Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Δεν το γλιτώνει το penalty η ΔΕΗ στην επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ

Γιώργος Φιντικάκης
Tην επιμονή της τρόικας, και συγκεκριμένα της Κομισιόν, για την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME, δικαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 
Τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε συνδυασμό με το review του Ιουνίου, δείχνουν ότι η αγορά έχει χάσει δυναμική. Ακριβώς λοιπόν επειδή η απόκλιση από το στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει το 2%, οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε ενεργοποίηση του "penalty", κάτι που προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για την 2η αξιολόγηση. 
Ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ για τον Ιούνιο έχει τεθεί στο 81% (και στο 75,24% για το τέλος του 2017). Ομως το μερίδιο της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο παρέμεινε σταθερό στο 85,5% έναντι 85,53% τον Μάιο. Απέκλινε δηλαδή του στόχου όχι 2%, αλλά
4,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 250 MWh/h. Τόσο λοιπόν θα είναι και το "penalty", όπως πρώτο είχε γράψει το "Energypress", δηλαδή η επιπλέον ποσότητα που θα προστεθεί στην προς πώληση από την ΔΕΗ ενέργεια κατά την επόμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου 
Αθροίζεται επομένως μια συνολική ποσότητα λίγο πάνω από τις 700 MWh/h. Το νούμερο προκύπτει αν προσθέσει κανείς στις 250 MWh/h, τις ούτως ή άλλως αυξημένες ποσότητες που έχει ορίσει η ΡΑΕ σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες δημοπρασίες, δηλαδή 245 MWh/h, συν το ποσοστό 4% που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, δηλαδή επιπλέον 220 MWh/h.
Το θέμα ωστόσο είναι άλλο, αφού πρέπει να απαντηθούν δύο ερωτήματα. Πρώτον, με ποιά στοιχεία θα γίνει ο υπολογισμός της απόκλισης; Με βάση τα μερίδια αγοράς του ΑΔΜΗΕ ή εκείνα του ΛΑΓΗΕ που ως γνωστόν διαφέρουν; Φαίνεται ότι υπάρχει προσανατολισμός να γίνει με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Το δεύτερο ερώτημα που "καίει" την ΔΕΗ αφορά αυτή καθ’ εαυτή την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων. Θα είναι ισόποση με την απόκλιση ή κατά το ποσοστό πάνω από το 2% ώστε η επίπτωση στην ΔΕΗ να είναι ηπιότερη ; Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν κάποιες πηγές, ο ίδιος ο νόμος επιτρέπει απόκλιση έως 2% από το στόχο μείωσης του μεριδίου της επιχείρησης.
Δυστυχώς για την ΔΕΗ, φαίνεται ότι η αύξηση θα αφορά όλο το ποσοστό της υπέρβασης, δηλαδή και το 4,5%. Και κάπως έτσι προκύπτουν και οι περίπου 700 MWh/h, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει διατεθεί ποτέ σε μια και μόνο δημοπρασία από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Εώς σήμερα έχουν διεξαχθεί τέσσερις δημοπρασίες. Η πρώτη έγινε στο τέλος του 2016 και αφορούσε 460 MWh/h, για να ακολουθήσουν μέσα στο 2017 άλλες τρεις, έκαστη ποσότητας 145 MWh/h.
Αν και η ενεργοποίηση του "penalty" στην πέμπτη πλέον δημοπρασία του Οκτωβρίου θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της ΔΕΗ, εντούτοις το θέμα έχει διερευνηθεί νομικά από την ΡΑΕ. Πηγές της Αρχής εξηγούν ότι ο νόμος είναι σαφής, και προβλέπει πως όταν η απόκλιση υπερβαίνει το 2% του στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε πρέπει να υπάρξει απόφαση για αύξηση των ποσοτήτων αντίστοιχη της απόκλισης, μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Συνεπώς μέσα στο 2017 και άρα κατά την επόμενη δημοπρασία.
Τόσο για το ακριβές ύψος της απόκλισης, όσο και για τις ποσότητες που πρέπει να βγούν σε δημοπρασία, η ΡΑΕ θα ζητήσει εισήγηση από τον ΛΑΓΗΕ. Η εισήγηση θα αποτελέσει και την βάση για την απόφαση της Αρχής τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ισχύσει για τη δημοπρασία του Οκτωβρίου.


 https://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου