Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Φως στο τούνελ για το σήριαλ του φράγματος Μεσοχώρας

Σχεδόν δεκαεπτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας, για το οποίο η ΔEΗ έχει δαπανήσει περί τα 550.000.000 ευρώ χωρίς να λειτουργεί, χθες υπεγράφη η νέα περιβαλλοντική μελέτη (ΑΕΠΟ) με στόχο την αποπεράτωση του υδροηλεκτρικού έργου ώστε να αρχίσει να παράγει ενέργεια εντός της προσεχούς τριετίας.
Το φράγμα Μεσοχώρας, που είχε ενταχθεί στην περίφημη «Εκτροπή του Αχελώου» η οποία ακυρώθηκε έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προωθείται πλέον ως ξεχωριστό υδροηλεκτρικό έργο. Μέχρι να λειτουργήσει, η ΔΕΗ θα χρειαστεί να δαπανήσει άλλα 100.000.000 ευρώ τουλάχιστον και παράλληλα να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και να μετακινηθεί τμήμα του οικισμού Μεσοχώρα Τρικάλων που θα καλυφθεί από τα νερά με την έμφραξη της σήραγγας
εκτροπής.
Χθες, μάλιστα, στη συνέντευξη τύπου με αφορμή την υπογραφή της ΑΕΠΟ συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η Μεσοχώρα.
Ολοι συμφώνησαν πως το στοιχειωμένο έργο πρέπει να ολοκληρωθεί όχι μόνο για να να σταματήσει να αιμορραγεί η ΔEΗ (που χάνει τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ το χρόνο από τον εξοπλισμό που «σαπίζει»), αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής. Κυρίως, όπως επισημαίνονταν και σε πρόσφατη, εξαιρετική, έρευνα του οργανισμού «Διανέοσις», για να βεβαιωθούμε πως η νότια Πίνδος θα αποφύγει μια «πρωτοφανή καταστροφή στα χρονικά της χώρας μας» αν δεν αντέξει η υπάρχουσα «προσωρινή» σήραγγα εκτροπής που λειτουργεί επί 16 χρόνια!
Ο κ. Φάμελλος έσπευσε να επαναλάβει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εκτροπής του Αχελώου με αφορμή τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η ολοκλήρωση της Μεσοχώρας είναι το πρώτο βήμα ώστε να προχωρήσει το θηριώδες σχέδιο μέσω σαλαμοποίησης. Τόνισε πως «το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως τόσο λειτουργικά όσο και τεχνικά από τα έργα εκτροπής και καθίσταται αμιγώς υδροηλεκτρικό». Πρόσθεσε πως στην ΑΕΠΟ προβλέπεται μια «σχεδιασμένη και ασφαλή λύση που προβλέπει την παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού» της Μεσοχώρας, όπως ήθελαν και οι κάτοικοι.
Η διοίκηση της ΔΕH θα προτιμούσε τη μετεγκατάσταση ολόκληρου του οικισμού, αλλά τελικά συμφωνήθηκε να μείνουν οι κάτοικοι που επιθυμούν στο τμήμα που δεν θα καλυφθεί από τα νερά του φράγματος.
Προβλέπεται πλήρης αποζημίωση και στο κατακλυζόμενο τμήμα και τους ακατάλληλους θύλακες του μη κατακλυζόμενου, αλλά και για την επέκταση, ενώ δικαίωμα αποζημίωσης θα έχουν και κάτοικοι του μη κατακλυζόμενου τμήματος αν θέλουν να φύγουν. Η ΔΕH θα αναλάβει σειρά τεχνικών έργων (οδοφωτισμό, ύδρευση κ.λπ.) στο νέο οικισμό, ενώ υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για την αδειοδότηση της δόμησης και την επίβλεψη κατασκευής των νέων κατοικιών.
Ο επικεφαλής της ΔΕH Μαν. Παναγιωτάκης είπε πως η χθεσινή ημέρα είναι ιστορική καθώς «επιτέλους δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αρχίσει να αποδίδει ένα έργο που το έχουμε κατασκευάσει εδώ και 15 χρόνια και έχουμε εξοπλισμό που αργεί και προσωπικό που φυλάει τον πανάκριβο εξοπλισμό».
Ο κ. Παναγιωτάκης είπε πως «θα αρχίσουν αμέσως οι εργασίες για επισκευές στεγάνωσης του φράγματος που θα κοστίζουν γύρω στα 20 εκατ. Θα γίνουν οι δοκιμές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις. Οσο πιο λίγο κρατήσουν οι απαλλοτριώσεις τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η λειτουργία του φράγματος καθώς εμείς σε 12 - 15 μήνες μπορούμε να το τελειώσουμε κατασκευαστικά». Σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Ιούλιο ή Αύγουστο του 2019 μπορεί να γίνει η έμφραξη της σήραγγας ώστε να αρχίσει να γεμίζει το φράγμα και λίγους μήνες μετά να παραχθούν οι πρώτες ποσότητες ενέργειας.
Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας (δύο μονάδες των 80 MW και μία μικρή του 1,6 MW) θα παράγει 380 - 390 γιγαβατόρες (GWh) ετησίως με τον κ. Παναγιωτάκη να υποστηρίζει πως για να γίνει πλήρης απόσβεση θα περάσουν πάνω από 20 χρόνια. Ο ίδιος επανέλαβε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να πωλήσουμε υδροηλεκτρικά έργα, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Όλοι τα θέλουν έτοιμα. Κανείς δε θέλει να τα φτιάξει».
«Για να ολοκληρωθεί το έργο πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για να κερδίσουμε το χαμένο χρέος και το χαμένο έδαφος. Ο τόπος χρειάζεται πράξεις έργα αποτέλεσμα» είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η λέξη κλειδί είναι απαλλοτριώσεις. Αν λυθεί αυτό το θέμα τότε το έργο προχωράει πιο γρήγορα».
Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως η Θεσσαλία είναι το πλέον ελλειμματικό διαμέρισμα της χώρας σε επίπεδο υδάτινων πόρων και τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης και των άλλων υδροηλεκτρικών έργων που είχαν ενταχθεί στην εκτροπή του Αχελώου όπως το φράγμα Συκιάς. Κάποια άλλα έργα, όπως είπε, πρέπει να ολοκληρωθούν γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως με τη μήκους 11 χιλιομέτρων σήραγγα Πευκοφύτου που θέλει συντήρηση.
Ο δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας είπε πως «πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον και να το υπερασπίζονται έναντι οποιουδήποτε άλλου. Γιατί κάθε μεταρρύθμιση έχει αντιπάλους. Σαν Δήμος Πύλης θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ακόμα και τώρα όλα να πάρουν το δρόμο τους».

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου