Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Χωρίς ουσιώδεις αλλαγές τα τιμολόγια μεταφοράς και διανομής για το 2020


Θοδωρής Παναγούλης

Σε απόφαση για τα τέλη δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και δικτύου μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) που θα ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2020 και θα μπούν αντιστοίχως στους λογαριασμούς ρεύματος προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα τιμολόγια δικτύων μένουν κατά βάση στα ίδια επίπεδα, εκτός από μικρές διαφοροποιήσεις που υιοθετούνται για κάποιες κατηγορίες (μειώνονται κατά τι στη Υψηλή Τάση και αυξάνουν ελάχιστα στη Χαμηλή Τάση).
Σύντομα η ΡΑΕ πρόκειται να καθορίσει και το εύλογο έσοδο για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για το 2020.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ (με την απόφαση για καθορισμό του εσόδου) θα λάβει ένα μέρος από το ποσό των 115 εκατ. ευρώ που του «χρωστάει» το σύστημα από υποανάκτηση παλαιότερων χρόνων. Ήδη για το 2019 ανέκτησε (από τα χρωστούμενα) περί τα 15 εκατ. ευρώ.
Η ανάκτηση των συνολικά 115 εκατ. ευρώ θα γίνει σε βάθος πενταετίας.
Πως προέκυψε το πρόβλημα; Όπως είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ του energypress, στις οικονομικές καταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για το 2018, υπάρχει σαφής αναφορά, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται υποανάκτηση στα έσοδα του Διαχειριστή, που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, της τάξης των 115 εκατ. ευρώ.
Η υποανάκτηση έχει προκύψει από το γεγονός ότι η πραγματική ζήτηση, λόγω της οικονομικής ύφεσης, υποχώρησε αισθητά συγκριτικά με τις προβλέψεις, οπότε τα έσοδα του Διαχειριστή για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ήταν λιγότερα από όσα είχαν προβλεφθεί.
Δεδομένου ότι οι Διαχειριστές δεν μπορεί να "χάσουν λεφτά", τα 115 εκατ. ευρώ θα πρέπει πράγματι να ανακτηθούν από τα τιμολόγια δικτύου που θα ορίσει για τα επόμενα χρόνια η ΡΑΕ.
Κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, πέραν των άλλων, και για να ξεκαθαρίσει η εικόνα ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.


 https://energypress.gr/news/horis-oysiodeis-allages-ta-timologia-metaforas-kai-dianomis-gia-2020-xekina-i-stadiaki-anaktisi

Αρχειοθήκη ιστολογίου