Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

ΔΕΔΔΗΕ: Έρχονται αυξήσεις 23% στα τέλη διανομής ρεύματος


Του Χάρη Φλουδόπουλου - Από το capital.gr

Αυξήσεις της τάξης του 23% από τα 900 εκατ. ευρώ στο 1,1 δισ. ευρώ ετησίως ζητεί ο διαχειριστής του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με την εισήγηση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για το Επιτρεπόμενο Έσοδο της 2ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής 2025-2028. Επιπρόσθετα ο διαχειριστής ζητά την αύξηση του αποδεκτού επιπέδου απωλειών από το 9,9% που έχει εγκριθεί από το Ρυθμιστή στο 11,36%.

Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ συνεπάγεται σημαντική αύξηση της επιβάρυνσης των τελών διανομής που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Βεβαίως η τελική απόφαση ανήκει στο ρυθμιστή ΡΑΑΕΥ, ο οποίος και καλείται να εγκρίνει ή όχι τις προτάσεις του διαχειριστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύνδεσμος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ΕΣΠΕΝ ασκεί έντονη κριτική στην πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αύξησης του αποδεκτού επιπέδου των απωλειών. Ο ΕΣΠΕΝ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τοποθέτηση του ΔΕΔΔΕΗ ότι "ο μέσος συντελεστής απωλειών Δικτύου αυξήθηκε σταδιακά σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία έτη εξαιτίας παραγόντων που δεν είναι στη σφαίρα ελέγχου του Διαχειριστή".

Όπως σημειώνει ο ΕΣΠΕΝ παρά τις προβλέψεις της υπ’ αριθμ. 1431/22.10.2020 Απόφασης ΡΑΕ, το κόστος των απωλειών δεν ενσωματώθηκε στο Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή αλλά αντιθέτως, με την υπ’ αριθμ E-158/27.06.2024 Απόφαση ΡΑΑΕΥ, αναθεωρήθηκε η σχετική πρόβλεψη της Μεθοδολογίας Υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή, με την αιτιολογία ότι οι συνθήκες δεν είναι αρκετά ώριμες για την ενσωμάτωση του κόστους των απωλειών στο Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή. Αυτό ωστόσο καθιστά την Ελλάδα μία εκ των ελαχίστων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. (μαζί με την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία), όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή, αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, με προφανή συνέπεια την έλλειψη επαρκούς κινήτρου του Διαχειριστή για τον περιορισμό των απωλειών, όπως επιβεβαιώνεται και σε πρόσφατες μελέτες του CEER.

Ο ΕΣΠΕΝ προτείνει την καθιέρωση ενός άτυπου bonus malus για τις απώλειες δικτύου. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά κατ᾽ ελάχιστον  στο πλαίσιο της έγκρισης του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΕΔΔΗΕ για τη 2η Ρυθμιστική Περίοδο (2025-2028), οι επιμέρους παράμετροι του Κινήτρου Απωλειών θα πρέπει να παρέχουν ισχυρά κίνητρα (υπό τη μορφή κυρώσεων ή/και ανταμοιβής) προς τον Διαχειριστή, τόσο για την επαναφορά των απωλειών στα προηγούμενα επίπεδα όσο και για την περαιτέρω απομείωση τους, δεδομένου ότι το αυξανόμενο επίπεδο των απωλειών καταλήγει να επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών με επιπρόσθετο κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος.


Αρχειοθήκη ιστολογίου