Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Γερμανία: Αδύνατο να καταργηθούν τα εργοστάσια άνθρακα μέχρι το 2035, υποστηρίζουν μερίδες της αγοράς

Την αντίθεσή τους εκφράζουν σχετικά με την κατάργηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2035 στη Γερμανία, η εταιρεία ηλεκτρισμού RWE, τα συμβούλια εργασίας της εταιρείας και οι εμπορικές ενώσεις.
Η εν λόγω αντιπαράθεση τόσο εντός του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και συνολικότερα στο πεδίο της αγοράς, φέρνει, πλέον, με έντονο τρόπο στο τραπέζι την πιθανότητα να εξεταστεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της κυβερνητικής επιτροπής και των περιβαλλοντολόγων.
Πιο αναλυτικά, η RWE υπογραμμίζει πως οι “τίτλοι τέλους” για τα εργοστάσια άνθρακα δεν μπορούν να πέσουν το 2035 καθώς απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε δίκτυα και ΑΠΕ
προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή τροφοδοσία στο μέλλον. Οι κλιματικοί στόχοι χρειάζεται να ισορροπήσουν με τα συμφέροντα των πελατών και των εργαζομένων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel, o Ronald Pofalla, ένας εκ των τεσσάρων επικεφαλής του κυβερνητικού σώματος που έχει επιφορτιστεί τον σχεδιασμό για την έξοδο της Γερμανίας από τον άνθρακα, είχε προτείνει το διάστημα 2035 με 2038, να εγκαταληφθεί οριστικά η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τον άνθρακα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Τέλος, να θυμήσουμε ότι η Γερμανία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, από το 1/3 που είναι σήμερα στο 65% μέχρι το 2030, με σκοπό να επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ταυτόχρονα την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ως χώρα για το κλίμα.
Σήμερα, το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα φτάνει το 40% του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας, καθιστώντας έτσι την κατάργηση του άνθρακα δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διασφάλιση ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters. 


 https://energypress.gr/news/germania-adynato-na-katargithoyn-ta-ergostasia-anthraka-mehri-2035-ypostirizoyn-merides-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου