Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: "Πράσινο φως" από το Δ.Σ. στη συμφωνία με Motor Oil για κοινό αιολικό 100 MW - Προκήρυξη για το φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη

 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) ενέκρινε καταρχήν τους βασικούς όρους δυνητικής συμφωνίας με την Motor Oil για την ανάπτυξη και κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 100MW.
Πρόκειται για έργο που θα αναπτυχθεί σε νησιωτική περιοχή της χώρας και για να υλοποιηθεί απαιτείται η δημιουργία ηλεκτρικής
διασύνδεσης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Μεγαλόπολη
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού έργου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 30,725 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ η ανάδειξη του αναδόχου θα γίνει με ηλεκτρονική δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση καθώς τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού των δύο πάρκων και του υποσταθμού.
Το έργο της Μεγαλόπολης είναι μια συστοιχία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 50 MW, το ένα ισχύος 11 MW και το δεύτερο 39 MW.
Το πάρκο των 11 MW έχει "κλειδώσει" ταρίφα 49,11 ευρώ/MWh, στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ, ενώ το δεύτερο των 39 MW θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του target model με διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη μητρική ΔΕΗ.
Πτολεμαϊδα
Με ταχύτητα προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του μεγάλου cluster φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 230 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.
Το εν λόγω έργο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και οι εργασίες κατασκευής ως προπομπός της απολιγνιστοποίησης – Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, ξεκίνησαν στις 24 Ιουλίου 2020 με τα έργα υποδομής των πρώτων 15MW. Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος του Mega Φ/Β Project, δηλαδή του πάρκου των 200MW, οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021. Τα πρώτα 30MW, πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο το τρίτο τρίμηνο 2021, ενώ συνολικά το Project θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. και του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε., στην οποία θα απασχοληθούν, στη φάση μόνο της κατασκευής, πάνω από 300 εργαζόμενοι, ενισχύοντας έτσι την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει πλέον δρομολογήσει κατασκευή έργων άνω των 350MW για τα επόμενα δυο χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Αυγούστου η εταιρεία αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για ένα ακόμη μικρό αιολικό πάρκο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου