Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Τηλε-ημερίδα της ΡΑΕ στις 15 Μαϊου για το πλαίσιο στήριξης της αποθήκευσης ενέργειας

Θοδωρής Παναγούλης

Μετά την παραλαβή της μελέτης προσομοίωσης την οποία είχε αναθέσει στο ΕΜΠ, για τη λειτουργία του διασυνδεδεμένου συστήματος υπό υψηλή διείσδυση ΑΠΕ και τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχωρά σε ανοιχτή διαβούλευση με την αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πρόκειται να οργανώσει τηλε-ημερίδα στις 15 Μαΐου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, των φορέων εκπροσώπησης της αγοράς, αλλά και πολιτών, προκειμένου να παρουσιαστεί η μελέτη και να αναλυθούν τα θέματα που σχετίζονται με το απαιτούμενο πλαίσιο στήριξης σταθμών αποθήκευσης στο σύστημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη μελέτη του ΕΜΠ προκύπτει πως υπάρχει πράγματι ανάγκη σταθμών αποθήκευσης, αλλά και ότι θα υπάρχει οικονομικό όφελος, όσον αφορά τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, από την εγκατάστασή τους στο σύστημα.
Ως γνωστόν, για την προώθηση της αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες κ.λπ.) και την εγκατάσταση έργων αυτής της τεχνολογίας κάνει ρητή αναφορά το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει σχετικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ.
Η ΡΑΕ έχει μελετήσει ταυτόχρονα τα συστήματα στήριξης που ισχύουν σε άλλες χώρες, δεδομένου ότι, όπως αποδεικνύεται, τα έργα αυτά δεν μπορούν να είναι βιώσιμα εάν αρκεστούν μόνον στα έσοδά τους από την αγορά.


Αρχειοθήκη ιστολογίου