Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

ΔΕΗ: Σεπτέμβριο οι τελικές υπογραφές για την Enel Romania

Εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί από τη Διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Enel Romania, μια κίνηση με βαρύνουσα σημασία για την εταιρεία και τις προοπτικές της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για τις τελικές υπογραφές, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά για το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της Enel Romania γίνεται  έναντι τιμήματος ύψους 1,26 δισ. ευρώ ενώ η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται στο 1,9 δις. ευρώ μαζί με τις δανειακές υποχρεώσεις της Enel Romania που αναλαμβάνει η ΔΕΗ. Με την εξαγορά η ΔΕΗ εισέρχεται σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές των Βαλκανίων και επιτυγχάνει σημαντική μεγέθυνση των μεγεθών της καθώς: 

- Αγοράζει πάνω από 130.000 χλμ δικτύου διανομής.

- Διπλασιάζει την ισχύ της σε ΑΠΕ

- Αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες.

Πιο αναλυτικά η ΔΕΗ με την εξαγορά του 100% της Enel Romania την οποία ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Στάσσης γνωρίζει καλά από τη θητεία του στην θυγατρική της ιταλικής Enel, εξαγοράζει:

1. Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της Ρουμανίας:

- E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,

- E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας, 

- E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή). 

Συνολικά αποκτά τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ, που διανέμει περίπου 16 TWh.

2. Σημαντικά έργα ΑΠΕ: 

- 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW, 

- 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων  περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

3. Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο πελατών σε εμπορία – προμήθεια:

- Τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh.

- Την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου