Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Πρόθεση του ΑΔΜΗΕ να επεκταθεί στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Πρόθεση του ΑΔΜΗΕ να επεκταθεί στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας
Στα σκαριά πρόταση προς το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, ώστε το υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξης μονάδων αποθήκευσης να επιτρέπει τη δραστηριοποίηση και του Διαχειριστή
Τη δυνατότητα να επεκταθεί στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ, μέσω στοχευμένων εφαρμογών όπου θα αξιοποιεί την εμπειρία του στη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος.
Γι’ αυτό τον σκοπό σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να αποστείλει σχετικό πρόταση στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης, το οποίο θα καταρτισθεί εντός του 2020, να δίνει τη δυνατότητα δραστηριοποίησής του σε αυτό τον αναδυόμενο κλάδο.

Αν το ρυθμιστικό πλαίσιο δώσει τελικά το «πράσινο φως», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διαχειριστής εξετάζει την υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης με σκοπό την αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας του δικτύου μεταφοράς, την παροχή υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, καθώς και τη συμβολή στην επάρκεια και την εφεδρεία εκτάκτων αναγκών στα νησιά που διασυνδέονται. 
Μάλιστα, ο Διαχειριστής φέρεται να μην «βλέπει» ρόλο μόνο στη διαχείριση τέτοιων μονάδων εφαρμογών, καθώς ενδιαφέρεται επίσης και για την υλοποίηση μονάδων αποθήκευσης, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.

Πιθανή συνεργασία με άλλες εταιρείες

Η προοπτική σύμπραξης υποδεικνύει πως με τη δραστηριοποίησή του ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι θα συμπληρώσει, και δεν θα αποκλείσει, τα έργα άλλων επενδυτών.
Με δεδομένο κατ’ αρχάς ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν βρίσκεται καν στα σπάργανα στη χώρα μας, ο Διαχειριστής «βλέπει» πως μπορεί να συμβάλει στην εκκίνησή της, μέχρι αυτή να αποκτήσει το απαραίτητο momentum.
Παράλληλα, επειδή τα έργα αποθήκευσης έχουν υψηλό κόστος και ρίσκο, θεωρεί πως η «παρουσία» του θα αποτρέψει την πιθανότητα να μην αναπτυχθούν όσα έργα απαιτούνται, ή να μην υλοποιηθούν τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην γκάμα των δυνητικών εφαρμογών που θα μπορούσε να αναπτύξει, ο ΑΔΜΗΕ συγκαταλέγει κατ’ αρχάς την ανάπτυξη συστημάτων μικρής κλίμακας (δηλαδή μπαταριών) στα νησιά που διασυνδέονται, συμβάλλοντας έτσι σε επείγουσες περιπτώσεις στον καλύτερο έλεγχο του τοπικού δικτύου.
Έτσι, ένα τέτοιο σύστημα αποθήκευσης θα μπορεί να εξασφαλίσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα την ηλεκτροδότηση του νησιού σε περίπτωση βλάβης της διασύνδεσης. Επομένως, θα μειώσει δραστικά τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι μονάδες ψυχρής εφεδρείας.
Όσον αφορά το ηπειρωτικό δίκτυο, εξετάζει την προοπτική συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης με μεσαίο μέγεθος, ή ακόμη και μεγάλης δυναμικότητας (αντλησιοταμιευτικά), σε συνεργασία με άλλους εταίρους.
Με τέτοιες εφαρμογές, θα μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς, βελτιώνοντας τη μεταφορική ικανότητα του δικτύου.
Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, στο οποίο οι ΑΠΕ θα αποκτούν σταδιακά ολοένα και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ευρωπαϊκή τάση η εμπλοκή των Διαχειριστών στην αποθήκευση

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογος διάλογος, για το αν θα πρέπει να έχουν ρόλο στον κλάδο αποθήκευσης οι Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται αυτή την εποχή σε πολλά ακόμη ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Έτσι, καθώς οι Διαχειριστές έχουν άμεση και καθημερινή εποπτεία του συστήματος μεταφοράς, στην Ιταλία π.χ. συζητούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε ο «ιταλικός ΑΔΜΗΕ» (Terna) να αναλάβει την κατασκευή ή τη διαχείριση μονάδων.
Όπως είναι γνωστό, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα αρχίζει ήδη από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας να διαδραματίζει ολοένα σημαντικότερο ρόλο.
Ο λόγος είναι η δρομολογημένη ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ, το ποσοστό των οποίων θα ανέλθει στο 35% έως το 2030, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Έτσι, με δεδομένο ότι η ηλεκτροπαραγωγή από τις περισσότερες μορφές ΑΠΕ δεν μπορεί να προγραμματισθεί (λόγω της στοχαστικότητάς τους), θα είναι απαραίτητες τόσο κεντρικές όσο και διεσπαρμένες μονάδες που θα αποθηκεύουν τις «πράσινες» κιλοβατώρες οι οποίες δεν θα καταναλώνονται άμεσα, ώστε με αυτή την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλουν στην ασφάλεια τροφοδοσίας, αλλά και την ευστάθεια του συστήματος.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου