Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ενδιαφέρον από ΓΕΚ Τέρνα για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Κλειδί για να υποβάλλουν οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας, είναι το data room.
Στο πλαίσιο αυτό πηγές της ΓΕΚ Τέρνα εξηγούν τη σημασία που έχει η ακριβής εικόνα των μεγεθών που θα αντικρίσουν με τη δυνατότητα ελέγχου που δίνει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Τονίζουν, όμως, και την αξία που έχει και η συμμετοχή στη διαδικασία ενεργοβόρων βιομηχανιών καθώς εκείνες εφαρμόζουν μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους της αγοράς CO2. Και άρα, όπως
συμπληρώνουν, οι δαπάνες αυτές μπορούν να μετριαστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της ΓΕΚ Τέρνα εγχώριοι όμιλοι όπως η Μυτιληναίος και η Κοπελούζος αναμένεται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιλέξουν στη συνέχεια και την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
Σε κάθε περίπτωση για τους ελληνικούς ομίλους στόχος της υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό είναι η πρόσβαση στα οικονομικά, τεχνικά και νομικά στοιχεία που θα ανοίξει η ΔΕH στη δεύτερη φάση πριν την κατάθεση των φακέλων με τα προτεινόμενα τιμήματα εξαγοράς. Από αυτά τα μεγέθη θα επιδιώξουν να βγάλουν συμπεράσματα για το αν θα είναι βιώσιμες και αποδοτικές οι επενδύσεις τους.
Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς, τονίζουν ότι σημασία για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων μέσα στο προαναφερόμενο αυστηρό πλαίσιο της Ε.Ε. έχει και η συμμετοχή των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Αυτές είναι που διαθέτουν μηχανισμό αντιστάθμισης CO2 και παράλληλα εκείνες που μπορούν να απορροφούν την παραγόμενη ενέργεια από τους συγκεκριμένους σταθμούς.
Κατόπιν τούτων, πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στη φάση της υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος να παρουσιαστούν και βαριές βιομηχανίες. Έτσι, κι εφόσον παραγωγοί ρεύματος και ενεργοβόρες επιχειρήσεις διαπιστώσουν από το data room ότι έχουν συμφέρον να αποκτήσουν τις μονάδες, τότε θα επιδιώξουν να συστήσουν και τα κοινοπρακτικά σχήματα.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου