Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΠΕΝ: Ανέφικτη η περαιτέρω μετατόπιση της όδευσης της γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Γορτυνία

Δεν είναι εφικτή η περαιτέρω μετατόπιση της όδευσης της γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Δήμητρα στη Γορτυνία Πελοποννήσου, όπως αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε απάντησή του σε ερωτήσεις των βουλευτών Κωνσταντίνου Βλάση και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Η εν λόγω γραμμή αποτελεί τμήμα της επέκτασης του συστήματος υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο, με στόχο να αρθεί ο κορεσμός του τοπικού δικτύου. 
Όπως αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, οι ανησυχίες που διατυπώνονται σχετίζονται με πιθανές βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, 50 Hz που είναι η συχνότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος. 

Όπως επισημαίνεται, η εν λόγω γραμμή αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά με την υπ’ αριθμό 172867/23.5.2014 Απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία τροποποιήθηκε στη συνέχεια. Τον Οκτώβριο του 2015, ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε φάκελο τροποποίησης στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ, ο οποίος προέβλεπε την περεταίρω απομάκρυνση της γραμμής μεταφοράς από την περιοχή Δήμητρας, με τη μετατόπιση 15 συνολικά πυλώνων δυτικότερα του οικισμού, διαμορφώνοντας την απόσταση του πλησιέστερου στον οικισμό πυλώνα, στα 400 περίπου μέτρα. Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την ύπαρξη περιοχών ανθρωπογενούς δραστηριότητας, προέκυψε όχι μια απλή μετατόπιση των πυλώνων 192 και 193 προς τα δυτικά, αλλά μία εκτεταμένη παραλλαγή της αδειοδοτημένης γραμμής μεταφοράς μήκους 5.200 μέτρων. Οι πυλώνες 192 και 193 δεν προβάλλονται στον ορίζοντα και δεν είναι ευκόλως διακριτοί, ενώ ο πυλώνας 194 προβάλλεται στον ορίζοντα. Οι παραπάνω πυλώνες για τη μείωση τυχόν οπτικής όχλησης δύναται να βαφτούν στο χρώμα του περιβάλλοντος χώρου με σκοπό την ελαχιστοποίησής της. Στις 27.7.2016 εκδόθηκε η νέα ΑΕΠΟ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη όδευση δεν επιδέχεται περαιτέρω μετατόπιση για τεχνικούς λόγους, λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής. 
Οι συγκεκριμένοι πυλώνες αποτελούν μέρος του συνόλου των πυλώνων που φέρουν τη γραμμή μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kv που θα συνδέει τη Μεγαλόπολη με το Σύστημα 400 kv στην Αιτωλοακαρνανία. Η εν λόγω γραμμή μεταφοράς είναι τμήμα της σχεδιαζόμενης επέκτασης του Συστήματος της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας προς την Πελοπόννησο και η υλοποίησή της θα έχει τα εξής οφέλη:
-Τη ριζική επίλυση προβλημάτων τάσεων και επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο και την εξασφάλιση της δυνατότητας αξιόπιστης τροφοδότησης των ηλεκτρικών φορτίων της περιοχής. -Την απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 811 MW στη Μεγαλόπολη.
-Τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ στην Πελοπόννησο. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Πελοποννήσου έχει χαρακτηρισθεί επίσημα «κορεσμένη» από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έχει ως συνέπεια να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, μέχρι την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων που θα επιτρέψουν την αύξηση της ικανότητας διακίνησης ηλεκτρικής ισχύος από και προς την Πελοπόννησο.  


 https://energypress.gr/news/ypen-anefikti-i-peraitero-metatopisi-tis-odeysis-tis-grammis-metaforas-yperypsilis-tasis-toy

Αρχειοθήκη ιστολογίου