξισορρόπηση του δικτύου, υπογράμμισαν οι αναλυτές.

Η διασύνδεση έπαιξε επίσης ρόλο. Το κύμα καύσωνα κορυφώθηκε σε διαφορετικές χώρες σε διαφορετικές ημέρες, επομένως οι διασυνδέσεις μετέφεραν ηλεκτρική ενέργεια εκεί που ήταν περισσότερο απαραίτητη.


Αρχειοθήκη ιστολογίου