Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Με τόκο έως 5% θα πάρει η ΔΕΗ τα ΥΚΩ - “Αυγατίζουν” τα 360 εκατ. που ενέκρινε η ΡΑΕ

Χρήστος Στεφάνου
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις των υπουργείων ενέργειας και οικονομικών σε σχέση με την πρόταση της ΡΑΕ, για την “απάλυνση” της επιβάρυνσης των ΥΚΩ μέσω της επιστροφής του 50% του ΕΦΚ του πετρελαίου, ανοιχτές παραμένουν και άλλες παράμετροι που αφορούν στο ίδιο - φλέγον για καταναλωτές και κυβέρνηση - θέμα.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό μια βασική πτυχή της πρότασης για τις παλιές οφειλές των ΥΚΩ, είναι η ανάκτηση να γίνει σε βάθος πενταετίας, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να αμβλυνθεί η ετήσια επιβάρυνση για τους λογαριασμούς ρεύματος.
Μάλιστα ο σχεδιασμός που έχει προταθεί είναι η ανάκτηση να είναι οπισθοβαρής, δηλαδή τα
μεγαλύτερα ποσά να προωθηθούν για το τέλος της πενταετίας, με την προσδοκία ότι τελικά δε θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις, αφού εν τω μεταξύ προβλέπεται να έχουν γίνει ορατά τα οφέλη που προκύπτουν από τις νέες κατασκευασμένες διασυνδέσεις (Κυκλάδες) ή ακόμη και τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (εφόσον βεβαίως επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το έργο υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει καταρχάς προσδιοριστεί από τον ΑΔΜΗΕ).
Και αυτή η πρόταση ωστόσο ενέχει μια αρνητική διάσταση που αφορά στη ΔΕΗ και στο γεγονός ότι εκτός από το “κουτσούρεμα” των διεκδικήσεών της (θυμίζουμε ότι η εταιρεία διεκδικούσε ποσά της τάξης άνω των 730 εκατ. ευρώ και τελικά το ποσό που εγκρίνεται είναι λιγότερο από το μισό ήτοι 360 εκατ. ευρώ) κινδυνεύει να πληρωθεί με … άτοκες δόσεις σε βάθος πενταετίας τα ΥΚΩ των παλαιότερων ετών.
Εδώ λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής είναι η σε βάθος χρόνου αποπληρωμή της ΔΕΗ να γίνει εντόκως. Μάλιστα το επιτόκιο προτείνεται να είναι έως 5%, με το ακριβές ποσοστό (ή τον ορισμό του ποιός θα αποφασίσει για αυτό) να μένει να προσδιοριστεί από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο ενέργειας.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάλογα με το ύψος των ετήσιων αποπληρωμών που θα γίνουν προς τη ΔΕΗ, η εταιρεία έχει λαμβάνειν σημαντικά επιπλέον ποσά, που θα ανεβάσουν το συνολικό λογαριασμό των αναδρομικών ΥΚΩ πιθανότατα πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Όπως αποκάλυψε χθες το Energypress, το κομβικό θέμα, που θα καθορίσει πρωτίστως το ύψος της επιβάρυνσης που θα κληθούν να επωμιστούν οι καταναλωτές, αφορά στην έγκριση της πρότασης για επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου που καταναλώθηκε για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει δυστοκία από πλευράς υπουργείου οικονομικών πρωτίστως εξαιτίας των φόβων για αντιδράσεις από την τρόικα αλλά και εξαιτίας της δυσκολίας να βρεθούν τα ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν την απώλεια.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση της ΡΑΕ, με βάση τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το Energypress προβλέπει την ανάκτηση ποσού ύψους 360 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ των παρελθόντων ετών, την κάλυψη μέρους του ποσού από την επιστροφή του 50% ΕΦΚ που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο για το πετρέλαιο για την ηλεκτροδότηση των νησιών (περίπου 90 εκατ. ευρώ) και την ανάκτηση του ποσού σε βάθος πενταετίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εάν δεν περάσει η πρόταση για επιστροφή του ΕΦΚ, η αύξηση που θα κληθούν να επωμιστούν  οικιακοί και λοιποί καταναλωτές της χαμηλής τάσης για την κάλυψη των «παλιών» αλλά και των τρεχουσών ΥΚΩ κατά την επόμενη πενταετία θα φτάσει τα 2 – 3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ποσό διόλου αμελητέο.


Αρχειοθήκη ιστολογίου