Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Τελεσίγραφο της ΡΑΕ στη ΔΕΗ για τη χρέωση CO2 στη μέση και υψηλή τάση

Τελεσίγραφο της ΡΑΕ στη ΔΕΗ για τη χρέωση CO2 στη μέση και υψηλή τάση
Την επιβολή ποινών επισείει η Αρχή, στην περίπτωση που η εταιρεία δεν παράσχει πλήρη και λεπτομερή στοιχεία για τον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθούν ποινές από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά και να υποχρεωθεί σε αναδρομικό επανυπολογισμό της χρέωσης του CO2 που έχει επιβάλει στα τιμολόγια των επιχειρήσεων της Μέσης και Υψηλής Τάσης τη διετία 2018-2019, βρίσκεται η ΔΕΗ μετά τη νέα σχετική επιστολή που έλαβε από τη ΡΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή με τη νέα επιστολή της, που έχει ημερομηνία 16 Ιανουαρίου, καλεί τη ΔΕΗ σε αυστηρό τόνο να συμμορφωθεί «άμεσα και πλήρως» με τις υποχρεώσεις και απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ασκήσει τις κυρωτικές αρμοδιότητες που της παρέχει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς τη ΔΕΗ για το συγκεκριμένο θέμα. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα κείμενα της ΡΑΕ τον περασμένο Μάιο και το Σεπτέμβριο, με τη ΔΕΗ να κωφεύει για αρκετούς μήνες και εν τέλει τον Δεκέμβριο του 2019 να καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής της χρέωσης CO2 που είχε συμπεριλάβει στα τιμολόγια της.

Μη ικανοποιητική η κατάργηση της ρήτρας

Ωστόσο όπως προκύπτει από το κείμενο της επιστολής, η κατάργηση της ρήτρας δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τη ΡΑΕ, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η ΔΕΗ, κατά τη διαμόρφωση και την αναπροσαρμογή της χρέωσης CO2 δεν τηρεί τις προϋποθέσεις περί πλήρους, σαφούς, ακριβούς, ευχερώς κατανοητής και διαφανούς, ενημέρωσης των καταναλωτών ως προς όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το κόστος του τιμολογίου  τους όπως σαφώς επιτάσσει το θεσμικό πλαίσιο».
Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις υποχρεώσεις της, παρέχοντας τα αναγκαία στοιχεία για την περίοδο τιμολόγησης που ενδιαφέρει τον καταναλωτή και εφεξής να ενημερώσει σχετικώς την Αρχή εντός ενός μηνός από τη λήψη της επιστολής. Σε διαφορετική περίπτωση όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ΡΑΕ θα ασκήσει τις κυρωτικές της αρμοδιότητες» .
Σκληρή αντιπαράθεση
Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της χρέωσης του CO2 στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης έχει υπάρξει αντικείμενο ισχυρής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΕΒΙΚΕΝ η οποία μάλιστα προχώρησε σε αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες προς τη ΡΑΕ, ζητώντας την παρέμβαση της Αρχής για την τήρηση του Κώδικα Προμήθειας κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια του υπολογισμού της συγκεκριμένης χρέωσης.
Η ένταση κορυφώθηκε, μετά την αλλαγή εκ μέρους της ΔΕΗ της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης CΟ2 αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2019. Η ΕΒΙΚΕΝ προχώρησε στην υποβολή νέας επιστολής διαμαρτυρίας προς τη ΡΑΕ επιμένοντας ότι η ΔΕΗ δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Αρχής.

Ανοικτό το θέμα για την ΕΒΙΚΕΝ

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η ΔΕΗ έκανε μεν ένα βήμα πίσω και κατάργησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής από 1/12/2019, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στις συνολικές εκπομπές CO2 των μονάδων της, αλλά και στο επίπεδο των πωλήσεων της, ωστόσο δεν παρέχει πλήρεις και λεπτομερείς πληροφορίες των χρεώσεων που επιβάλλει, κάτι το οποίο της ζητά να κάνει η ΡΑΕ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, καθώς εκτιμά ότι έχει γίνει λάθος υπολογισμός της χρέωσης του CO2 ακόμη και το Δεκέμβριο. Ζητά λοιπόν επιτακτικά από τη ΔΕΗ να ενημερώνει στο εξής τους πελάτες για τις παραμέτρους της χρέωσης, αλλά και να δώσει τα αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία για τους προηγούμενους μήνες του 2019. Κάτι που άλλωστε της ζητά να κάνει και η ΡΑΕ απειλώντας με κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου