Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ενδιαφέρον από τους Ιταλούς της Terna Rete Italia και τους Γάλλους της RTE για το 24% του ΑΔΜΗΕ

www.energypress.gr
Τουλάχιστον δύο ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρείες δικτύων, η ιταλική Terna Rete Italia και η γαλλική RTE θυγατρική της EDF στα δίκτυα, βλέπουν ευκαιρίες επέκτασης στα Βαλκάνια με βάση την Ελλάδα, και ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Ενόψει της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που θα δημοσιευθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, οι δύο εταιρείες παρακολουθούν σύμφωνα με πληροφορίες από πολύ κοντά τις εξελίξεις και είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα τεύχη δημοπράτησης άλλωστε του διαγωνισμού είναι έτοιμα, λένε οι ίδιες ..
πηγές, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ (30 Ιουνίου) έως σήμερα, το υπουργείο ΠΕΝ και η ΔΕΗ δεν έμειναν άπραγοι. Έκαναν την απαραίτητη προετοιμασία, και συνέταξαν τα τεύχη του διαγωνισμού, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, με στόχο η προκήρυξη να βγει στον αέρα ει δυνατόν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Το who is who
Η γαλλική RTE απασχολεί 8.400 άτομα προσωπικό και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Έχει υπό τον έλεγχό της ένα δίκτυο μήκους 105.331 χλμ, ενώ το 46,2% των γραμμών υψηλής τάσης μεταφέρει ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις και σε 48 διασυνοριακές συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Το 2014 έκανε τζίρο 4,5 δισ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Έχει μεταξύ άλλων ως πελάτες 11 σιδηροδρομικές εταιρείες, 258 βιομηχανίες, και 54 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού. Το 2014 μετέφερε 494 δισεκατομμύρια KWh, ενώ εμπορεύθηκε στα σύνορα 112 δισ. KWh.
H Terna Rete Italia είναι ο ιταλικός ΑΔΜΗΕ, και ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια να επεκταθεί στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (2014). Εκ των υστέρων βεβαίως, όταν διαπίστωσε ότι η διαδικασία οδεύει προς πάγωμα, αποσύρθηκε από το διαγωνισμό, ωστόσο τα στρατηγικά της συμφέροντα για επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων συνεχίζουν να υφίστανται. Διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο της γειτονικής χώρας, μήκους 72.000 χλμ. γραμμών Υψηλής Τάσης (ΥΤ).
Έγινε το πρώτο βήμα, έχει δουλειά
Στην ουσία, η έγκριση που έδωσε χθες η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα για την μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την πώληση του 49% σε ιδιώτες (24% σε στρατηγικό επενδυτή και 25% στο χρηματιστήριο). Το επόμενο βήμα που μένει να γίνει για να αποφευχθεί η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ τον Οκτώβριο, είναι να τρέξει η διαδικασία, αλλά και να εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον.
Κομβικό στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι το μάνατζμεντ όπου θα ακολουθηθεί μοντέλο ΕΛΠΕ. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ θα ορίζεται από την κυβέρνηση, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται κοινή συναίνεση, θα μπορεί δηλαδή να είναι και άτομο που θα επιλέξει ο στρατηγικός εταίρος. Πρόκειται για ένα σχήμα που θα προσιδιάζει με αυτό που ισχύει στη διοίκηση των ΕΛΠΕ (Δημόσιο – όμιλος Λάτση ) ενδεχομένως όμως με πιο ξεκάθαρους όρους στο τρόπο επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου.
Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός για τον ΑΔΜΗΕ, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ, προβλέπει ότι:
•Ποσοστό 51% του ΑΔΜΗΕ μεταφέρεται σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ. Το 51% της νέας αυτής Εταιρείας Συμμετοχών θα ανήκει στο Δημόσιο, και το 49% στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ. Επομένως το Δημόσιο θα ελέγχει το 26,01% του ΑΔΜΗΕ και οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ το 24,9%.
•Ποσοστό 24% του ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή, και
•Ποσοστό 25% θα πωληθεί σε εταιρία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα έχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή.
Στο τέλος, έπειτα από την απόσχιση και την πώληση, το Δημόσιο θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 24% θα ανήκει σε στρατηγικό επενδυτή, και το υπόλοιπο 25% θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο χρηματιστήριο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου