Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Γιατί μεγάλα funds υποδομών κινούνται για τον ΔΕΔΔΗΕ

Με την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ να προσλάβει την Goldman Sachs ως σύμβουλο ιδιωτικοποίησης ξεκινά και ουσιαστικά η διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 49% του οργανισμού να πραγματοποιηθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η Goldman Sachs αναλαμβάνει τη μελέτη αναδιοργάνωσης και μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και τις "χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για την πώληση όλης ή μέρους της συμμετοχής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ". Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει σημειώσει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον έλεγχο και το management της επιχείρησης, ο νέος επενδυτής θα έχει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.
Τα επόμενα βήματα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη τέσσερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ρυθμιστικό θα καθορίζει το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) που θα επιτρέψει και στον νέο επενδυτή να γνωρίζει για το κόστος και την αποδοτικότητα των επενδύσεων στο δίκτυο διανομής την επόμενη οκταετία. Ακόμα θα προβλέπει τη χορήγηση κινήτρων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως η συγκράτηση των απωλειών του συστήματος, η μείωση των λειτουργικών δαπανών κ.ο.κ.
Της διενέργειας του διαγωνισμού θα προηγηθεί και η έγκριση του business plan του Διαχειριστή για την περίοδο 2020-2028, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ετήσιων επενδύσεων από τα 150 εκατ. ευρώ στα 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ψηφιακή αναβάθμιση του δικτύου διανομής με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης –ένα project που από μόνο του ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ– και τη δημιουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης. Θα προβλέπονται ακόμα και μια σειρά από άλλες επενδύσεις, όπως η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον
Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι ο διαγωνισμός έχει όλες τις δυνατότητες να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από μεγάλα επενδυτικά ταμεία που τοποθετούνται σε υποδομές (infrastructure funds). Εξάλλου η Ελλάδα έχει μπει στο πεδίο δράσης των συγκεκριμένων funds που διαχειρίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων και από άλλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η πώληση του 30% του "Ελ. Βενιζέλος" αλλά και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πάγια περιουσιακή αξία της τάξης των 3 δισ. ευρώ με ένα δίκτυο διανομής συνολικής έκτασης περίπου 239 χιλιομέτρων, που καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά. Η υποδομή αυτή, αν και γερασμένη και με ελλιπή συντήρηση, αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί μάλιστα να αξιοποιηθεί και με εναλλακτικούς τρόπους, όπως με την εγκατάσταση οπτικών ινών.
Από την πώληση του 49% η ΔΕΗ θα εισπράξει σημαντικά έσοδα που θα μπορούν να οδηγηθούν στη μείωση του δανεισμού της εταιρείας αλλά και στη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος για τις ΑΠΕ. Παράλληλα με τη διατήρηση του 51%, η ΔΕΗ θα εξακολουθεί να ενσωματώνει στους ισολογισμούς της τη λειτουργική κερδοφορία του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία φτάνει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου