Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Τειρεσία» για όσους χρωστούν στη ΔΕΗ προτείνουν οι ιδιώτες προμηθευτές


Aναφανδόν κατά οποιασδήποτε ρυθμιστικής παρέμβασης στη
μετακίνηση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας (αλλαγή προμηθευτή) τάσσεται ο ιδιωτικός τομέας της αγοράς. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης του προβλήματος ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ. Κοινή είναι η τοποθέτηση των ιδιωτών προμηθευτών, Protergia, Elpedison, HΡΩΝ όπως και του ΕΣΕΠΗΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων & Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας) ότι το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αφορά το σύνολο της αγοράς αλλά.. τον προμηθευτή με την υπερδεσπόζουσα θέση, δηλαδή τη ΔΕΗ, η οποία κατηγορείται ότι δεν προέβη στη λήψη των μέτρων που προβλέπει ο κώδικας για την είσπραξη των οφειλών της.
 Στις προτάσεις που κατατέθηκαν, ξεχωρίζει η ιδιαίτερα «σκληρή» κριτική από πλευράς της Elpedison τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τη ΡΑΕ, η αμφισβήτηση του ύψους των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ από την HΡΩΝ, η οποία μάλιστα δηλώνει στη διάθεση της ΡΑΕ για την κατάθεση ακριβών στοιχείων που θα το πιστοποιούν, και η πρόταση του ΕΣΕΠΗΕ για τη σύσταση ενός είδους«Τειρεσία» όπου θα καταγράφεται και θα είναι στη διάθεση των προμηθευτών η οικονομική συμπεριφορά των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακόμη ένα θέμα που τέθηκε από τους συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση είναι η επίδραση στη διόγκωση του προβλήματος των ανεξόφλητων οφειλών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων στους λογαριασμούς ρεύματος.
 Πιο διαλλακτική από τους συμμετέχοντες είναι η Protergia, για την οποία το δικαίωμα επιλογής και αλλαγής προμηθευτή συνδέεται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κατοχυρώνεται από την ευρωπαϊκή και ελληνικό νομοθεσία. Επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στη ΔΕΗ για τη διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών, επισημαίνοντας ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών τους κινδύνων και εμφανίζεται να συμφωνεί με τη δεύτερη εκ των τριών προτάσεων της ΡΑΕ, που προβλέπει αναστολή αλλαγής προμηθευτή στην περίπτωση που έχει υποβληθεί εντολή απενεργοποίησης μετρητή ή έχει γίνει ήδη διακοπή ρεύματος. Υπέρ αυτής της πρότασης τάσσεται και ο ΕΣΕΠΗΕ, ενώ με θετική προοπτική την αντιμετωπίζει και η ΗΡΩΝ.
Η Εlepdison εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση ένα θέμα που, όπως αναφέρει, αποτελεί πρόβλημα ενός εκ των συμμετεχόντων στην αγορά (σ.σ.: ΔΕΗ). «Είναι αδιανόητο, η αδράνεια μιας επιχείρησης ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων της να επιχειρείται να αντισταθμιστεί από ρυθμιστική παρέμβαση, η οποία λαμβάνει μάλιστα χώρα για την προστασία του υπερδεσπόζοντος παρόχου», τονίζει η Elpedison και επισημαίνει ότι η δημόσια διαβούλευση «σκοπεί προδήλως στον άμεσο ή έμμεσο περιορισμό του δικαιώματος επιλεγόντων πελατών στην ελεύθερη επιλογή προμηθευτή». 
Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με την Elpedison, αποτελούν στην ουσία «εργαλεία εγκλωβισμού» πελατών και προσκρούουν στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Υπό το πρίσμα αυτό, καταλήγει, «η Αρχή σας θα πρέπει να σταθεί με φειδώ έναντι των αιτημάτων τα οποία είναι αλυσιτελή ως προς τον σκοπό που δήθεν φέρονται να εξυπηρετούν, ενώ αντιθέτως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με θεμελιώδης αρχές τις οποίες η Αρχή σας ως εκ της αποστολής της και εκ του νόμου είναι ταγμένη να υπηρετεί».

Καθημερινή

Αρχειοθήκη ιστολογίου