Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΧΑ: Το δρόμο για τις 550 μονάδες ανοίγει η ΔΕΗ

ΧΑ: Το δρόμο για τις 550 μονάδες ανοίγει η ΔΕΗ 
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ρυθμό για την κατοχύρωση των 550 μονάδων βρίσκεται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξεπέρασε την αρχική του αβεβαιότητα και με τη βοήθεια των τραπεζών και επιλεγμένων blue chips καταγράφει κέρδη.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,99% στις
553,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,17% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.489,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,61% στις 716,96 μονάδες.
Τις τελευταίες ημέρες οι αγοραστές στο Χ.Α. μας έχουν συνηθίσει να "καθυστερούν" να μπουν στη διαπραγμάτευση και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το ίδιο συνέβη και σήμερα, καθώς στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης υπήρξε ένα περιορισμένο profit taking, ενώ αυτήν την ώρα οι αγοραστές "δίνουν τις παρουσίες τους".
Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η ανοδική κίνηση της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 3,44%, καθώς η χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της δημιουργεί πλέον συνθήκες ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ εντός του έτους.
Στο μεταξύ, η αγορά χωρίς να προχωρά σε "ενθουσιώδεις" κινήσεις παρακολουθεί τις πρώιμες διεργασίες ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, η οποία θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο. Ένα πρώτο δείγμα έλαβε χτες, καθώς η ελληνική πλευρά ήρθε σε επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο του Eurogroup.
Και μπορεί τα μηνύματα από τους θεσμούς προς το παρόν να μην είναι αισιόδοξα, αλλά η αγορά βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει διάθεση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην απειληθεί η ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Θετικά επίσης, βλέπει η αγορά και το επίσημο αίτημα για χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων το οποίο όπως ανακοίνωσε ο κεντρικός Τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας υπεβλήθη χθες προς έγκριση στους θεσμούς, για να ακολουθήσει (μετά την σύμφωνη γνώμη τους) σχετική υπουργική απόφαση. Μάλιστα αυτό γίνεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον, τόσο από τους εσωτερικούς όσο και από τους εξωτερικούς κινδύνους.
Στο ταμπλό τώρα, τη ΔΕΗ ακολουθεί η μετοχή της Πειριαώς, η οποία ενισχύεται κατά 4%, η Eurobank είναι στο +3,24%, ενώ οι Alpha Bank, Τιτάν και Βιοχαλκο σημειώνουν κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά, αλλά με έντονη μεταβλητότητα, κινούνται οι Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil, ΕΕΕ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει απώλειες λίγο πάνω από το 2%, η ΜΕΤΚΑ είναι στο -1,95%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Λάμδα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου