Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Έτοιμη να κόψει το ρεύμα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η ΔΕΗ - Χρωστούν πάνω από 5 εκατ. ευρώ με το "φέσι" να αυξάνει

Γιώργος Φιντικάκης
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα είναι τα επόμενα στη σειρά των μεγαλο-οφειλετών της ΔΕΗ εναντίον των οποίων αυτή ετοιμάζεται να αποστείλει στον διαχειριστή εντολή αποκοπής ρεύματος.
Χρωστούν πάνω από 5 εκατ ευρώ, εδώ και χρόνια εντάσσονται σε ρυθμίσεις τις οποίες ουδέποτε τήρησαν, τα τελεσίγραφα εκπνέουν χωρίς αποτέλεσμα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους συνεχώς αυξάνονται.
Σαν αποτέλεσμα και μπροστά στην αδυναμία εξεύρεσης λύσης όσον αφορά το περίφημο ντιλ εξυγίανσης των ναυπηγείων, οι πληροφορίες του “Energypress” αναφέρουν ότι σύντομα η ΔΕΗ πρόκειται να αποστείλει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή της παροχής και άρση της εκπροσώπησης.

Η υπόθεση με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σέρνεται εδώ και χρόνια, ενώ η προσπάθεια εξυγίανσης με στρατηγικό επενδυτή την ONEX έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας, μεταξύ άλλων και των διαφορών ανάμεσα σε αυτήν και τον νυν μέτοχο Νίκο Ταβουλάρη. Δίχως να συνιστά λύση στο πρόβημα, εντούτοις προ μερικών εβδομάδων αποφασίστηκε με κυβερνητική παρέμβαση να δοθεί νέα παράταση, τρίμηνης διάρκειας στη σύμβαση του Πολεμικού Ναυτικού με τα ναυπηγεία Ελευσίνας για το πρόγραμμα ναυπήγησης δυο πυραυλάκατων.
Η παραπάνω εξέλιξη έδωσε μια προσωρινή λύση στο αδιέξοδο που είχε προκύψει μετά την άρνηση του βασικού τους μετόχου να συναινέσει στο σχέδιο εξυγίανσης πριν τις 31 Μαρτίου, οπότε και εξέπνευσε τυπικά η σύμβαση. Και μπορεί με την νέα παράταση να διασφαλίστηκε η καταβολή του 70% του μισθού των περίπου 600 εργαζομένων της επιχείρησης για το τρέχον τρίμηνο, ωστόσο καμία λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί όσον αφορά τους άλλους πιστωτές της, όπως την ΔΕΗ.
Τα χρέη προς την τελευταία από τα επίπεδα των 3,5 εκατ ευρώ το 2016, έχουν πλεόν ξεπεράσει τα 5 εκατ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον αυτή συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί τα ναυπηγεία, τότε η διοίκηση της ΔΕΗ θα βρεθεί προ σοβαρών νομικών ευθυνών, πολλώ δε μάλλον όταν κατ' επανάληψη τα ναυπηγεία δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες εντάσσονται.
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι μια από εκείνες τις “χαίνουσες πληγές” για την ΔΕΗ, που όσο δεν κλείνουν, την φορτώνουν συνεχώς με νέα “φέσια”, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος με τον νούμερο ένα οφειλέτη της, την ΛΑΡΚΟ.
Σημειωτέον ότι τον Μάρτιο, ο πλέον ασυνεπής πελάτης της αγοράς, που έχει φορτώσει την ΔΕΗ με “φέσι” 360 εκατ ευρώ, εξόφλησε μέχρι κεραίας τον τρέχοντα λογαριασμό. Κατέβαλε ένα ποσό μεταξύ 3,5 - 4 εκατ ευρώ, όσο δηλαδή η αξία της ενέργειας που κατανάλωσε για το συγκεκριμένο μήνα, στάση που συνδέεται με την ένταξη της νικελοβιομηχανίας από τις αρχές Απριλίου σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Με άλλα λόγια, ο διαχειριστής ήταν υποχρεωμένος- όπως και έκανε - να τηρήσει πιστά τους όρους που συνόδευαν την  απόφαση του "επεισοδιακού" Δ.Σ. της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο βάσει της οποίας και συνεχίστηκε η ηλεκτροδότηση της μεταλλουργίας.
Το τι θα συμβεί ωστόσο από εδώ και πέρα, ουδείς γνωρίζει, καθώς το συνδικάτο της Λάρυμνας έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις (15, 21 και 29 Μαίου) με αίτημα να σταματήσει η εκκαθάριση και να αποσυρθεί η σχετική κυβερνητική τροπολογία.


 https://energypress.gr/news/etoimi-na-kopsei-reyma-sta-naypigeia-eleysinas-i-dei-hrostoyn-pano-apo-5-ekat-eyro-me-fesi-na

Αρχειοθήκη ιστολογίου