Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Προς ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης προχωρούν οι ευρωπαίοι διαχειριστές – Σύντομα και η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ

Μιχάλης Μαστοράκης

Σε λειτουργία τέθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2020 η νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις εφεδρείες αντικατάστασης από τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TSO) οκτώ χωρών.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Τσεχία (CEPS a.s), Ηνωμένο Βασίλειο (National Grid ESO), Πολωνία (Polskie Siece Elektroenergetyczne S.A.), Ισπανία (Red Electrica de Espana S.A.U.), Πορτογαλία (REN-Rede Electrica Nacional S.A.), Γαλλία (Reseau de Transport d’Electricite), Ελβετία (Swissgrid AG) και Ιταλία (Terna-Rete Elettrica Nazionale SpA).
Ο ΑΔΜΗΕ προς το παρόν μετέχει ως παρατηρητής, ενώ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει κανιονικά στην νέα πλατφόρμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ENTSO-E η πλατφόρμα πληρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 19 της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2017/2195 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριας γραμμής για την εξισορρόπηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το άρθρο 19 αφορά την λειτουργία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αντικατάστασης.
Η εν λόγω πλατφόρμα την οποία διαχειρίζονται οι Διαχειριστές ή διαχειρίζεται οντότητα που ιδρύουν οι διαχειριστές, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας, βασίζεται σε κοινές αρχές διακυβέρνησης και επιχειρηματικές διαδικασίες. Επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελείται από την υπηρεσία βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης και την υπηρεσία εκκαθάρισης. Η λειτουργία της πλατφόρμας εξυπηρετεί την εγκαθίδρυσης της νέας αγοράς του target model με την ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται από τον ENTSO-E, η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας αποτελεί καρπό πολύχρονων προσπαθειών που αφορούσαν από τον καθορισμό των κανόνων επιχειρηματικότητας ώς την ανάπτυξη λύσεων IT και την δοκιμασία του νέου συστήματος με τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Να σημειώσουμε ότι η πλατφόρμα PR (PR Platform) εφαρμόζει το σύστημα LIBRA, ένα κοινό IT σύστημα και το οποίο υποστηρίζει την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης, συγκεντρώνοντας τις διαθέσιμες προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης και παρέχοντας μια βελτιστοποιημένη κατανομή των προσφορών προς κάλυψη των αναγκών ανισορροπίας των TSOs.
Ο CEPS (Τσεχία) ήταν ο πρώτος Διαχειριστής που συνδέθηκε στη Πλατφόρμα στις 6 Ιανουαρίου, ενώ οι άλλοι Διαχειριστές θα συνδεθούν σύμφωνα με τις παρακάτω ημερομηνίες.
  • REE και REN το πρώτο τρίμηνο του 2020
  • Swissgrid, TERNA, NG ESO και RTE το δεύτερο τρίμηνο του 2020
  • PSE το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ή το 1ο του 2022.
  •  energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου