Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Άσκοπες και υπέρογκες κρίνουν οι προμηθευτές τις εγγυήσεις που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Μιχάλης Μαστοράκης
Με σοβαρές επιφυλάξεις και παρατηρήσεις υποδέχτηκαν οι συμμετέχοντες την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τις εγγυήσεις που οφείλει να προσκομίζει κάθε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ για την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεων του που πηγάζουν από τη Σύμβαση Συναλλαγών Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ.
Η εισήγηση του Διαχειριστή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την ΡΑΕ, όπου μετείχαν οι ΔΕΗ, ΕΣΕΠΗΕ, ΗΡΩΝ και Protergia.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την δυσαρέσκειά τους έναντι της προτεινόμενης μεθοδολογίας του ΑΔΜΗΕ, όπου τείνει να καταλήξει σε υπέρμετρη επιβάρυνση των συμμετεχόντων, δημιουργώντας μεσο-μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Από την άποψη αυτή, ξεχωρίζουν την ανάγκη κατάρτισης ενός όσο το δυνατόν κοινού και ενιαίου σχεδιασμού.

Ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση είναι η μη ενσωμάτωση του συντελεστή χρηματοοικονομικού κινδύνου στον υπολογισμό των ποσών των εγγυήσεων των συμμετεχόντων σε αντίθεση με την ισχύουσα σήμερα μεθοδολογία του Διαχειριστή αλλά και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνεται, λειτουργεί σε βάρος των μακροχρόνιων, συνεπών Προμηθευτών με ουσιώδη δραστηριότητα στην αγορά. Αν, δε, συνυπολογίσουμε και την πρόταση για απαίτηση καταβολής, ως προκαταβολή, της διπλάσιας μηνιαίας χρεώσης των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) προκύπτει άσκοπη επιβάρυνση για τη δραστηριότητα του Προμηθευτή.
Άλλωστε, προσθέτουν, πως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο επιβάλει στους Προμηθευτές την υποχρέωση απόδοσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων σε σαφώς οριζόμενο διάστημα και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν αποδοθεί από τον τελικό καταναλωτή.
«Συνεπώς εκ του νόμου ο Διαχειριστής είναι απόλυτα διασφαλισμένος ως προς την απόδοση των ΧΧΣ από τους Προμηθευτές».
Έτερο ζήτημα είναι η θέσπιση χρεώσεων μη συμμόρφωσης για την καθυστέρηση κατάθεσης εγγύησης και ο υπολογισμός τους. Από την πλευρά του ο ΕΣΕΠΗΕ κρίνει προβληματική την προτεινόμενη μεθοδολογία (ποινή 1000ευρώ/μήνα), προκρίνοντας το υφιστάμενο «μοντέλο», όπου η καθυστέρηση κατάθεσης των εγγυήσεων επιβαρύνεται με αύξηση του Συντελεστή Ποινής κατά 0,1% για κάθε μέρα καθυστέρησης προσαυξάνοντας αντίστοιχα το ύψος των απαιτούμενων εγγυήσεων.
Επί του ίδιου θέματος, ΗΡΩΝ και Portergia υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα θέσπισης ενός αυστηρού πλαισίου προς αποφυγήν νέων ελλειμμάτων συναλλαγών στην αγορά. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνει αυτούς που προκαλούν τις καθυστερήσεις και καταργεί την ανάγκη καθορισμού υψηλών εγγυήσεων για όλους. Ωστόσο, καλούν τον Διαχειριστή να προχωρήσει και στο «επόμενο βήμα» που είναι η θέσπιση των αντίστοιχων προβλέψεων για κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών εκείνων που διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αγορά.
Να διευκρινίσουμε τέλος ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί του περιεχομένου των προτάσεων που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, οι οποίες αποτελούν εισήγηση του ΑΔΜΗΕ.


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου