Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Από το φθινόπωρο η πώληση των δικτύων ηλεκτρισμού

Κινείται το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού, παρά το «φρένο» στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας. Αν και αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών – στόχος είναι να ξεκινήσουν εντός του τρίτου τριμήνου -, παραμένει δεδομένο το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ανεπηρέαστοι από την κρίση
Κι αυτό διότι τόσο ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο διαχειριστής των δικτύων της υψηλής τάσης, όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται τη μέση και χαμηλή τάση, έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από την κρίση, καθώς η δραστηριότητά τους είναι μονοπωλιακή, τα έσοδά τους ρυθμιζόμενα, άρα εξαρτώνται από το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) που εγκρίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μάλιστα, με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό πλάνο των περίπου 5 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη δεκαετία και το φιλόδοξο – σύμφωνα με πληροφορίες – business plan του ΔΕΔΔΗΕ (αναμένεται να αποσταλεί για έγκριση στη ΡΑΕ προς τα τέλη Ιουνίου), τα έσοδά τους αναμένεται ότι θα αυξηθούν.

Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ, η κινεζική State Grid, που κατέχει το 24% (το 50,1% ελέγχει το Δημόσιο), έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το ποσοστό που θα παραχωρηθεί. Ενδιαφέρον επίσης έχουν δείξει ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων, όπως η ιταλική Terna, η βελγική Elia και η γαλλική RTE. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι μεγάλος ελληνικός όμιλος, με ισχυρό χαρτοφυλάκιο στον ενεργειακό τομέα, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός για την περαιτέρω αποκρατικοποίησή του δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους.

«Ζεστό» χρήμα» για αναβαθμίσεις
Στους τελευταίους μήνες του 2020 τοποθετούν οι ίδιες πηγές και την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτη. Η ιδιωτικοποίησή του αναμένεται ότι θα φέρει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του για την υλοποίηση απαραίτητων αναβαθμίσεων και επεκτάσεων των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού. Προτεραιότητα θα δοθεί στην υλοποίηση του project εγκατάστασης έξυπνων μετρητών κατανάλωσης που θα αντικαταστήσουν τα παλιά «ρολόγια» εντός της επόμενης πενταετίας.
Οι έξυπνοι μετρητές έχουν πλεονεκτήματα τόσο για τους καταναλωτές (εξ αποστάσεως καταμέτρηση, δυνατότητα χρήσης πολυζωνικών τιμολογίων με διαφορετικές χρεώσεις κ.λπ.) όσο και για τον διαχειριστή, ο οποίος θα αποκαθιστά άμεσα τις βλάβες αλλά και θα ελέγχει τις ρευματοκλοπές. Προτεραιότητα για τον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί επίσης η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων από περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως στα 400 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν διάφοροι ελληνικοί αλλά και ξένοι όμιλοι, όπως ο ιαπωνικός Tepco Power Grid, η ιταλική ENEL, η γερμανική EON, αλλά και διάφορα funds που επενδύουν σε υποδομές.

Η αντιπολίτευση και τα «ασημικά»
Ωστόσο, ο αντίλογος που εκφέρει η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα δίκτυα της χαμηλής και μέσης τάσης αποτελούν τα «ασημικά» της ΔΕΗ και με τη μεταφορά τους στον ΔΕΔΔΗΕ για πώληση η επιχείρηση θα απολέσει ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η αξία τους πολλαπλασιάζεται καθώς σχεδιάζεται να αποτελέσουν βάση ανάπτυξης δικτύου μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G).

(tovima.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου