Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Σκυλακάκης: Σήμα για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο


 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ - www.energymag.gr

Στρέβλωση βλέπει η αγορά στο «απαγορευτικό» επιδότησης ειδικά στα μεικτά τιμολόγια

energypress.gr

Στρέβλωση βλέπει η αγορά στο «απαγορευτικό» επιδότησης ειδικά στα μεικτά τιμολόγια – Δόθηκε ενίσχυση σε άλλα κίτρινα προϊόντα με τιμή κάτω από 14 λεπτά ανά kWh

Παρέμβαση η οποία «τιμωρεί» επιλεκτικά τα μεικτά τιμολόγια, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ότι συνιστά η απόφαση του ΥΠΕΝ να εξαιρέσει από την επιδότηση Αυγούστου τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Όπως επισημαίνουν, με δεδομένο ότι υπάρχουν «απλά» κυμαινόμενα τιμολόγια κίτρινου χρώματος, στα οποία κι αυτά τον Αύγουστο η τελική τους τιμή διαμορφώθηκε χαμηλότερα από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στην πράξη διαχωρίστηκαν σε δύο ταχύτητες όσοι οικιακοί καταναλωτές είχαν χρεώσεις μικρότερες από το συγκεκριμένο όριο. 

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την Υπουργική Απόφαση για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου, η ενίσχυση καλύπτει τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια – δηλαδή πράσινου και κίτρινου χρώματος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεικτές συμβάσεις (που επίσης έχουν κίτρινο χρώμα) στις οποίες οι τελικές τιμές -μετά από τυχόν εκπτώσεις των προμηθευτών- κινούνται κάτω από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Το δίκτυο ηλεκτρισμού ευθύνεται μόλις για το 0,027% των πυρκαγιών


 Από το capital.gr - του Χάρη Φλουδόπουλου

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές που επιρρίπτουν ευθύνες στα δίκτυα ηλεκτρισμού ως υπαίτια για την πρόκληση πυρκαγιών. Μάλιστα το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετές φωνές που "ενοχοποιούν" το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της επίσημης διερεύνησης των αιτιών. Με απλά λόγια η εύκολη λύση εσχάτως είναι να ενοχοποιούνται τα δίκτυα ηλεκτρισμού για τη ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών. 

Τι λένε όμως τα επίσημα στοιχεία και κατά πόσο οι έρευνες που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν όσους επιρρίπτουν την ευθύνη στο ηλεκτρικό δίκτυο; 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και δεν επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού ευθύνονται για τις πυρκαγιές. 

Συγκεκριμένα, ειδικά για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2012 και μετά, έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες σε 151 περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιών και η πλειοψηφία τους έχει λάβει αθωωτικές αποφάσεις.

Μελέτη ΑΔΜΗΕ για την αξιολόγηση μεθόδων υπολογισμού φορτίου αναφοράς ΑΠΕ στις περιπτώσεις έκδοσης εντολής περικοπών

energypress.gr

Σε διαβούελυση η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση της Μεθοδολογίας Υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς για τις Μονάδες ΑΠΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων θέτει σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την τροποποίηση της Μεθοδολογίας Υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς σχετικά  με τις μεθόδους υπολογισμού του Φορτίου Αναφοράς για τις Μονάδες ΑΠΕ.

Προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς Μονάδων ΑΠΕ ανά τεχνολογία εκπονήθηκε από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μελέτη που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει και να αξιολογήσει τις προτεινόμενες μεθόδους υπολογισμού του Φορτίου Αναφοράς για Μονάδες ΑΠΕ στις περιπτώσεις έκδοσης Εντολής Περιορισμού Έγχυσης, η οποία αναρτάται προς ενημέρωση των συμμετεχόντων.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η Ευρώπη «πλημμυρίζει» με πράσινη ενέργεια - Οι απρόβλεπτες συνέπειες της πλεονάζουσας παραγωγής

energypress.gr

Η Ευρώπη «πλημμυρίζει» με πράσινη ενέργεια - Οι απρόβλεπτες συνέπειες της πλεονάζουσας παραγωγής

Η περασμένη Κυριακή επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ένα φαινόμενο που αρχίζει να γίνει ολοένα και πιο συχνό στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: από τη Φινλανδία στη Λιθουανία και από την Πολωνία στη Γαλλία, οι τιμές χονδρικής ενέργειας βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος, επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από την υπεράφθονη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Γερμανία κατέγραψε σημαντική αύξηση στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να φτάνουν δυνητικά τα 80 GW. Αυτό το επίπεδο παραγωγής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ζήτηση αιχμής του έθνους, που υπολογίζεται σε περίπου 50 GW. Η αναντιστοιχία αυτή οδήγησε -όπως ήταν αναμενόμενο- σε μείωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σε μηδενικά ή και αρνητικά μεγέθη για σημαντικό μέρος της ημέρας.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Αναντιστοιχία μεταξύ ΕΣΕΚ και ΔΕΗ για το πότε θα αποσυρθεί η Πτολεμαΐδα 5


Αναντιστοιχία μεταξύ ΕΣΕΚ και ΔΕΗ για το πότε θα αποσυρθεί η Πτολεμαΐδα 5

Σε διαφορετικές χρονιές τοποθετεί το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ και η ΔΕΗ την απόσυρση της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ σε πρόσφατο έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, το οποίο συμφωνεί με το νέο ΕΣΕΚ εκτός από ένα σημείο:

 

Στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5 η επιχείρηση αναφέρει ότι με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2, έχει δρομολογηθεί η διακοπή της εντός του 2026.

Από την άλλη, το ΕΣΕΚ αναφέρει το έτος 2028 ως τελευταίο έτος λειτουργίας της μονάδας. Επιπλέον, τονίζεται ότι "η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα".

Στα σκαριά από τη ΡΑΑΕΥ το πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια - Μέχρι το τέλος του έτους οι αλλαγές στο «νυχτερινό» ρεύμα

 


Αναδημοσίευση από το insider.gr - energypress.gr

Σε τροχιά «ενεργοποίησης» βρίσκονται τα δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια, τα οποία θα προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ωρου, επιτρέποντας έτσι τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους με τη «μεταφορά» μέρους της κατανάλωσης σε αυτές τις ζώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει ξεκινήσει να καταρτίζει το καθεστώς εφαρμογής της συγκεκριμένης κατηγορίας τιμολογίων, δηλαδή το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το Πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε ισχύ με Υπουργική Απόφαση, αφού πρώτα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

"Κεραυνοί" από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών για την ηλεκτρική διασύνδεση: υπάρχουν γκρίζες ζώνες -να διασφαλιστεί η «απάντηση» στην Τουρκία


ΣΥΛΒΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ   - www.energymag.gr

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στο εάν η γαλλική εταιρεία Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο θα επιμείνει στην προθεσμία που έχει θέσει (τέλος Αυγούστου) στον ΑΔΜΗΕ για την τελική δέσμευση σχετικά με την ανάληψη του συνολικού κόστους του 1,4 δισ. ευρώ για το καλώδιο (full notice to proceed) ή θα δείξει ευελιξία συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας. 

Νέα δεδομένα στο φλέγον θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα δημιουργεί ο επιδραστικότερος υπουργός της Κυπριακής κυβέρνησης  κ. Μάκης Κεραυνός. Με δημόσια παρέμβασή του χθες (ΑΝΤ1 Κύπρου) ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έθεσε «κόκκινες γραμμές» που απομακρύνουν το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές οι θέσεις του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην αντίθετη περίπτωση ακόμη και να παραιτηθεί, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση τη μεγαλόνησο.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Με δικαστική… βούλα εντολή επανασύνδεσης ηλεκτροδότησης: Είχε διακοπεί λόγω καταγγελίας του ΔΕΔΔΗΕ περί ρευματοκλοπής

 energypress.gr

Με δικαστική… βούλα εντολή επανασύνδεσης ηλεκτροδότησης: Είχε διακοπεί λόγω καταγγελίας του ΔΕΔΔΗΕ περί ρευματοκλοπής

Μία νέα υπόθεση καταλογισμού ρευματοκλοπής από τον ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε στα Δικαστήρια, μετά και τη διακοπή ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε από τον πάροχο. Και σε αυτήν την περίπτωση (όπως και σε εκείνη για την οποία έγραψε προ ημερών το dikastiko.gr ) ο πολίτης δικαιώθηκε και έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα.

Με αυτά ζητούσε την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος μέχρι την έκδοση απόφασης τακτικής αγωγής. Όπως υποστήριζε στην αίτησή της η αιτούσα «η καθ’ ης (σ.σ. ΔΕΔΔΗΕ), με το κοινοποιηθέν σ’ αυτήν από 1.2.2023 έγγραφο, της αποδίδει ότι προέβη σε ρευματοκλοπή στη με αριθμό .. παροχή του επί της οδού … διαμερίσματος της στην Αθήνα και ότι η αναλογούσα χρέωση που της καταλογίζεται για τη συνολική μη καταγραφείσα ενέργεια ανέρχεται στο ποσό των 2.946,53 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΕΣΕΚ: Αύξηση μόλις 10% στη ζήτηση έως το 2030 – Συγκράτηση στις περικοπές φωτοβολταϊκών & χερσαίων αιολικών από την ενισχυμένη αποθήκευση

 energypress.gr

ΕΣΕΚ: Αύξηση μόλις 10% στη ζήτηση έως το 2030 – Συγκράτηση στις περικοπές φωτοβολταϊκών & χερσαίων αιολικών από την ενισχυμένη αποθήκευση και το προφίλ ηλεκτροπαραγωγής

Συγκρατημένη είναι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (καθαρή παραγωγή & καθαρές εισαγωγές) μέχρι το τέλος της 10ετίας στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, καθώς στο κείμενο προβλέπεται πως στο τέλος της 10ετίας η ετήσια ζήτηση θα αγγίζει τις 61,1 Τεραβατώρες. Συγκριτικά, στο draft του ΕΣΕΚ που είχε υποβληθεί στα τέλη του 2023 στην Κομισιόν, εκτιμάτο ότι η ζήτηση θα ανερχόταν το 2030 στις 67 Τεραβατώρες. 

Αν αξιοποιηθεί ως σημείο αναφοράς το 2022, όπου η ετήσια ζήτηση ήταν 55,4 Τεραβατώρες όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο, η «επίδοση» του 2030 αντιστοιχεί σε αύξηση 10,3 % περίπου. Μάλιστα, η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σχεδόν σταθερή μέχρι το 2025, όταν εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στις 56,4 Τεραβατώρες, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τα προ 3ετίας επίπεδα. 

ΔΕΔΔΗΕ: Εξαπλάσια κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2024


Μαρίνα Πρωτονοταρίου  - www.mononews.gr

Κέρδη μετά φόρων που ανήλθαν σε 77,23 εκ. ευρώ παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η ΔΕΔΔΗΕ, εξαπλάσια από την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν 12,7 εκ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 597,150 εκ. ευρώ από 449,61 εκ. ευρώ του περσινού εξαμήνου, ενώ τα λειτουργικά κέρδη του εξαμήνου ανήλθαν σε 131,3 εκ. ευρώ από 40 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων στο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 100,5 εκ. ευρώ από 17,5 εκ. ευρώ τους περσινού πρώτου εξαμήνου ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 77,23 εκ. ευρώ από 12,7 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το σύνολο τελών χρήσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για το 2024 ανέρχεται σε 1,070 δισ. ευρώ, όπως οριστικοποιήθηκε από της ΡΑΑΕΥ στις 31/1/2024 και βάσει αυτού εγκρίθηκαν οι χρεώσεις δικτύου που ισχύουν από 1/3/2024.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας



 του Χάρη Φλουδόπουλου -  capital.gr

Σε νέα φάση ανακατατάξεων έχει εισέλθει η αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έκλεισε ο τελευταίος κύκλος συγκέντρωσης με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Volterra από την Protergia. Ο νέος κύκλος συγκέντρωσης αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου, με τις μικρότερες να απορροφώνται από τα μεγαλύτερα σχήματα. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο ακόμη μέτωπα: την Elpedison αλλά και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (Φυσικό Αέριο), όπου ενδεχομένως να υπάρξουν νέες εξελίξεις που θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω το σκηνικό της αγοράς και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση τον κλάδο. 

Elpedison

Στην Elpedison είναι γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ("ολλανδική δημοπρασία") προκειμένου να αποκτήσει το 100% της εταιρείας ο ένας εκ των δύο σημερινών μετόχων, της Helleniq Energy και της ιταλικής Edison. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Α. Σιάμισιη το τοπίο σε σχέση με την Elpedison αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο έτος.

Επιδοτήσεις Αυγούστου: Ποια κίτρινα τιμολόγια εξαιρούνται των επιδοτήσεων


 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ - www.energymag.gr

Εσπευσε το ΥΠΕΝ να βάλει "μπλόκο" σε επιδοτήσεις σε κάποια κίτρινα τιμολόγια με μεικτά χαρακτηριστικά που έδιναν χαμηλές τιμές, αφενός για να διαμορφώσει εικόνα πολλαπλών ταχυτήτων στην αγορά, με "καταλύτη" τις επιδοτήσεις κι αφετέρου να "κρατήσει" δυνάμεις στον "κουμπαρά" του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. 

Ουσιαστικά οι εμπορικές κινήσεις κάποιων παρόχων να "κουρέψουν" τις τιμές ρεύματος, σε κάποια από τα προσφερόμενα τιμολόγια, εκτιμώντας ότι η συγκυρία ανόδου των τιμών, θα ήταν προσωρινή, επιφέρει μια μικρή αλλαγή στο πλάνο του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις Αυγούστου, κι έτσι η επιδότηση του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα αφορά όσους και όσες έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου, μετά την προσμέτρηση των όποιων εκπτώσεων των παρόχων, τον Αύγουστο, που υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα Ουσιαστικά εξαιρεί τα κυμαινόμενα τιμολόγια με τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα. 

Eurostat: Τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τον άνθρακα ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 στην ΕΕ


www.energymag.gr

Η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε για πρώτη φορά τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Eurostat. Το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ήταν 210.249 GWh σε σύγκριση με 205.693 GWh που συνεισέφερε ο άνθρακας.

Η Πολωνία και η Τσεχία είναι οι δύο χώρες οι οποιίες είναι οι μόνες εναπομείνασες παραγωγοί άνθρακα στην ΕΕ, ενώ μόνο η Πολωνία  τον χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο καφέ άνθρακας, μια κατηγορία άνθρακα με χαμηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο, χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 9 χώρες της ΕΕ και ήταν η πηγή 241.572 GWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, το ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές άνθρακα έφτασε στο υψηλότερο σημείο του το 2022 στο 74,4%. Αυτή η απότομη αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021 μπορεί να εξηγηθεί από τις χώρες της ΕΕ που κατασκευάζουν αποθέματα άνθρακα.

ΣΥΡΙΖΑ: 11 φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ η αύξηση στην τιμή ρεύμα



«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ με την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Με αύξηση 9,5% ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,8%) κατά 11 φορές! Τον ίδιο μήνα, 10 χώρες εμφάνισαν μείωση τιμών και 14 χώρες είχαν μηδενική ή ανεπαίσθητη αύξηση», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια σχετικά με την, υποτίθεται, «εισαγόμενη» ενεργειακή ακρίβεια, για την οποία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διατείνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από μια επιδότηση έως 8 ευρώ κι αυτή για καταναλώσεις του Αυγούστου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε πριν από λίγους μήνες για τιμές ηλεκτρικού ρεύματος προ ενεργειακής κρίσης, επιχειρώντας να καρπωθεί το αποτέλεσμα μιας συγκυρίας που δεν κράτησε για πολύ. Επέλεξε τις πολιτικές μικροαπατεωνιές αντί για ριζικές λύσεις. Λύσεις όπως είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλαφόν στο ποσοστό κέρδους κατά 5%.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Στο «μικροσκόπιο» του ΥΠΕΝ το μοντέλο της αγοράς ενέργειας για τυχόν δομικές αλλαγές – Οι επίσημες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

 

Στο «μικροσκόπιο» του ΥΠΕΝ το μοντέλο της αγοράς ενέργειας για τυχόν δομικές αλλαγές – Οι επίσημες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ – Συνεχίζει η «διχοτόμηση» της Ευρώπης

Νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μοντέλου της αγοράς και το ενδεχόμενο τυχόν δομικών αλλαγών πυροδότησε η πρόσφατη «μίνι» ενεργειακή κρίση που έλαβε χώρα στη διάρκεια του Ιουλίου και είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετάει το ζήτημα ώστε να διαπιστώσει τι περιθώρια υπάρχουν για αλλαγές και ποιες μπορεί να είναι αυτές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «πραγματοποιείται μια συνολική αξιολόγηση του μοντέλου της αγοράς, ώστε να δούμε πως οι οποιεσδήποτε αυξήσεις στην προημερήσια αγορά δεν θα περνάνε ‘αυτόματα’ στις τιμές της λιανικής ρεύματος».

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ρεύμα: Νέο άλμα στη χονδρεμπορική τιμή - Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ  - www.energymag.gr

Mε τους ανέμους να πέφτουν και το φυσικό αέριο να παίζει κομβικό ρόλο στο εθνικό μείγμα παραγωγής, αλλά και τους λιγνίτες να δίνουν το  δικό τους “λιθαράκι” η χονδρική τιμή ρεύματος πήρε την ανιούσα.

‘Έτσι, σταθερά πάνω από τα 123 ευρώ βρίσκεται η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον Αύγουστο, κάτι που προδικάζει ότι και τον επόμενο μήνα, στη λιανική αγορά, δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές. Χαρακτηριστικά ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά της Επόμενης Μέρας είναι στα 123,16 ευρώ/Mwh. Έτσι η τιμή στην Ελλάδα είναι η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Αλβανία. τη Μάλτα και την Ιταλία.

Στα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 9% από τη μέση τιμή του Ιουλίου που ξεπέρασε τα 133 ευρώ/MWh ωστόσο θα φανεί στην πορεία πώς θα διαμορφωθεί η όλη κατάσταση και αν τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφύγει και πάλι στις επιδοτήσεις των λογαριασμών στα νοικοκυριά.  

Εξαρση των data centers προκαλεί η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις - Τι σημαίνει για τα ενεργειακά δίκτυα

 

Εξαρση των data centers προκαλεί η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις - Τι σημαίνει για τα ενεργειακά δίκτυα
Ναταλία Κοντώση - energypress.gr

Η φρενίτιδα που παρατηρείται τελευταία για την τεχνητή νοημοσύνη έχει επιφέρει -αναπόφευκτα- σημαντικές αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο. 

Έως και το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη, αριθμός που αντιπροσωπεύει ρυθμό ανάπτυξης 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο οποίος εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να συνεισφέρει επιπλέον 600 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030. 

Αυτά τα στοιχεία υποστηρίζονται περαιτέρω από εκτιμήσεις της IDC ότι πέρυσι, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως δαπάνησαν 166 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου λογισμικού, υλικού και υπηρεσιών, με προσδοκίες ανάπτυξης 27% από έτος σε έτος σε 423 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. 

Η Ε.ΤΕ./ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ συγχαίρει την υπερπροσπάθεια των τεχνικών σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

 


Δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη με τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής, με καμένα σπίτια και θύμα μία εργαζόμενη μητέρα που έχασε άδικα την ζωή της εν ώρα δουλειάς.
Σε όλη αυτήν την δραματική κατάσταση που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ έδωσε (και δίνει ακόμη) για πολλοστή φορά την μάχη με κόπο και αυταπάρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.
Παράλληλα οι συνάδελφοι μας, αποδεικνύουν με την εργασία τους και  την επαγγελματική τους ευσυνειδησία ότι μπορούν σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν βλάβες και ζημιές όπου αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Οι συνάδελφοι μας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, βοηθούν τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών ώστε να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα  με ασφάλεια παρά του γεγονότος ότι η πρόσβαση σε ορισμένα σημεία είναι δύσκολη έως αδύνατη. Επιπρόσθετα παρά την κόπωση και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που αντιμετωπίζει το τεχνικό προσωπικό, συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές.
Η έλλειψη τεχνικού προσωπικού παραμένει σημαντική και οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας που θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Επιβάλλεται άμεση πρόσληψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού με καλύτερες συνθήκες δίνοντας προοπτική στους εργαζόμενους και στην εταιρεία.
Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ στέκεται στο πλευρό των ηρωικών συναδέλφων μας που βρίσκονται στις επάλξεις και τους συγχαίρει για την υπερπροσπάθεια τους. Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ αναμένει να αποζημιωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να ανατρέψουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και εκτός της αναστάτωσης που δέχθηκαν είχαν και οικονομική ζημία.
Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους χιλιάδες συμπολίτες μας που υπέστησαν τεράστιες υλικές ζημιές από την πύρινη λαίλαπα.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κερδισμένη η ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών στην αγορά προμήθειας

 

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κερδισμένη η ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών στην αγορά προμήθειας – Στο 54.6% το μερίδιο με οφέλη από μέση και χαμηλή τάση – Αυξημένος ο όγκος συναλλαγών τον Ιούλιο

Σε τροχιά ανάκτησης μεριδίων στην αγορά προμήθειας συνέχισε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η ΔΕΗ, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού «έκλεισε» ακόμη ένα μήνα με αυξημένο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα με την διαφορά να καταγράφεται στη μέση και χαμηλή τάση.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΕΧΕ για τον μήνα Ιούλιο, το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε στο 54.6% από 52.53% τον Ιούνιο έναντι των εναλλακτικών προμηθευτών που είδαν το μερίδιό τους να μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 45.4% από 47.47%.

Όπως προαναφέρθηκε, οι διαφορές εντοπίζονται σε μέση και χαμηλή τάση όπου τα μερίδια της ΔΕΗ επί των οικείων αγορών διαμορφώθηκαν σε 42.70% και 64.62%, αντίστοιχα, έναντι 40.31% και 63.50%, αντίστοιχα σε μέση και χαμηλή τάση, τον Ιούνιο.

Ολοκληρώνονται οι εργασίες επανηλεκτροδότησης στις πυρόπληκτες περιοχές

 

Ολοκληρώνονται οι εργασίες επανηλεκτροδότησης στις πυρόπληκτες περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης, στο βασικό δηλαδή κορμό ηλεκτροδότησης, σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές.

Την Τετάρτη συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ στο δίκτυο Μέσης Τάσης στην περιοχή Νταού Πεντέλης- όπου είχαν προκληθεί και οι περισσότερες ζημιές από τις πυρκαγιές - και οι οποίες ολοκληρώνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους αυτή την ώρα.

Στο εξής όλο το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ θα εργαστεί για την αποκατάσταση ζημιών στη Χαμηλή Τάση για την επανηλεκτροδότηση των περίπου 400 πελατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε όλες τις περιοχές που έπληξαν οι πυρκαγιές.

Οι τεκτονικές ενεργειακές αλλαγές και η ΔΕΗ!

 


Οι πυρκαγιές στην Αττική, έθεσαν για πολλοστή φορά σε αμφισβήτηση τον πανθομολογούμενα  ανεπαρκή και αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό.

Αριστοτέλης Βασιλάκης

πρ. Πρόεδρος ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ

Β’ αναπλ. Γραμματέας -

Μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Μπορεί η κυβέρνηση να μην επέδειξε τα αντανακλαστικά που έδειχνε – τουλάχιστον – τα τρία πρώτα χρόνια της προηγούμενης θητείας της, ωστόσο η στενά πολιτικοκομματική προσέγγιση του θέματος, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο δημόσιο διάλογο.

Και ο Τσίπρας να επιστρέψει και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή τον Ανδρέα Παπανδρέου να νεκραναστήσουμε και το ΚΚΕ να έρθει στην εξουσία, με την πρώτη βροχή και τον πρώτο αέρα, πάλι η Ελλάδα θα πνίγεται και θα καίγεται…

Στην δύσμοιρη νεοΕλλάδα δυστυχώς ΤΑ ΠΑΝΤΑ προσεγγίζονται πολιτικά, γι' αυτό και δεν λύνεται τίποτα...

Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι ότι είμαστε – από ιδρύσεως – ένα εντελώς ανοργάνωτο προτεκτοράτο, με την μορφή κράτους. Θα μου πείτε – πολύ εύστοχα – πως αν ήμασταν οργανωμένοι, δεν θα ήμασταν προτεκτοράτο…

Έτσι κι αλλιώς, πλέον δεν έχει κανένα νόημα η συγκεκριμένη συζήτηση, αφού στο γουδί της παγκοσμιοποίησης, κάθε έννοια εντελώς ανεξάρτητης κρατικής – εθνικής οργάνωσης, μοιάζει περίπου με αποτυχημένο Βρετανικό ανέκδοτο. Κανείς πλέον δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Ούτε καν ο Κιμ Γιονγκ Ουν!

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Αλ. Σδούκου: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, αναπτυξιακά έργα από το ειδικό τέλος ΑΠΕ του 2023

 


ΣΥΛΒΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ - www.energymag.gr

Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών καθώς και επιχορήγηση των δήμων για αναπτυξιακά-περιβαλλοντικά έργα από το ειδικό τέλος για τα έργα ΑΠΕ το 2023, προαναγγέλλει η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, επισημαίνει ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα» πρόκειται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διαδικασίας με βάση το άρθρο 87 του ν.4964/2022 ώστε αμέσως μετά να εκκινήσει ο επιμερισμός και η καταβολή του ειδικού τέλους για το 2023, το 60% του οποίου διατίθεται στον οικείο δήμο και το 40% στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Σδούκου, η «προίκα» των έργων ΑΠΕ από το 2015 έως το 2022 έχει ανέλθει στο ποσό των 165,5 εκατομμυρίων ευρώ ωφελώντας τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένα.

Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικεί η ΔΕΗ και στην αντλησιοταμίευση


Έξι νέα έργα αντλησιοταμίευσης στο στόχαστρο της ΔΕΗ
Χάρης Αποσπόρης - energypress.gr

Έμπρακτο ενδιαφέρον για έργα αντλησιοταμίευσης διατηρεί η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την οικονομική της έκθεση για το α' εξάμηνο του 2024. Άλλωστε, το νέο ΕΣΕΚ αναμένεται να θέσει την αποθήκευση ενέργειας σε πρωταγωνιστικό ρόλο και η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παίκτης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αναλυτικότερα, τονίζεται στο κείμενο ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης, για την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης – παραγωγής και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (PHS) σε επιλεγμένες θέσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας, για τα οποία έργα έλαβε αδειοδότηση από την ΡΑΑΕΥ και είναι τα εξής:

1. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 148 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148 MW στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς» της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Απόφαση ΡΑΕ 122/202/24.10.2023)(ΑΔ-05319).

Τοποθετήθηκαν ήδη οι πρώτες παρτίδες από τους 360.000 έξυπνους μετρητές που έχει παραλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ

 

Τοποθετήθηκαν ήδη οι πρώτες παρτίδες από τους 360.000 έξυπνους μετρητές που έχει παραλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ - Ανοίγει ο δρόμος για τα δυναμικά τιμολόγια από το φθινόπωρο

Τον δρόμο για τα πολυζωνικά τιμολόγια από το φθινόπωρο «στρώνει» η εγκατάσταση από τον ΔΕΔΔΗΕ των πρώτων παρτίδων από τους 360.000 έξυπνους μετρητές, που έχει ήδη αρχίσει να παραλαμβάνει και να τοποθετεί σε κτίρια και επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση.

Δηλαδή φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, επαγγελματίες της χαμηλής τάσης και γενικώς καταναλωτές με μεγάλους μηνιαίους λογαριασμούς, οι οποίοι έχοντας πλέον έξυπνους μετρητές θα μπορούν να κάνουν χρήση των δυναμικών τιμολογίων και να μεταφέρουν μέρος της ζήτησης που έχουν στις μεσημεριανές ώρες, εκμεταλλευόμενοι τις πολύ χαμηλές τιμές, λόγω των φωτοβολταικών.

Ζημίες 47,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΔΕΗ από τα ΡΡΑ στο α' εξάμηνο - Πως επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών

 

Ζημίες 47,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΔΕΗ από τα ΡΡΑ στο α' εξάμηνο - Πως επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών

Πληροφορίες για την εξέλιξη των διμερών της συμβολαίων παρείχε η ΔΕΗ στα πλαίσια των οικονομικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου.

Όπως προκύπτει, από την αποτίμηση των συμβάσεων PPA o Όμιλος και η Μητρική εταιρεία αναγνώρισε ζημίες ύψους € 47,8 εκατ. και € 187,2 εκατ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι για τα πρώτα 2-3 χρόνια των διμερών συμβάσεων συμμετέχουν οι θερμικές μονάδες για την κάλυψη των ποσοτήτων που παρέχει η επιχείρηση στους αγοραστές. Κατ' επέκταση, το αρνητικό πρόσημο του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά καθώς προστίθενται έργα ΑΠΕ που θα "πρασινίσουν" την παραγωγή και θα ρίξουν το κόστος.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Στέφανος Κουνούκλας (ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ): Οι συνάδελφοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δίνουν την δική τους μάχη για την αποκατάσταση του δικτύου


Ο Πρόεδρος της ΕΤΕ/ Ομίλου ΔΕΗ, Στέφανος Κουνούκλας (ΕΤΕ/Ομίλου ΔΕΗ) δίνει ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Ντίνα Μόσχου για το Talk Radio.

Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε την συνέντευξη. 

 

 

Στάσσης: Τα 9 deals που αλλάζουν πρόσωπο στη ΔΕΗ – Από τις ΑΠΕ, στο υδρογόνο και την… Κωτσόβολος


Γεράσιμος Χιόνης 

Τα εντυπωσιακά deals συνεχίζει η ΔΕΗ, με τον Γιώργο Στάσση να έχει αλλάξει ολοκληρωτικά το προφίλ της εισηγμένης εταιρείας, η οποία μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια βρισκόταν ένα βήμα πριν τη… χρεοκοπία.

Τα 9 χρυσά deals

Η προσφάτως ανακοινωθείσα συμφωνία αξίας 700 εκατ. ευρώ για την αγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ισχύος άνω των 770 MW, στη Ρουμανία, αποτελεί τον τελευταίο χρονικά κρίκο μιας μακράς αλυσίδας big-deals κατά τη διάρκεια της θητείας του έμπειρου manager, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του CEO το 2019.

Μόλις τον Απρίλιο, ο Γιώργος Στάσσης είχε ανακοινώσει ακόμα ένα σπουδαίο deal αξίας έως 2 δισ. ευρώ, συμπράττοντας με τη Metlen για την ανάπτυξη 90 φωτοβολταϊκών έργων σε τέσσερις διαφορετικές χώρας (Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία).

ΑΔΜΗΕ: Επηρεάστηκαν κυκλώματα Υψηλής Τάσης από την πυρκαγιά - Έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία

 


Ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης. Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία. 

Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Η άνοδος των δηλωθέντων εισοδημάτων “βάζει” κόφτες

 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ   - www.energymag.gr

Φέτος, την έκπτωση κατά 4,5-7,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου) σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο του εκάστοτε παρόχου, θα έχουν προφανώς όσοι και όσες πληρούν τις προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και βέβαια κάνουν εκ νέου αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τον επανέλεγχο.

Τα αυξημένα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι για το 2023 μέσα από τις δηλώσεις που κατέθεσαν φέτος, η αύξηση στον κατώτατο μισθό κι όχι μόνο, αλλά και η το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που “φούσκωσε” εισοδήματα και φόρους”στήνουν” κόφτες στην ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο πολλών πολιτών, που μέχρι πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να δουν “κουρεμένους” τους λογαριασμούς ρεύματος τους.

Σημειώνεται ότι με βάση τα δεδομένα από την εκκαθάριση των δηλώσεων ο μέσος φόρος φτάνει τα 2000 ευρώ, από 1.585 ευρώ, από πέρυσι, δηλαδή υψηλότερος κατά περίπου 20%.  Από τις 6.565.083 εκκαθαρισμένες δηλώσεις, το 45,68% είναι μηδενικές ενώ το 19,26% πιστωτικές.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο από στοιχεία του Δικτύου του που έχουν υποστεί ζημιές


O ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της Χώρας προειδοποιεί τους κατοίκους σε όλες τις πληγείσες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Οι προβλέψεις του ΕΣΕΚ για μείωση κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος τις επόμενες δεκαετίες

 

Γιατί οι ΑΠΕ συγκρατούν τα κόστη του CO2 - Οι προβλέψεις του ΕΣΕΚ για τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος τις επόμενες δεκαετίες

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν τα επόμενα χρόνια οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τις παραδοχές που επικαλείται το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, παρ’ ότι επίκειται εκτίναξη σε ένα βασικό κοστολογικό παράγοντα, τα δικαιώματα CO2. 

Αν και οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις βασίζονται πάντα σε υποθέσεις που στην πορεία μπορεί κάλλιστα να διαψευστούν, οι συντάκτες του ΕΣΕΚ, που πρόκειται να βγει σε διαβούλευση αυτή την εβδομάδα, προβλέπουν ότι το μέσο κόστος του ρεύματος θα πέσει κάτω από τα 14 λεπτά / κιλοβατώρα το 2030 (σήμερα λίγο πάνω από 16 λεπτά). Το 2035 θα κυμαίνεται στα 12,5 λεπτά, το 2040 στα 11,6 λεπτά, το 2045 θα υποχωρήσει περαιτέρω στα 10,9 λεπτά για να πέσει από το 2050 και μετά, κάτω και από το φράγμα των 10 λεπτών.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

ΠΑΣΟΚ: O χρονισμός της απόσυρσης της μονάδας Μεγαλόπολης 4 πρέπει να προσαρμοστεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προκλήσεις της περιοχής

 


Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την απόσυρση της Μεγαλόπολης 4 υπέβαλε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Όπως αναφέρει:

Με την απάντηση της ΔΕΗ που διαβιβάστηκε με την αριμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/70375/1659/23.7.2024 δημοσιοποιήθηκε ότι, μεταξύ άλλων, ο χρονισμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας. Ανάμεσα τους προβλέπεται η απόσυρση της Μονάδας Μεγαλόπολης 4, της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας στην Πελοπόννησο, στα τέλη του 2024 και των υπόλοιπων μονάδων στον νομό Κοζάνης στα τέλη του 2025.

Στην απάντηση αυτή αναφέρονται ως κριτήρια του χρονικού προγραμματισμού της εταιρείας, η οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων καθώς και οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί περιορισμοί, η παλαιότητα και η αξιοπιστία των σταθμών.

Επιπλέον αναφέρεται ότι ο χρονικός προγραμματισμός για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2019, ο οποίος προέβλεπε την απόσυρση τους έως το 2023, ανατράπηκε λόγω των «ιδιαίτερων απαιτήσεων ασφάλειας εφοδιασμού που προέκυψαν από την κρίση» και των «σχετικών απαιτήσεων των αρμόδιων αρχών και του διαχειριστή για λειτουργική διαθεσιμότητα των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων».

Στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει δυναμικά η ΔΕΗ - Ίδρυσε θυγατρική για δραστηριοποίηση στον κλάδο

energypress.gr

Θυγατρική για δραστηριοποίηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη ίδρυσε η ΔΕΗ – Οι αρχικοί στόχοι – Οι συνέργειες με τον τομέα ενέργειας

Τον δρόμο για την παροχή υπηρεσιών Artificial Intelligence άνοιξε και επίσημα η ΔΕΗ πριν από λίγες ημέρες, με την ίδρυση θυγατρικής για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο. Η «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη», όπως ονομάζεται η θυγατρική, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική καταχώριση στο ΓΕΜΗ. 

Οι πελάτες στους οποίους θα απευθύνεται με λύσεις ΑΙ θα προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Οι λύσεις αυτές θα προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό, στοχεύοντας σε πρώτη φάση στην παροχή υπηρεσιών σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία και τράπεζες. 

ΝΙΚΗ: Ακρίβεια στο ρεύμα... δυστυχώς επαληθευόμαστε!

 

Ακρίβεια στο ρεύμα: δυστυχώς επαληθευόμαστε!

Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη στους λογαριασμούς ρεύματος κατέγραψε τον Ιούλιο η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του πανευρωπαϊκού δείκτη τιμών ενέργειας ΗΕΡΙ. Στην ελληνική πρωτεύουσα η λιανική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 22,51 λεπτά/KWh από 21,23 λεπτά/KWh, που ήταν τον Ιούνιο, αυξημένη κατά 6%.

Αντίστοιχα, στα 135,54 ευρώ/MWh έκλεισε η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος για το μήνα Ιούλιο. Η τιμή αυτή είναι κατά 37% υψηλότερη από τα 98,89 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή του Ιουνίου. Άρα, μόνο καλύτερη δεν προβλέπεται η συνέχεια για τα ελληνικά νοικοκυριά, παρά το υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, γεγονός που υποτίθεται θα έσωζε την Ελλάδα από την ακρίβεια.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία όταν η μέση χονδρεμπορική τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά το πλαφόν που έχει ορίσει το κράτος (45 €/MWh) τότε αυτόματα μειώνεται ο ΦΠΑ (από 21% σε 10% ) έτσι ώστε να μην επωμιστούν το βάρος τα νοικοκυριά. 

Στην χώρα μας όμως, αυτός που στο τέλος “πληρώνει το μάρμαρο” είναι πάντα ο καταναλωτής ο οποίος για να ανακουφιστεί οικονομικά, έχει εγκλωβιστεί στο ατελείωτο κυνήγι κάθε είδους «pass». Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση την οποία επιβάλλει η λογική του πρωθυπουργού που επιθυμεί διακαώς να κάνει την Ελλάδα μπαταρία της Ευρώπης.  Το μοναδικό φυσικό κάλλος της πατρίδας μας καταστρέφεται από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα δάση και  φωτοβολταϊκών στους πλημμυρισμένους  κάμπους  και σε κάθε γόνιμο έδαφος και βοσκότοπο της πατρίδας μας .

Η σημερινή κυβέρνηση έχει μετατρέψει την ενέργεια από κοινωνικό αγαθό προς τους πολίτες, σε χρηματιστηριακό προϊόν, βορά στα νύχια των ενεργειακών λόμπι.

Δείτε εδώ περισσότερα για τις αιτίες που προκαλούν την ακρίβεια στην ενέργεια και για τις λύσεις που προτείνει η ΝΙΚΗ.

Αυξάνεται στα 5 GW η ισχύς της άδειας εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ της ΔΕΗ

energypress.gr

Αυξάνεται στα 5 GW η ισχύς της άδειας εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ της ΔΕΗ

Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε την αίτηση της ΔΕΗ για αύξηση της ισχύος για τη δραστηριότητα εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από 1000MW σε 5000 MW.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, Ο Όμιλος προσφέρει υπηρεσίες σωρευτικής εκπροσώπησης (aggregation) σε όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ΑΠΕ για εκπροσώπηση των έργων τους στην αγορά (ΦοΣΕ ΑΠΕ ΔΕΗ).

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες αφορούν μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν συνάψει Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ), καθώς και μονάδες  που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, είτε με αποκλειστική πηγή εσόδων την αποζημίωση της παραγωγής τους από την αγορά, είτε κατόπιν σύναψης συμβάσεων PPA με τελικούς καταναλωτές.

ΔΕΔΔΗΕ: Νέες προσλήψες σε Σύρο, Πάτρα και Φλώρινα

 

ΔΕΔΔΗΕ: Νέες προσλήψες σε Σύρο, Πάτρα και Φλώρινα

Συνεχίζει το μπαράζ προσλήψεων ο ΔΕΔΔΗΕ. Αναλυτικά:

Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ΔΠΝ Περιοχή Σύρου

Ανακοίνωση ΣΟΧ2/2024

Παράρτημα Ανακοίνωσης

Έντυπο Αίτησης

Νέο Ειδικό Παράρτημα Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων


Ειδικό Παράρτημα (Α1) Απόδειξης Γνώσης Πληροφορικής ή Χειρισμού Η/Υ

Ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από 07/08/2024 εως και 16/08/2024

Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ΔΠΠ-Η Περιοχή Πάτρας

Ανακοίνωση ΣΟΧ2/2024

Παράρτημα Ανακοίνωσης

Έντυπο Αίτησης

Νέο Ειδικό Παράρτημα Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από 08/08/2024 έως 17/08/2024.

Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ΔΠΜ-Θ Περιοχή Φλώρινας

Ανακοίνωση ΣΟΧ3/2024

Παράρτημα Ανακοίνωσης

Έντυπο Αίτησης

Νέο Ειδικό Παράρτημα Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων 10/08/2024 έως 20/08/2024.

Αρχειοθήκη ιστολογίου