Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Σταθάκης: Στο τέλος της ημέρας, η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας


Την βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, περισσότερων του ενός, εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού.
Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως στην νέα μεταλιγνιτική εποχή που ανοίγεται μπροστά μας και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς του υπό διαμόρφωση ενεργειακού τοπίου της χώρας, με την αποκλιμάκωση του λιγνίτη, καθίσταται
πρωταρχική μέριμνα να βρεθούν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις που ήδη ξετυλίγονται στις περιοχές αυτές.
Αναφορικά με την ΔΕΗ, υπογράμμισε πως παραμένει και την επόμενη μέρα βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας με σημαντικό υδροηλεκτρικό δυναμικό και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου καθώς επίσης στρατηγική επιλογή αποτελεί η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο. Τόνισε, με αφορμή αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ, πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος κατάρρευσης και κλεισίματος, απεναντίας οι τράπεζες χρηματοδοτούν κανονικά την ΔΕΗ.
Τέλος, σημείωσε πως σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο κομμάτι της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχέση με την ενεργοβόρο βιομηχανία πως “Επιδίωξή μας είναι, σ΄ αυτό το νέο πλαίσιο, τα διμερή συμβόλαια να αποτελέσουν το κατεξοχήν πεδίο που θα στηρίζει τη βιομηχανία”.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Πάντως, μετά βεβαιότητας λέω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και για τις δύο περιοχές, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, περισσότερων του ενός.
Σε ερώτηση για το νέο ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας μετά και την πρόσφατη πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε., ο Υπουργός επισήμανε ότι «η αποκλιμάκωση του λιγνίτη, όπως είναι σχεδιασμένη η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, είναι συμβατή με τους στόχους. Υπάρχει ένα μεγάλο στάδιο μετάβασης κι αποτελεί πρωταρχική μέριμνα να βρεθούν λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή που έχει αρχίσει σ΄ αυτές τις περιοχές». Για τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος. Η ΔΕΗ θα μείνει με μια υπερσύγχρονη μονάδα που παράγει λιγνίτη, αλλά δεν παράγει ενέργεια μόνο από λιγνίτη. Έχει το υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας, μονάδες φυσικού αερίου και επεκτείνεται και στις ΑΠΕ».
Στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ο κ. Σταθάκης, απάντησε: «Η ΝΔ ξεπέρασε τον εαυτό της στην καταστροφολογία και στο θέμα της ΔΕΗ. Άλλα, όμως, δείχνουν τα οικονομικά δεδομένα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον υπερδανεισμό της ΔΕΗ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν πήραμε κανένα νέο δάνειο, αντίθετα ενισχύσαμε τη ρευστότητά της. Γι΄ αυτό και  οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν πλέον κανονικά τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάρρευσης και κλεισίματος. Στο τέλος της ημέρας, η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας».
Για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού
Ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να ευνοεί τη μείωση των τιμών του ρεύματος, όπως έγινε πέρυσι. Η τιμή του ρεύματος είχε μείωση 6% με βάση τη Eurostat. Η ΔΕΗ εφαρμόζει μια εκπτωτική πολιτική και είναι στη διακριτική της ευχέρεια να κάνει ό,τι θέλει με τις εκπτώσεις αλλά δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ρεύματος.  
Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο επανάληψης φαινομένων εξαπάτησης από ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υπουργός επισήμανε: «Το πλαίσιο είναι πλέον πολύ πιο αυστηρό, με ξεκαθαρισμένο το ρόλο και την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Έχουμε ενσωματώσει πλήρως όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει και στις ευρωπαϊκές χώρες και το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι ήταν τότε που, όντως, παρήγαγε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ελληνική οικονομία».
Για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «σήμερα, έχουν συμβόλαια με τη ΔΕΗ αποκλειστικά. Η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Μετά, με την πλήρη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα διαμορφωθεί η λεγόμενη αγορά των διμερών συμβολαίων που είναι καινούργια και στην οποία θα ενταχθούν και τα βιομηχανικά συμβόλαια. Επιδίωξή μας είναι, σ΄ αυτό το νέο πλαίσιο, τα διμερή συμβόλαια να αποτελέσουν το κατεξοχήν πεδίο που θα στηρίζει τη βιομηχανία». 

Αρχειοθήκη ιστολογίου