Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Πιέζουν οι Γάλλοι της EDF για το 17% της ΔΕΗ


Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σχέδια για άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή με την κυβέρνηση και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων να καλούνται να ξεκαθαρίσουν τα σχέδιά τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. 
Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, το ΤΑΙΠΕΔ πιέζει ώστε να επισπευσθεί η διάθεση των μετοχών της ΔΕΗ για το φθινόπωρο, με τη μέθοδο του book building.
Το ενδιαφέρον στην πώληση μεριδίου της ΔΕΗ, είναι ότι υπάρχει έτοιμος
επενδυτής, που δεν είναι άλλος από τους Γάλλους της EdF, οι οποίοι ήδη έχουν πάρει θέση και για τον ΑΔΜΗΕ (η θυγατρική της EdF, RTE). Το σενάριο της άμεσης πώλησης του 17% της ΔΕΗ συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις στη ΔΕΗ, η οποία κάτω από το βάρος των ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά έχει άμεση ανάγκη για φρέσκα νέα κεφάλαια, απαραίτητα όχι μόνο για τις νέες επενδύσεις αλλά και για την αναχρηματοδότηση του υπέρογκου δανεισμού. 
Επιπλέον υπάρχουν εκείνοι που εισηγούνται ότι μια εμβληματική – έστω και μερική – αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα βοηθούσε τα μέγιστα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το φθινόπωρο. Πλέον μετά μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΛΠ αλλά και την προσφορά των Ιταλών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πωλήσεις κρατικών εταιρειών που μπορούν να τρέξουν γρήγορα δεν είναι πολλές. Ακόμη και η εκκρεμότητα του ΔΕΣΦΑ, για λόγους ανωτέρας βίας (Κομισιόν, Αζέροι, κόντρα με το υπουργείο για τις ταρίφες του δικτύου) υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί καθυστερώντας τα υπολογισμένα για φέτος έσοδα. 
Υπό την έννοια αυτή η άμεση διάθεση του 17% της ΔΕΗ, ίσως αποτελέσει μια πρώτης τάξεως εφεδρεία για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος σε σχέση με τους αρχικούς στόχους. Αυτό το σενάριο πάντως συνεχίζει να βρίσκει "αντιστάσεις” στο αρμόδιο υπουργείο και τον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος έχει δεσμευτεί ποικιλοτρόπως και μετ' εντάσεως ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα ενεργειακή αποκρατικοποίηση. 
Στον αντίποδα βεβαίως είχαμε την πρόσφατη εξέλιξη της συμπερίληψης στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όχι μόνο το 17% αλλά το συνολικό ποσοστό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους ήτοι 51%. Η είδηση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο εσωτερικό της ΔΕΗ, με τους εργαζόμενους να αντιδρούν ήδη στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου