Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Ρεύμα: Στα ύψη η ζήτηση και τιμές - Οι μεγάλες διαφορές με την Κεντρική Ευρώπη φέρνουν στο προσκήνιο στρεβλώσεις


www.energymag.gr -
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

Με το σύστημα παραγωγής αλλά και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ένεκα των επενδύσεων που έχουν γίνει σε υποδομές, μονάδες βάσης, κτλ,  να ανταποκρίνεται στις ακραίες συνθήκες των ημερών ο προβληματισμός της συγκυρίας εστιάζεται στην ισορροπία του όλου συστήματος της ΝΑ Ευρώπης, όπου υπάρχουν χώρες με ελλειμματικές υποδομές, αλλά και στο φαινόμενο των μεγάλων διαφορών τιμών, που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, μεταξύ Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης. Κι όλα αυτά την ώρα που, επανειλημμένα, οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι  Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας έχουν επισημάνει με επιστολή τους τις στρεβλώσεις στην αγορά της περιοχής ζητώντας παρεμβάσεις από την ΕΕ.

Έτσι, με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες, η ζήτηση έχει πάρει την ανιούσα φτάνοντας ακόμη και στα επίπεδα των 11.000 MW. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ήδη στις 11:30 το πρωί να “χτυπήσει” κόκκινο ξεπερνώντας τα 10.000 MW αγγίζοντας τα 10.500 MW τις ώρες του μεσημεριού.

Με τις ΑΠΕ, κύρια λόγω χαμηλών ανέμων, να έχουν ροές μέσω φωτοβολταϊκών, αλλά και με ισχυρή παρουσία των μονάδων φυσικού αερίου αλλά και με αξιοσημείωτη στήριξη από τους λιγνίτες, οι δυνατότητες παραγωγής είναι ικανές να καλύψουν τα ύψη ζήτησης.

Υπενθυμίζεται, ότι στο σύστημα έχουν ενταχθεί και οι νέες μονάδες φυσικού αερίου, όπως ο Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος και η Κομοτηνή Power της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ, οι οποίες λειτουργούν στη μέγιστη δυναμικότητα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται επίσης οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4, καθώς και η Πτολεμαΐδα 5, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου δίνει έως και 500 MW.

Οι τιμές

Σε αυτό το σκηνικό για σήμερα η τιμή χονδρικής έχει ανέβει σημαντικά, σε ποσοστό 26%, φτάνοντας τα 140,25 ευρώ/MWh. Η μέγιστη τιμή, κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, έφτασε τα 327 ευρώ/MWh και με τον όγκο να ξεπερνά τις μ437 MWh.  Η χαμηλότερη τιμή ημέρας είναι στα τα 80 ευρώ. Στο μείγμα παραγωγής 41,8% έχει το αέριο, 32,3% οι ΑΠΕ, 11,8% οι εισαγωγές, 5,8% τα υδροηλεκτρικά και 3,8% ο λιγνίτης και οι ΑΠΕ της Κρήτης στο 0,30%..

Η Ευρώπη

Σε ανάλογο τέμπο κινούνται και οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Έτσι στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι τιμές είναι στα 140,25 ευρώ/MWh, όπως και στην Ελλάδα. Υψηλότερα και μάλιστα στην “κορυφή” της Ευρώπης βρίσκεται η Κροατία με 142,08 ευρώ/MWh, ενώ η αγορά της Ουγγαρίας έχει τιμή στα 129,12 ευρώ/MWh.

Ωστόσο στην Κεντρική Ευρώπη οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες. Έτσι στην Αυστρία η τιμή είναι στα 90,12 ευρώ/MWh, στην Πολωνία στα 92,6 ευρώ/MWh, στη Λετονία οι τιμές είναι λίγο πάνω από τα 45 ευρώ/MWh. Ακόμη και στην Ουκρανία, με τις ρημαγμένες υποδομές  η τιμή είναι στα 109,89 ευρώ/MWh στη Σλοβακία στα 118,95 ευρώ/MWh. Στη, δε, Γερμανία η τιμή είναι στα 78,25 ευρώ/MWh, στην Γαλλία και το Βέλγιο στα 83,37 ευρώ/MWh στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 54,43 ευρώ/MWh. Ακόμη και η “ακριβή” σε γενικές γραμμές Ιταλία έχει τιμή πιο χαμηλή τιμή σε σχέση με την Ελλάδα  στα 118,58 ευρώ/MWh.

Η παρέμβαση των Συνδέσμων βιομηχανίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, σε παρέμβαση προχώρησαν οι  βιομηχανικοί σύνδεσμοι  Ελλάδας, και συγκεκριμένα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Βουλγαρίας, Ρουμανίας, αναδεικνύοντας  το ρόλο της Αυστρίας στο μπλοκάρισμα της ροής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή. Αναλυτικά, οι τρεις σύνδεσμοι σε επιστολή που απέστειλαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει συστηματική παρέκκλιση της Αυστρίας από τον κοινοτικό κανονισμό και ζητούν παρέμβαση των αρχών της ΕΕ.  “Στο παρελθόν, αυτή η παρέκκλιση είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις τιμολογιακές ζώνες προσφοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συχνά οι δυναμικότητες από την Αυστρία προς την Ουγγαρία ήταν στα 0 MW ειδικά στις πρωινές και βραδινές αιχμές” τονίζουν. Όπως αναφέρουν οι Σύνδεσμοι, “στο παρελθόν, αυτή η παρέκκλιση είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις τιμολογιακές ζώνες προσφοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συχνά οι δυναμικότητες από την Αυστρία προς την Ουγγαρία ήταν στα 0 MW ειδικά στις πρωινές και βραδινές αιχμές. Τα αποτελέσματα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι γνωστά και καταστροφικά. Η Επιτροπή είναι καλά ενημερωμένη για την κατάσταση”, αναφέρουν οι τρεις ενώσεις ενεργοβόρων βιομηχανιών. 

Οι τρεις Σύνδεσμοι αναγνωρίζουν ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν παρεκκλίσεις σε εξαιρετικές περιστάσεις και για περιορισμένη διάρκεια, επισημαίνουν όμως ότι η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του μέτρου προκαλεί συστημικές στρεβλώσεις, πλήττοντας τις χώρες που βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι πλήρως διασυνδεδεμένες με την υπόλοιπη αγορά.

Παρέμβαση Φαραντούρη στην Κομισιόν για τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Πριν, δε, λίγες μέρες, γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Περιβάλλοντος Νικόλας Φαραντούρης για τη δράση των εθνικών διαχειριστών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως του αυστριακού που επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και Καθηγητής του Δικαίου της Ενέργειας, «σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 8 του Κανονισμού 2019/943, οι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να διασφαλίζουν ελάχιστα επίπεδα διαθέσιμης δυναμικότητας και δεν επιτρέπεται να περιορίζουν τον διαθέσιμο όγκο της δυναμικότητας διασύνδεσης ως μέσο επίλυσης της συμφόρησης εντός της δικής τους ζώνης προσφοράς. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η χορήγηση παρεκκλίσεων για λόγους διατήρησης της ασφάλειας λειτουργίας του συστήματος, αποφεύγοντας όμως διακρίσεις μεταξύ εσωτερικών και διαζωνικών ανταλλαγών (παρ. 9 του ίδιου άρθρου)».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, ο Αυστριακός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (APG) έχει λάβει έξι συνεχόμενες παρεκκλίσεις, παραμένοντας ουσιαστικά εκτός των ανωτέρω απαιτήσεων. Επομένως, με την συνεχόμενη χορήγηση παρεκκλίσεων, η κατ' εξαίρεση αυτή δυνατότητα καθίσταται μια παγιωμένη κατάσταση, επηρεάζοντας σημαντικά τον όγκο της δυναμικότητας που παρέχεται σε λοιπά συμμετέχοντα κράτη στην αγορά ενέργειας. Αυτό, με την σειρά του, επηρεάζει το επίπεδο των τιμών, δημιουργώντας μεγάλες διαφορές στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της επόμενης ημέρας μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, πλήττοντας σημαντικά τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με βάση τα παραπάνω ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή αν θεωρεί δικαιολογημένη τη χορήγηση συναπτών παρεκκλίσεων στην APG, δεδομένων και των συνεπειών τους στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ζητά επίσης απ' την Επιτροπή να συνεργαστεί με τον ACER, ώστε να τερματιστούν φαινόμενα κατάχρησης της δυνατότητας παρέκκλισης.

Τέλος, ο Νικόλας Φαραντούρης ζητά από την Επιτροπή να λάβει μέτρα  για την αντιμετώπιση των σημαντικά πιο αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Ασφάλεια συστήματος

Πέρα από το θέμα των τιμών και την “παρέκκλιση” αυτή του Νότου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ για να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε καταστάσεις υψηλής ζήτησης, τα θέματα των δικτύων είναι στο επίκεντρο. Κι αυτό γιατί, ειδικά σε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με τα οποία η Ελλάδα είναι διασυνδεδεμένη υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές και γερασμένα δίκτυα.

Πάντως οι Διαχειριστές αναφέρουν ότι το ελληνικό σύστημα είναι θωρακισμένο και σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κινδύνους.


Αρχειοθήκη ιστολογίου