Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Δύο φάσεις στον Μεταβατικό Μηχανισμό Ευελιξίας - Μικρότερο "κατώφλι" ισχύος για συμμετοχή στις δημοπρασίες διακοψιμότητας

Δύο φάσεις στον Μεταβατικό Μηχανισμό Ευελιξίας - Μικρότερο
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, ενημέρωσε χθες (14/05) συνοπτικά εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΣΑΗ για τους δύο μηχανισμούς
Εν αναμονή της οριστικοποίησης των παραμέτρων, αλλά και κυρίως του χρόνου έναρξης της λειτουργίας των δυο μηχανισμών (Διακοψιμότητα και Ευελιξία) η υιοθέτηση των οποίων έχει καταρχήν συμφωνηθεί μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Κομισιόν, βρίσκονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μηχανισμοί που αποτελούν αίτημα των δυο κλάδων της οικονομίας και αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχουν στόχο, η μεν Διακοψιμότητα να παρέχει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της διακοπής της λειτουργίας τους κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, η δε Ευελιξία να αμείβει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για την παροχή ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, χθες υπήρξε επικοινωνία του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά με κορυφαίους εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΣΑΗ (Σύνδεσμος των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών) προκειμένου να ενημερωθούν για τις βασικές αρχές της συμφωνίας με την DGComp, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν τεχνικές συζητήσεις με τους δυο κλάδους.

Υποβολή στην DG Comp του τελικού σχεδίου για τη Διακοψιμότητα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο μηχανισμός της Διακοψιμότητας θα έχει διάρκεια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2).

Πάντως παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η πρώτη δημοπρασία, αφού για την έναρξη εφαρμογής του Μηχανισμού απαιτείται να υποβληθεί το τελικό σχέδιο προς έγκριση στην DGComp και εν συνεχεία να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση.

Άμεση οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα οδηγήσει στην πρώτη δημοπρασία θα οριστικοποιηθεί ίσως και εντός της ημέρας, ενώ η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ζητεί την ενεργοποίηση της Διακοψιμότητας στις αρχές Ιουνίου. Το ζήτημα του χρόνου θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς αίτημα της βιομηχανίας ήταν η παράταση της ισχύος του μηχανισμού για δύο έτη, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη, αφού η ισχύς του μηχανισμού προβλέπεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά η δημοπρατούμενη ισχύς μειώνεται από 1030 MW σε 800 MW, ενώ διευρύνεται το πλήθος των δικαιούχων αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες όσες επιχειρήσεις έχουν ισχύ από 2 MW και πάνω έναντι των 3 MW που ήταν το κατώτατο όριο στο παρελθόν.

Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ που απορροφούσε περί τα 170 MW στην προηγούμενη φάση της Διακοψιμότητας πλέον δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής, όμως το ερώτημα που τίθεται από την αγορά, είναι εάν και πόση θα είναι η συμμετοχή των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Συνεργασία με ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ για την Ευελιξία

Σε ό,τι αφορά τον μεταβατικό μηχανισμό Ευελιξίας, για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ και να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο προσωρινός μηχανισμός Ευελιξίας θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2021 και εν συνεχεία θα αντικατασταθεί από τον Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), για τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συστήσει ειδική επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ η δημοπρατούμενη κάθε φορά ισχύς, θα είναι ίση με το μέγεθος/ποσότητα ευέλικτης ισχύος που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ για να μην υπάρχουν φαινόμενα υπέρογκων αποζημιώσεων των παραγωγών μέσω του μηχανισμού, θα ενσωματώνεται μηχανισμός ανάκτησης.

Στόχος του ΥΠΕΝ η ενεργοποίηση τον Μάρτιο 2021 του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσωρινός μηχανισμός Ευελιξίας θα έχει δυο φάσεις. Η πρώτη φάση που θα έχει τα χαρακτηριστικά του προηγούμενου αντίστοιχου μηχανισμού ο οποίος έληξε τον Μάρτιο του 2019, θα διαρκέσει έως την πλήρη λειτουργία των αγορών του Target Model, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τοποθετείται στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Η δεύτερη φάση τα χαρακτηριστικά της οποίας παραμένουν άγνωστα θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων τους επόμενους μήνες. Πηγές αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου είναι η δεύτερη αυτή φάση να τελειώσει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2021 με την ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM).

Υπενθυμίζεται στο μηχανισμό της Ευελιξίας συμμετέχουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ και οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών και της ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου