Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Γ.Θωμάς: Σε πλήρη ισχύ σύντομα η Μεγαλόπολη V – Έργα από φέτος στην περιοχή με πόρους από λιγνιτόσημο και Πράσινο Ταμείο

Γ.Θωμάς: Σε πλήρη ισχύ σύντομα η Μεγαλόπολη V – Έργα από φέτος στην περιοχή με πόρους από λιγνιτόσημο και Πράσινο Ταμείο
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ το απαραίτητο σκέλος της επέκτασης του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Δήμο Μεγαλόπολης
Ένα πλεονέκτημα για την περιοχή της Μεγαλόπολης είναι η ύπαρξη της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ Μεγαλόπολη V, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε χθες στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ το σκέλος της επέκτασης του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, το οποίο θα επιτρέψει τη λειτουργία της μονάδας στη μέγιστη παραγωγική της δυναμικότητα. «Επομένως, πολύ σύντομα θα μπορέσει να απελευθερωθεί η πλήρης ισχύς της μονάδας, ώστε να δουλεύει πλέον στα 811 MW», πρόσθεσε.  

Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση υπαγορεύεται αφενός από περιβαλλοντικούς λόγους (στο μέτρο που η μετάβαση σε οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) και αφετέρου από οικονομικούς, καθώς η ΔΕΗ αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από το κόστος των λιγνιτικών μονάδων, συνεπεία της αυξανόμενης τιμής των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Όπως εξήγησε, η τιμή της «λιγνιτικής μεγαβατώρας» διαμορφώνεται στα 80-90 ευρώ, τη στιγμή που η Οριακή Τιμή Συστήματος –με βάση τα τελευταία στοιχεία- κυμαίνεται γύρω στα 60 ευρώ/MWh, ενώ στις τελευταίες δημοπρασίες της ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2019)  οι τιμές τόσο για τα αιολικά όσο και τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 55 ευρώ/MWh.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, χάρις στη Μεγαλόπολη V, παρά την απολιγνιτοποίηση η περιοχή θα παραμείνει ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής ενέργειας της χώρας, ανεφοδιάζοντας με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και την Κρήτη μέσω της «μικρής διασύνδεσης», αλλά και τη Δυτική Ελλάδα για τη στήριξη των ΑΠΕ. Σημείωσε ότι είναι σημαντική για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της οποίας το ΥΠΕΝ στηρίζει το σχέδιο της ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα λιγνιτικά πεδία.

Το σχέδιο αυτό, συμπλήρωσε, θα είναι πολύ αποδοτικό οικονομικά και για την ίδια την επιχείρηση. «Είναι σημαντικό η ΔΕΗ να έχει υψηλή κερδοφορία, για να μπορεί να στηρίζει την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε.


Προετοιμασία της ενεργειακής μετάβασης από φέτος

Ο υφυπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο, για την κατάρτιση των δράσεων του οποίου είναι σημαντικό να συμμετέχει και η τοπική αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας μέρος στη Συντονιστική Επιτροπή που θα αναλάβει να εκπονήσει το Master Plan. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, η προετοιμασία της ενεργειακής μετάβασης θα ξεκινήσει από την τρέχουσα χρονιά, δίνοντας τη σκυτάλη στις αρχές του 2021 στην υλοποίηση του Master Plan, με την έναρξη διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Για το τρέχον έτος, όπως σημείωσε, θα αξιοποιηθούν για την περιοχή τα περίπου 25 εκατ. ευρώ που θα αποδοθούν από τη ΔΕΗ μέσω του λιγνιτόσημου. Επίσης, στη Μεγαλόπολη θα εισρεύσουν φέτος πόροι από το Πράσινο Ταμείο, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. «Αυτοί πόροι δεν είναι μόνο για μελέτες αλλά και για έργα. Γι’ αυτό και έχω προτρέψει τη δημοτική και περιφερειακή αρχή να προχωρήσουμε άμεσα όσες ιδέες υπάρχουν», τόνισε.

Πράσινη ανάπτυξη και βιομηχανικές δραστηριότητες

Ο κ. Θωμάς επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τις θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ, ωστόσο η αγωνία όλων αφορά τις θέσεις εργασίας από τις δραστηριότητες που εξαρτώνται έμμεσα από την επιχείρηση. Αυτός είναι ο λόγος, όπως συμπλήρωσε, που είναι σημαντικό μέσω του Master Plan να βρεθούν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, που θα διασφαλίσουν την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, όπως η Μεγαλόπολη ήταν πρωτοπόρα κατά τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, μπορεί να μείνει πρωτοπόρα και στη μεταλιγνιτική εποχή.

Όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Θωμά, είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται και βιομηχανικές δραστηριότητες, χωρίς τις οποίες η εθνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά. «Γι’ αυτό και είναι πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά και της κυβέρνησης, η πράσινη ανάπτυξη να πλαισιώνεται από βιομηχανική παραγωγή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα αποτελούσε θετική εξέλιξη να δημιουργηθούν στην περιοχή και δραστηριότητες παραγωγικής φύσης.


www.worldenergynews.gr 

Αρχειοθήκη ιστολογίου