Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΑΔΜΗΕ: TERNA και RTE οι σίγουρες για αύριο


Δύο θα είναι εκτός σοβαρού απροόπτου οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος ταυτόχρονα θα συμμετέχει και στο μάνατζμεντ της εταιρείας. Η εικόνα γύρω από την πώληση του μεριδίου του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο καθώς λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διεθνή πρόσκληση που απηύθυνε η ΔΕΗ.  Πρόκειται για την πρώτη μη δεσμευτική φάση, κατά την οποία θα διαπιστωθεί η τεχνική και οικονομική επάρκεια των εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, προκειμένου να περάσουν στην επόμενη φάση.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα
πραγματοποιήθηκαν επαφές με εκπροσώπους δύο εταιρειών: του ιταλού διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού TERNA καθώς και με το γάλλο διαχειριστή RTE, που είναι θυγατρική της EdF.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι δε θα προσέλθει άλλη εταιρεία (στον παλιό διαγωνισμό για το 66% είχαν προσέλθει εκτός από την Terna η βελγική Elia η κινεζική China State Grid και το καναδικό fund PSP) τότε θα ακολουθήσει ο έλεγχος των πιστοποιητικών και εταιρείες που θα πληρούν τα κριτήρια θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση κατά την οποία θα:
  • Αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room, ώστε να μπορούν να διενεργήσουν το δικό τους, ώστε να μπορούν να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο,
  • Θα λάβουν οδηγίες αναφορικά με την υποβολή ερωταπαντήσεων σε σχέση με τις πληροφορίες που παρέχονται μέσω της εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης, 
  • Θα αποκτήσουν πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό του πωλητή (vendor due diligence reports),
  • Θα λάβουν οδηγίες για κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, και
  • Θα λάβουν τα σχέδια ΣΑΜ και ΣΜ (σύμφωνο αγοράς και σύμφωνο μετόχων). 
Ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει επιλεγεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ενώ η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Σύμφωνα με τα επιλογής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ως προς το τεχνικό σκέλος να είναι διαχειριστές μέλη του ENTSO-E και να έχουν αποδεδειγμένη επάρκεια στη διαχείριση δικτύων ενώ ως προς το οικονομικό σκέλος θα πρέπει να εμφανίζουν ίδια κεφάλαια στις τελευταίες 3 οικονομικές χρήσεις ίσα με τουλάχιστον 350 εκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμβουλοι στη διαδικασία για την πώληση του 24% είναι οι τράπεζες HSBC, Citigroup, NBG Securities και Rokas Law Firm. 

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου