Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ν. Κακλαμάνης: Τι μέτρα θα ληφθούν για τους απλήρωτους λογαριασμούς 2,5 δισ. της ΔΕΗ


Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Πάνο Σκουρλέτη
και Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσε ο δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλμάνης, αναφορικά με τις ανείσπρακτες οφειλές μεγαλο-οφειλετών προς τη ΔΕΗ, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Στην ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης αναφέρεται στο ενδεχόμενο ύπαρξης μεγαλο-οφειλετών προς την Επιχείρηση, που όμως έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για να γίνει η αποπληρωμή των οφειλών αυτών.
Αναλυτικότερα η ερώτηση του κ. Κακλαμάνη αναφέρει τα εξής:

«Η χθεσινή (04/11) ραδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κυρίου Γιώργου Αδαμίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά στη κοινή γνώμη, ειδικά όσον αφορά στις απαντήσεις που έδωσε για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της εταιρείας.
Συγκεκριμένα ο κύριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «οι ανείσπρακτες οφειλές αγγίζουν 2,5 δισ. ευρώ και τα "φέσια" από τους απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα δάνεια της ΔΕΗ σε τράπεζες φθάνουν τα 5 δισεκατομμύρια.» Επιπλέον, αποκάλυψε ότι υπάρχουν καταναλωτές - ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επιχειρήσεων που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά η ΔΕΗ αδυνατούσε όλα αυτά τα χρόνια να τους διακόψει την ηλεκτροδότηση, με "άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις", επειδή "φουσκωτοί" -όπως λέει- παρεμπόδιζαν και απειλούσαν τους υπαλλήλους των συνεργείων.
Στη συνέχεια, προχώρησε σε καταγγελίες επισημαίνοντας πως υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ οι οποίοι όταν η εταιρεία τους "κόβει" το ρεύμα και αφαιρεί τον μετρητή υπογράφουν συμβόλαιο με μια από τις ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους και ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώσουν το προηγούμενο χρέος, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει. Ειδικότερα, εξήγησε ότι «Πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες και αφήνουν "φέσι" στη ΔΕΗ. Τα "φέσια" στη ΔΕΗ αυτή την ώρα είναι πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτές οι εταιρείες παίρνουν τον πελάτη αδιαφορώντας αν χρωστούσε στη ΔΕΗ».
Μετά από μία προσεκτική ανάγνωση των παραπάνω δηλώσεων, είναι εύκολα κατανοητό πως ο κύριος Πρόεδρος εξαπέλυσε πολύ βαριές καταγγελίες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και απαντήσεων. Στη σημερινή εποχή, που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγκάζεται να πληρώνει τους φόρους της και τους λογαριασμούς σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, κάνοντας βαριές θυσίες και στερούμενοι άλλα αγαθά, είναι προκλητικό να υπάρχουν εύποροι συμπατριώτες μας, που αρνούνται να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και οι οποίοι ουσιαστικά μετακυλούν τα χρέη τους στην κοινωνία.»

 http://energypress.gr/news/n-kaklamanis-ti-metra-tha-lifthoyn-gia-toys-aplirotoys-logariasmoys-25-dis-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου