Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Σταθάκης: Η συμφωνία Ελλάδας-FYROM δημιουργεί εύφορο έδαφος για την προώθηση και ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών

Τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα από την συμφωνία Ελλάδας - FYROM επεσήμανε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η βαλκανική ενδοχώρα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα", αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις υποδομές ενέργειας που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Αυτά είναι ο αγωγός φυσικού αερίου, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και γενικότερα το κεφάλαιο της ενοποίησης των αγορών ενέργειας όπως είναι εν εξελίξει με τη δημιουργία Χρηματιστηρίων Ενέργειας και τέλος η ενεργοποίηση
του παλιού αγωγού πετρελαίου
Ακολουθούν παρακάτω τα βασικά σημεία της συζήτησης του Υπουργού με τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά στην εκπομπή «Η Οικονομία Στο Κόκκινο», του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5FM».
Για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM
Η συμφωνία είναι εξαιρετική, καθώς ικανοποιεί και τις τρεις πάγιες ελληνικές θέσεις:
  1. σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
  2. απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εκ μέρους των γειτόνων
  3. άρση κάθε αναφοράς που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αλυτρωτισμός
Ειδικά το τρίτο σημείο, που εκπορευόταν από δύο άρθρα του Συντάγματός τους, τα οποία υπονοούσαν με σαφήνεια ότι υπάρχουν μειονότητες εκτός συνόρων, το πρόβλημα επιλύεται με την συνταγματική αλλαγή, στην κατεύθυνση της πρόβλεψης που έχουν τα περισσότερα Συντάγματα, περιλαμβανομένου του ελληνικού, περί ομογένειας. Ταυτόχρονα, στον όρο της ιθαγένειας, απέναντι στο Μακεδόνας προστίθεται ο πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
Συνεπώς, είναι μια εξαιρετική συμφωνία και, όπως εξήγησα και στη Βουλή, η πάγια θέση της Ελλάδας για 100 και περισσότερα χρόνια στο θέμα της γλώσσας στο οποίο, κατά τη γνώμη μου, η Ν.Δ. έκανε μια μεγάλη λαθροχειρία, ήταν ότι υπάρχει μακεδονική σλαβική γλώσσα, ακριβώς επειδή αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί βουλγαρική, η οποία είναι και η θέση της Βουλγαρίας, όπως ξέρετε.
Έχουμε λοιπόν μια έντιμη και καλή συμφωνία, η οποία, ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά, ήταν έτοιμη να γίνει από το ΄92 -΄ 93. Δεν έγινε τότε για τους γνωστούς λόγους, επανήλθε και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κλείνει αυτό το κεφάλαιο.
Για τις δυνατότητες που ανοίγονται, από τη συμφωνία, για την ελληνική οικονομία
Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Ο βαλκανικός χώρος έχει μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία κλπ- και εδώ πρόκειται για μία σημαντική διεύρυνση, την οποία την υποστηρίζει η Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τη Σερβία. Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία των κεφαλαίων που αφορούν τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Αλβανία και παραμένει το θέμα του Κοσσόβου που είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα. Στο τέλος της ημέρας, τα πράγματα είναι απλά. Ο βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σε ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει αυτή τη μετεξέλιξη. Η βαλκανική ενδοχώρα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Φανταστείτε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό βαλκανικό χώρο χωρίς ενοριακά σύνορα, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων, τι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες προσφέρει.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα έργα υποδομής, που αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται ή είναι υπό εξέλιξη ή θα αποδεσμευτούν με τη συμφωνία που κάναμε χθες. Αναφέρω ενδεικτικά, στον κλάδο της ενέργειας:
  • τον αγωγό φυσικού αερίου
  • τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και γενικότερα την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, όπως είναι εν εξελίξει με τη δημιουργία Χρηματιστηρίων Ενέργειας
  • την ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου.
  •  https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου