Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Κινητικότητα για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος: Ετοιμάζονται τα πρώτα PPAs με τη ΔΕΗ – "Ψήνονται επιδοτήσεις" για τις βιομηχανίες

energypress.gr

Κινητικότητα για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος: Ετοιμάζονται τα πρώτα PPAs με τη ΔΕΗ – Ψήνονται επιδοτήσεις για τις βιομηχανίες

Κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Η λήξη της ισχύος των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ με τους ενεργοβόρους καταναλωτές προκαλεί στους τελευταίους μεγάλη οικονομική ανασφάλεια. Οι όμιλοι της μεταποίησης έχοντας συνηθίσει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες να εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα:

Αφενός η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τους παρόχους ρεύματος κι εν προκειμένω τη ΔΕΗ, στην εγκατάλειψη αυτών των συμβάσεων, οι οποίες προκαλούσαν οικονομική ζημιά και αφετέρου στην διαμόρφωση νέων τύπου συμβολαίων προμήθειας, τα γνωστά και ως πράσινα PPAs. 

Η κινητικότητα που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές, έχει να κάνει με τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης έχει καταφέρει να γίνει πιο εξωστρεφής και να παρουσιάσει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις. Η μη στήριξη της θα σήμαινε απώλεια των μεριδίων στη διεθνή αγορά αλλά και περικοπές κόστους στις γραμμές παραγωγής της. 

ΔΕΗ και PPA

Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ φέρεται να βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο βιομηχανικό όμιλο της χώρας για τη συμφωνία του πρώτου πράσινου PPA. Πηγές της αγοράς μιλάνε για τον όμιλο της Βιοχάλκο, ο οποίος φέρεται να συζητά με τη δημόσια εταιρεία για πολυετές συμβόλαιο παροχής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με συγκεκριμένη τιμή. Πηγές λένε πως έχουν συμφωνηθεί και τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία προσφέρει η ΔΕΗ προκειμένου να διατίθενται αποκλειστικά από αυτά πράσινη και φθηνή ενέργεια για τις ανάγκες των εργοστασίων του ομίλου. 

Άλλες βιομηχανίες δεν φαίνονται ακόμα διατεθειμένες να συζητήσουν τέτοια λύση και όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν πηγές, από τη ΔΕΗ έχει αποσαφηνιστεί πως η εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει για πολύ χρονικό διάστημα προκειμένου να συμφωνηθεί η δέσμευση και άλλων φωτοβολταϊκών πάρκων για την παροχή πράσινης ενέργειας μέσω PPA. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία σκοπεύει να κάνει και εσωτερικό διμερές τέτοιο συμβόλαιο με τη λιανική ρεύματος. 

Σημειώνεται δε, πως για να επιτευχθεί η σύναψη PPA απαιτείται η εξαίρεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται για τη βιομηχανία, από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Σχετική επίλυση του θέματος έχει αναγγείλλει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι επιδοτήσεις

Πάντως, η κυβέρνηση μετά και τις πιέσεις που δέχεται από τους συνδέσμους εκπροσώπησης των βιομηχανιών φέρεται να ετοιμάζει πακέτο στήριξης στο ενεργειακό κόστος. 

Για την ακρίβεια ο σχεδιασμός προβλέπει την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για ένα χρόνο. Μάλιστα προς τούτη την κατεύθυνση ετοιμάζεται και σχετικής νομοθετική ρύθμιση. Η επιχορήγηση θα είναι στα 50 – 70 ευρώ/MWh για όσοα διάστημα διατηρούνται υψηλά οι τιμές της ενέργειας.  

Πάντως για τη χορήγηση των επιδοτήσεων απαιτούνται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους οποίους και το οικονομικό επιτελείο φέρεται να αναζητά.

Αρχειοθήκη ιστολογίου