Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

«Πράσινο φως» στους Κανονισμούς εκκαθάρισης των spot αγορών

«Πράσινο φως» στους Κανονισμούς εκκαθάρισης των spot αγορών
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υποβληθεί στη ΡΑΕ η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τον Κανονισμό εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης.
Στην έγκριση των Κανονισμών Συναλλαγών της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς προχώρησε η ΡΑΕ, πραγματοποιώντας έτσι ένα ακόμη βήμα για την προετοιμασία έναρξης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούνιο.

Οι κανονισμοί είχαν υποβληθεί από την εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnExClear). Την ίδια ώρα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υποβληθεί στη ΡΑΕ η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τον Κανονισμό εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και της ΕΧΕ προς το ΥΠΕΝ, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του Χρηματιστηρίου, προβλέπει πως η υποβολή θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου.

Στην Εnexclear η εκκαθάριση και της αγοράς εξισορρόπησης

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, η εισήγηση θα προβλέπει πως την εκκαθάριση και της τρίτης αγοράς θα αναλάβει η Εnexclear, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και ο ΑΔΜΗΕ. Έτσι, στον Κανονισμό αναμένεται να προβλέπονται οι όροι που έθεσε η ΕΧΕ γι’ αυτό τον σκοπό, όπως να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η όποια αθέτηση οικονομικής υποχρέωσης από κάποιον συμμετέχοντα στην αγορά.

Η διευθέτηση των κανονισμών εκκαθάρισης των αγορών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την έγκαιρη «πρεμιέρα» του Target Model, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν απομένουν αρκετές ακόμη κανονιστικές-ρυθμιστικές εκκρεμότητας προς διευθέτηση. Ενδεικτική ήταν η αναφορά που έκανε στο πρόσφατο συνέδριο Athens Energy Dialogues το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Νεκταρία Καρακατσάνη, επισημαίνοντα ότι η Αρχή θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έγκριση 25 μεθοδολογιών μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου