Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Σκουρλέτης: Δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον ΑΔΜΗΕ


Δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον
ΑΔΜΗΕ, τόνισε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη εφημερίδα Kontranews, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος υπενθύμιζε ότι απεφεύχθη η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ότι γίνονται συζητήσεις, στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου, για έναν «νέο δημόσιο» ΑΔΜΗΕ.
Όπως είπε συγκεκριμένα, στη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα, «πρώτα απ' όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αποφύγαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, συζητάμε λοιπόν στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου για έναν "νέο δημόσιο" ΑΔΜΗΕ. Τώρα σε..
σχέση με την πρόταση που αναφέρατε θέλω να σας πω πως σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών τα δίκτυα είναι δημόσια με δημόσιο μάνατζμεντ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι αναγκαίες επενδύσεις για την διασύνδεση για παράδειγμα της Κρήτης ή με άλλες γειτονικές μας χώρες, ο δε ΑΔΜΗΕ ήδη υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον ΑΔΜΗΕ. Επομένως όποιος υποστηρίζει μια τέτοια πρόταση ενδεχομένως το κάνει για να βάλει τη λογική της ιδιωτικοποίησης από το παράθυρο».
Ερωτηθείς ο κ. Σκουρλέτης αναφορικά με τον αγωγό TAP είπε «παραλάβαμε μια σύμβαση από την προηγούμενη κυβέρνηση με συγκεκριμένα όρια και πλαίσιο. Είναι βέβαιο πως εμείς θα την κάναμε αλλιώς, παρόλα αυτά μπορέσαμε και διπλασιάσαμε τα ποσά της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα λάβουν οι δήμοι από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός.
Επίσης πετύχαμε η εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση για τη δημόσια γη που δεν προβλεπόταν καθώς επίσης και για τη διέλευση από τα δάση. Νομίζω ότι τα μεγάλα οφέλη θα προέλθουν από την ανάθεση σε ελληνικές εταιρείες ενός μεγάλου μέρους της κατασκευής του αγωγού αλλά και από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν».
Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης Σκουρλέτη στην Kontranews
Αθήνα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για όλα. Τα μέτρα εγκρίθηκαν από τη Βουλή και τώρα το EWG είναι έτοιμο να ανάψει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης. Κάποιοι όμως κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στη διαδικασία αυτή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά…
Εμείς από την επόμενη της ψήφισης της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου ξεκαθαρίσαμε πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν τελείωσε, αντίθετα είναι διαρκής και αυτό που θα κρίνει κάθε φορά το αποτέλεσμα, στο πλαίσιο πάντα της ψηφισμένης συμφωνίας, είναι η δική μας αποφασιστικότητα, η καλή προετοιμασία, αλλά και οι συσχετισμοί που δημιουργούνται γύρω από το κάθε θέμα που συζητάμε. Θέλω να πω με δυο λόγια ότι ακόμη και αυτή η επώδυνη αλλά αναγκαία και εξαναγκασμένη συμφωνία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία πως την εφαρμόζεις και ποιες μάχες  δίνεις για να την καταστήσεις λιγότερο επώδυνη. Το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί η παρούσα κυβέρνηση είναι ότι έχει καταθέσει τα όπλα.
Εσείς προσωπικά, είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη για τους πλειστηριασμούς ; Να θυμίσω ότι  προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως βασικό του σύνθημα "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη"…
Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε για να πετύχουμε ένα καθεστώς προστασίας για το 60% των περιπτώσεων. Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε πως με την προωθούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θεραπεύουμε τον πυρήνα της τραπεζικής παθογένειας που είναι τα «κόκκινα δάνεια». Δημιουργούμε έτσι ένα σταθερό έδαφος που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο της οικονομικής ανάκαμψης.
Φοβάστε κ. υπουργέ, ότι σύντομα μπορεί να ζητηθούν και νέα μέτρα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;
Τα μέτρα που ψηφίζονται τώρα δεν είναι νέα, όλα εμπεριέχονται στη συμφωνία του Αυγούστου, συμφωνία την οποία  ψήφισε σχεδόν σύσσωμη η σημερινή αντιπολίτευση. Δεν νομίζω πως θα υπάρξει η ανάγκη για νέα μέτρα, τα οποία άλλωστε δεν θα άντεχε η ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως πιστεύω πως από τον επόμενο χρόνο θα είναι εμφανή τα  σημάδια της ανάκαμψης και θα υπάρξουν μέτρα  ελάφρυνσης.
Περιθώρια για μια πιο αριστερή πολιτική έχει αυτή η κυβέρνηση; Γιατί μέχρι στιγμής βλέπουμε ως επί το πλείστον υπαναχωρήσεις…
Ο μεγάλος συμβιβασμός υπήρξε όταν ψηφίσαμε τη συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο που όπως έχουμε εξηγήσει ήταν μια λύση αναγκαστική μεν αλλά προτιμότερη από την πλήρη και άτακτη χρεωκοπία  που θα ήταν βεβαίως  πιο επώδυνη για τους πιο φτωχούς. Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια για δράσεις σε πεδία έξω από τη συμφωνία και σε αυτά τελικώς θα κριθούμε. Θέλω απλά να σας θυμίσω πως ήδη κατά τον πρώτο ενάμιση μήνα της κυβέρνησης έχουμε ψηφίσει τον νόμο για τα ΜΜΕ, ψηφίσαμε για την αλλαγή των όρων χρήσης και δόμησης  που ανοίγουν το δρόμο για τη μεγάλη παρέμβαση στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα που δίνουν ανάσα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της β´ Πειραιά, ενσωματώσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι επερχόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, κατά τη γνώμη σας, θα θέσουν υπό δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή;
Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο ορίζοντα. Είναι πολύ νωρίς για να θεωρεί κάποιος πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής ή ότι έχει πρόβλημα νομιμοποίησής της μέσα στην ίδια την κοινωνία. Είναι σαφές πως η συμφωνία με τους δανειστές είναι εμπροσθοβαρής, τόσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύουμε με τις υποχρεώσεις μας τόσο το καλύτερο για όλους.
Ποια είναι η άποψή σας για τα σενάρια κυβερνήσεων ευρύτερης συνεργασίας από αυτή τη Βουλή;
Δεν είμαι οπαδός των οικουμενικών κυβερνητικών σχημάτων, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Νομίζω πως τέτοια σχήματα νοθεύουν τους κανόνες της δημοκρατίας, ούτε βέβαια πιστεύω ότι μπορεί να προκύψουν από την παρούσα Βουλή.
Σε ότι αφορά στο δικό σας χαρτοφυλάκιο. Αληθεύει ότι η πλευρά των δανειστών ζητά την είσοδο ιδιώτη στο μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ; Και αν ναι, τι είστε διατεθειμένος να πράξετε;
Πρώτα απ´ όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αποφύγαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, συζητάμε λοιπόν στη   βάση ενός    εναλλακτικού σχεδίου για έναν "νέο δημόσιο" ΑΔΜΗΕ. Τώρα σε σχέση με την πρόταση που αναφέρατε θέλω να σας πω πως σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών τα δίκτυα είναι δημόσια με δημόσιο μάνατζμεντ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι αναγκαίες επενδύσεις για την διασύνδεση για παράδειγμα της Κρήτης ή με άλλες γειτονικές μας χώρες, ο δε ΑΔΜΗΕ ήδη υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον ΑΔΜΗΕ. Επομένως όποιος υποστηρίζει μια τέτοια πρόταση ενδεχομένως το κάνει για να βάλει τη λογική της ιδιωτικοποίησης από το παράθυρο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου