Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Νέο «γαλάζιο» χρώμα στην ...παλέτα των τιμολογίων ρεύματος σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

energypress.gr

Νέο «γαλάζιο» χρώμα στη παλέτα των τιμολογίων ρεύματος σχεδιάζει το ΥΠΕΝ – Θα καλύπτει τα προϊόντα σταθερού κόστους και θα έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης

Την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας τιμολογίων στην λιανική ρεύματος (με χρωματική ένδειξη, κατά πάσα πιθανότητα, το γαλάζιο χρώμα) επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ με πληροφορίες του energypress να αναφέρουν ως βασικά του γνωρίσματα το σταθερό ποσό χρέωσης (και όχι σταθερή τιμή κιλοβατώρας) και την ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές με γνώση του θέματος, ο νέος τύπος τιμολογίου έρχεται σε συνέχεια των τάσεων που καταγράφονται στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού με τα εμπορικά τμήματα των παρόχων να αναζητούν διαρκώς ελκυστικές ενεργειακές λύσεις και την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης να διαμορφώνει γόνιμο έδαφος για νέα μοντέλα λειτουργίας και εγχειρήματα όπως για παράδειγμα οι «ESCOs», οι «Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών».

Υπό αυτό το πρίσμα, το γαλάζιο τιμολόγιο, όπως επεξηγούν πηγές της αγοράς, έρχεται να απαντήσει σε μια δεδομένη πραγματικότητα, να καλύψει το «κενό» ανάμεσα στα κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια, προκρίνοντας περισσότερο ευέλικτες λύσεις-«πακέτα» που δεν χωράνε στα υφιστάμενα «καλούπια» του χρωματικού κώδικα με τα πράσινα, μπλε, κίτρινα και «δυνητικά» πορτοκαλί τιμολόγια.

Σήμερα, βάσει και των προβλέψεων του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, μόνο τα σταθερά μπλέ τιμολόγια επιτρέπεται να προβλέπουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Η καινοτομία του «γαλάζιου τιμολογίου» έγκειται στο ότι θα επιτρέπται να έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, παρότι δεν θα έχει σταθερή τιμή κιλοβατώρας, παρά μόνον σταθερή χρέωση ανά μήνα. Μιλάμε πάντα για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος και όχι τις ρυθμιζόμενες.

Υπό το καθεστώς του σταθερού ποσού χρέωσης, και χωρίς να μπορεί κανείς στην παρούσα φάση να προσδιορίσει την γκάμα προϊόντων και «σχημάτων» που μπορεί να προκύψουν, θα δίδεται η δυνατότητα στους προμηθευτές να λανσάρουν συνδυαστικά προϊόντα που «ξεφεύγουν» από την αμιγή δραστηριότητα της προμήθειας ενέργειας.

Επί παραδείγματι, ένας προμηθευτής μπορεί να έρθει σε συμφωνία με ένα καταναλωτή και έναντι ενός σταθερού ποσού χρέωσης, να αναλάβει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης σπίτι του ή εξοπλισμού εξοικονόμησης κατά τα πρότυπα του Οδικού Χάρτη για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Η τελική επιβάρυνση που θα έχει, όπως προαναφέρθηκε, την μορφή ενός σταθερού ποσού χρέωσης στο χρονικό πλαίσιο του συμβολαίου των δύο μερών, θα περιλαμβάνει την δαπάνη κεφαλαίου που έκανε ο προμηθευτής καθώς και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που συνεχίζει ανάμεσα στους αντισυμβαλλόμενους.

Το όφελος για τον καταναλωτή έγκειται στην διευκόλυνση υλοποίησης της επένδυσης είτε αυτό αφορά φωτοβολταϊκό στέγης είτε εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και εν γένει στην ελκυστικότητα του προϊόντος, εξασφαλίζοντας σε τελευταία ανάλυση φθηνότερη προμήθεια ενέργειας (είτε σε απόλυτα νούμερα είτε συνδυαστικά στο πλαίσιο του πακέτου). Ένα άλλο προϊόν με «γαλάζια» ταμπέλα θα μπορούσε να είναι η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με μετοχές από ένα διμερές «πράσινο» συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τα παραπάνω, η λογική του «γαλάζιου» τιμολογίου δεν περιορίζεται στην απλή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας όσο σε συνέργειες για ευρύτερες υπηρεσίες και παρεμβάσεις με δαπάνη CAPEX, γεγονός που «δικαιολογεί» και την πρόβλεψη ρήτρας πρόωρης αποχώρησης προς αντιστάθμιση του ρίσκου που αναλαμβάνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η όλη συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο με την ΡΑΑΕΥ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση επί του θέματος το επόμενο διάστημα προκειμένου να συγκεντρώσει σχετικά σχόλια και παρατηρήσεις.

Αν και το επικρατέστερο σενάριο θέλει την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας τιμολογίων, δεν μπορεί, ωστόσο, να αποκλειστεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, ακόμη και η διεύρυνση της κατηγορίας των «μπλε» προκειμένου να κατηγοριοποιηθούν τα «ορφανά» προϊόντα που σήμερα δεν βρίσκουν αντιστοίχιση σε κάποιο είδος. Βέβαια, αυτό δεν θα γίνει αυτόματα παρά στη βάση του πλαισίου και των κανόνων που θα διέπει την νέα κατηγορία τιμολογίων.

Τέλος, δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται το σταθερό ποσό χρέωσης έναντι της σταθερής τιμής, η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, καθώς και μια διαδικασία εκκαθάρισης στο «τέλος της ημέρας», δεδομένου ότι το σταθερό ποσό χρέωσης αναλογεί σε συγκεκριμένη ποσότητα καταναλισκόμενης ενέργειας και όχι προφανώς σε απεριόριστη κατανάλωση.


Αρχειοθήκη ιστολογίου