Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Καταγγελία στην Κομισιόν από τους προμηθευτές ρεύματος: «Χωρίς διαβούλευση και με ελλιπή τεκμηρίωση τα ΑΔΙ ευελιξίας»

Θοδωρής Παναγούλης
Επιστολή – καταγγελία έστειλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν (DG Comp και DG Energy), σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ) διατυπώνοντας ενστάσεις για την υιοθέτηση του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, ο Μηχανισμός Ευελιξίας που επιβαρύνει τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος με την καταβολή ΑΔΙ, υιοθετήθηκε χωρίς να υπάρξει διαβούλευση (παρά μόνον για τεχνικά θέματα), αλλά και με ελλιπή τεκμηρίωση, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη λειτουργίας των αγορών του target model.

O σύνδεσμος παρατηρεί ότι η διαβούλευση δεν συνοδεύτηκε από επικαιροποιημένη λεπτομερή μελέτη του διαχειριστή συστήματος (ΑΔΜΗΕ) σχετικά με τις τρέχουσες ανάγκες ευελιξίας, οι οποίες έχουν αλλάξει ουσιωδώς με όρους θεμελιωδών μεγεθών παραγωγής και ζήτησης σε σχέση με την προ ετών μελέτη στην οποία βασίζεται ο μηχανισμός.
Παράλληλα, επισημαίνεται από τον ΕΣΕΠΗΕ ότι δεν υπάρχει λόγος θέσπισης ενός μεταβατικού μηχανισμού βάσει των συνθηκών στην ελληνική αγορά ενέργειας, πόσω μάλλον αν ληφθεί υπόψη και η πτώση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Το γεγονός αυτό καθιστά μη αναγκαία την οποιαδήποτε μορφή κρατικής ή άλλης ενίσχυσης προς τις μονάδες παραγωγής για παροχή ευελιξίας, όπως τονίζει.
Ένα ακόμα στοιχείο όπου εστιάζει ο ΕΣΕΠΗΕ είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα "missing money" για να το καλύψει ο εν λόγω μηχανισμός. Αντιθέτως, η χαμηλή τιμή του αερίου και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ευνοούν τη λειτουργία της ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με πηγές του κλάδου προμήθειας, η επιβάρυνση που έχουν οι εταιρείες λόγω των ΑΔΙ που καλούνται να πληρώσουν με αφετηρία την 15η Αυγούστου (στις 14 Αυγούστου έγινε η δημοπρασία από τον ΑΔΜΗΕ) είναι περίπου 3 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Η επιβάρυνση αυτή έχει ζημιογόνα αποτελέσματα κυρίως στα συμβόλαια της Μέσης Τάσης, όπου ο ανταγωνισμός των εταιρειών προμήθειας έχει οδηγήσει σε πολύ μικρά margin.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΑΔΙ ευελιξίας δεν επιβαρύνουν τους ιδιώτες καθετοποιημένους προμηθευτές, καθώς οι όμιλοι αυτοί εισπράττουν τις αποζημιώσεις ευελιξίας για την παραγωγή τους. Στο βαθμό, δε, που το μερίδιό τους στη λιανική είναι μικρότερο από το μερίδιό τους στην παραγωγή, είναι ωφελημένοι. Δεν ισχύει το ίδιο για τη ΔΕΗ, της οποίας το μερίδιο στην κατανάλωση είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το μερίδιό της στην παραγωγή ρεύματος.



Αρχειοθήκη ιστολογίου