Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΡΑΕ: Σε ακρόαση η ΔΕΗ για την "υπόθεση ΕΛΤΑ" - συνεχίζεται η έρευνα για τις χρηματοροές των ταχυδρομείων

Γιώργος Φιντικάκης
Τη προέλευση των χρηματοροών των ΕΛΤΑ συνεχίζει να ψάχνει η ΡΑΕ προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν τυχόν χρηματοδοτήσει την εμπορική τους πολιτική με χρήματα τρίτων, εν προκειμένω της ΔΕΗ.
Τα ταχυδρομεία έχουν αποστείλει στην Αρχή μια πληθώρα στοιχείων που εκείνη τους είχε ζητήσει, ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο αυτά απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΡΑΕ εξετάζει τα στοιχεία που της έχουν προσκομίσει τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να αποφανθεί για το επόμενο βήμα.
Ταυτόχρονα προγραμματίζει να καλέσει τη Πέμπτη σε ακρόαση τη ΔΕΗ, για την ίδια υπόθεση, προκειμένου να της ζητήσει εξηγήσεις τόσο για τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα λάβει, όσο και για
το πως ενήργησε με βάση την επιστολή της 7ης Μαίου. Εκείνη δηλαδή που είχε αποστείλει προς όλους τους προμηθευτες ρεύματος, ζητώντας, ειδικά από τη ΔΕΗ, αναλυτική ενημέρωση, τόσο για την έκταση του φαινομένου, όσο και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η τελευταία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εικόνα που έχει σχηματίσει η Αρχή είναι ότι η ΔΕΗ δεν τήρησε όσα της είχε ζητήσει. Αντί να πάρει από τα ΕΛΤΑ τα αρχεία όπου καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι καταβολές για πληρωμές ρεύματος, εκείνη καλούσε τους πελάτες της να προσέλθουν στα καταστήματα της. Και να επιδεικνύουν την απόδειξη πληρωμής στα ΕΛΤΑ, προκειμένου να μη διπλοπληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, και να μη χάσουν την έκπτωση συνέπειας. Ενα φυσικά ερώτημα που μένει να απαντηθεί εδώ, είναι αν η ΔΕΗ ζήτησε από τα ΕΛΤΑ τα σχετικά αρχεία, και εκείνα δεν της τα έδωσαν, παρ’ ότι όφειλαν.
Σε κάθε περίπτωση, αν οι εξηγήσεις που θα δώσει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, δεν την πείσουν, τότε η τελευταία δικαιούται να της επιβάλει πρόστιμο. Ποινή που σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να κυμανθεί από μερικά χιλιάδες ευρώ έως μερικά εκατομμύρια ευρώ (σσ: αν και προφανώς δεν πρόκειται να φτάσουν εκεί τα πράγματα, εντούτοις ο νόμος μιλά για μέγιστη ποινή, ίση με το 10% του τζίρου μιας εταιρείας).
Σχετικά με την πέτρα του σκανδάλου, η Αρχή επιχειρεί ακόμη να ξετυλίξει το νήμα των χρηματοροών, προκειμένου να δει αν τα ΕΛΤΑ έχουν τυχόν “πριμοδοτήσει” την εμπορική τους πολιτική με χρήματα τρίτων, δηλαδή της ΔΕΗ.
Εδώ και καιρό έχει ζητήσει από τα Ταχυδρομεία στοιχεία για τις μηνιαίες τους χρηματοροές, ώστε να να αποκτήσει εικόνα για τη πηγή των χρημάτων με τα οποία δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ρεύματος.
Ενα άλλο πεδίο στο οποίο έχει επεκταθεί η έρευνα, αφορά και τον επιβλέποντα φορέα των ΕΛΤΑ ως εισπράκτορας. Εκείνον δηλαδή τον οργανισμό που όφειλε ως ελεγκτής, να είχε λάβει γνώση από τη ΔΕΗ ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούν συστηματικά χρήματα πελατών της.
Στην ουσία, από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούσαν χρήματα της ΔΕΗ, με κάποια διαλλείμματα, για πάνω από ένα χρόνο. Και ενώ έπρεπε για παράδειγμα να καταβάλουν στη ΔΕΗ τα χρήματα που εισέπρατταν μέσα σε 2-3 ημέρες, εκείνα τα έδιναν μετά από 15-20 ημέρες. Το φαινόμενο αφορούσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς.


Αρχειοθήκη ιστολογίου