Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για κατώτατη τιμή 36,34 ευρώ στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για τον Προσδιορισμό κατώτατης τιμής προσφοράς δημοπρατούμενων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή τις δημοπρασίες NOME) για το 2018, η οποία προβλέπεται στα 36,34 ευρώ/MWh, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του energypress.
Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι τώρα τιμή ήταν 32,05 ευρώ/MWh.
Η αύξηση στην τιμή εκκίνησης προέκυψε λόγω της δυσμενούς μεταβολής που υπήρξε και στους δύο παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη: Πρώτον, την τιμή
των ρύπων, δηλαδή την τιμή forward των δικαιωμάτων CO2 στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο και δεύτερον, τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ όσον αφορά τη λιγνιτική και την υδροηλεκτρική παραγωγή.
Η τιμή θα ισχύσει κατά πρώτο στη δημοπρασία της 18ης Ιουλίου και στη συνέχεια για όλες τις
δημοπρασίες μέχρι να αναθεωρηθεί του χρόνου τον Ιούνιο.
Όσο αφορά την επίπτωση που μπορεί να έχει στην αγορά η αύξηση της τιμής εκκίνησης, οι πάντες πλέον συμφωνούν ότι θα είναι άνευ σημασίας. Όχι μόνον επειδή η τελική τιμή στις τελευταίες δημοπρασίες NOME ήταν κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή έναρξης (η τελευταία δημοπρασία έκλεισε στα 42,05 ευρώ/MWh), αλλά κυρίως διότι όλα τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν αύξηση των διεθνών και των εγχώριων τιμών χονδρικής. Άλλωστε και η ίδια η τωρινή αύξηση στην τιμή εκκίνησης οφείλεται στους ίδιους λόγους που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές χονδρικής και «τρομοκρατούν» τους προμηθευτές ρεύματος.

Αρχειοθήκη ιστολογίου