Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Το δύσκολο παζάρι με τους δανειστές για την ενέργεια

Καυτή ατζέντα στα ενεργειακά ανοίγει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς. Αυτές αναμένονται να πραγματοποιηθούν, σε υψηλό επίπεδο, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περάσουν από «μικροσκόπιο» το «πακέτο» των αλλαγών σε ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και ΚΟΤ (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο), προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θέμα των δαπανών για την παροχή ευνοϊκής τιμολόγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα των νησιών αλλά και των ευάλωτων καταναλωτών.
Η ΡΑΕ ως γνωστόν έχει εισηγηθεί στο υπουργείο ΠΕΝ την αναδρομική είσπραξη για τα έτη
2012-2016 συνολικού ποσού 360 εκατ. ευρώ από ΥΚΩ που παρείχε η ΔΕΗ στα νησιά. Τα 360 εκατ. ευρώ, η ΡΑΕ εισηγείται να κατανεμηθούν σε βάθος πενταετίας, ενώ προτείνει και την επιστροφή 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στον μισό ΕΦΚ για το ντίζελ που χρησιμοποιεί η ΔΕH στην παραγωγή ρεύματος των νησιών.
Επιπλέον αναμένεται να εξεταστούν και οι σχεδιασμοί για την αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής στις κατηγορίες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται ζόρικες... με δεδομένες τις δυσκολίες του κρατικού προϋπολογισμού να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες ΥΚΩ.
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, είναι το επόμενο μεγάλο θέμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου και θεσμών. Ήδη η Κομισιόν εκφράζει ενστάσεις στο προτεινόμενο σχέδιο για την παραχώρηση των ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης, ενώ ακόμη κι αν αυτό προχωρήσει το market test είναι που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος. Σε ένα αρνητικό ενδεχόμενο οι θεσμοί έχουν αμέσως έτοιμη την απαίτηση για διάθεση και υδροηλεκτρικών σταθμών.
Έτερο σοβαρό θέμα στην αγορά του ηλεκτρισμού είναι η εφαρμογή των υπόλοιπων παρεμβάσεων για το λεγόμενο target model με το χρηματιστήριο ενέργειας και τις επιμέρους αγορές. Οι πληροφορίες θέλουν οι διαδικασίες να εξελίσσονται σε ιδιαίτερα δύσκολες και πιθανόν το έτος του 2018 να μην έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων και αλλαγών.
Τέλος μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η εφαρμογή και των υπόλοιπων αλλαγών που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Η απομάκρυνση της ΔΕΠΑ από το μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών της ΕΠΑ αλλά και οι αποζημιώσεις που εγείρουν οι ξένοι επενδυτές στις τελευταίες λόγω της απόσχισης του δικτύου διανομής από την εμπορία αναμένεται επίσης να πάρουν μεγάλο χρόνο στις διαπραγματεύσεις υπουργείου ΠΕΝ με τους θεσμούς.

(Χρ. Κολώνας, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου