Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες για να μειωθεί το μερίδιo της στην αγορά

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναδες δεη
Η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020 είναι το επόμενο, μετά τον ΑΔΜΗΕ, κρίσιμο θέμα διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές στον τομέα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει ως προσωρινό μηχανισμό για την επίτευξη αυτού του στόχου τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ, με το σενάριο της Μικρής ΔΕΗ να παραμένει πάντα η μεγάλη απειλή για την ελληνική πλευρά, αφού η πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες και τα νερά, εκτός από μνημονιακή δέσμευση, αποτελεί πρωτίστως υποχρέωση της χώρας έναντι της Ε.Ε. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το σχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ εντάχθηκε στο πλαίσιο συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση της Ε.Ε. για πώληση του 40% της λιγνιτικής της παραγωγής. 
Η αίσθηση που επικρατεί στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια από τις μέχρι τώρα ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές είναι ότι η Μικρή ΔΕΗ παραμένει..
ως σενάριο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί επισήμως μέχρι στιγμής στην ατζέντα των συζητήσεων. Είναι ενδεικτική επ’ αυτού η φράση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη στην πρόσφατη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχει φύγει ποτέ από το μυαλό των δανειστών το θέμα της Μικρής ΔΕΗ», είπε ο κ. Σκουρλέτης, προδιαγράφοντας τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έπονται. Αντίστοιχη είναι η αίσθηση που επικρατεί συνολικά στην αγορά ενέργειας και στη ΔΕΗ. Είναι κοινή η εκτίμηση ότι το μοντέλο των δημοπρασιών (NOME) δεν πρόκειται να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Κάποιοι μάλιστα έχουν προεξοφλήσει και την αποτυχία του εγχειρήματος, ενώ στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι αναζητούν νέα σενάρια με την κυβέρνηση να εστιάζει στην απομάκρυνση του σχεδίου Μικρή ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή οι πιστωτές προωθούν λύσεις πολύ επαχθέστερες για τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι το προτεινόμενο μοντέλο των δημοπρασιών δεν επαρκεί για τη μετακίνηση του 50% των πελατών της ΔΕΗ σε τρίτους μέχρι το 2020.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου