Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Σε διαβούλευση από την ΡΑΕ ο τρόπος τιμολόγησης της ενέργειας εξισορρόπησης και της διαζωνικής δυναμικότητας

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις μεθοδολογίες τιμολόγησης της ενέργειας εξισορρόπησης και της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών. 
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων και απόψεων προς τη ΡΑΕ έχει οριστεί η 13η Νοεμβρίου. 
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Δημόσια Διαβούλευση του ENTSO-E επί της κοινής πρότασης όλων των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) για τις μεθοδολογίες τιμολόγησης της ενέργειας εξισορρόπησης και της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών, σύμφωνα με τα άρθρα 30(1) και 30(3) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2195 της Επιτροπής σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριας γραμμής για την εξισορρόπηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο επίτευξης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target model), εξεδόθη, κατ’ αρχήν, ο Κανονισμός (ΕΚ) υπ’ αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003.
Στη συνέχεια, με εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 18 του Κανονισμού (ΕΚ) 714/ 2009, ο Κανονισμός σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την Εξισορρόπηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας (Guideline on Electricity Balancing -GLEB) (εφεξής ο «Κανονισμός»), εγκρίθηκε από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Μαρτίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου του 2017. Ο Κανονισμός καθορίζει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για την εξισορρόπηση της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης της ενέργειας εξισορρόπησης και της διαζωνικής δυναμικότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 30(1) του Κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση μεθοδολογίας για τον καθορισμό τιμών ενέργειας εξισορρόπησης που προκύπτει από την ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για τη διαδικασία αποκατάστασης συχνότητας σύμφωνα με τα άρθρα 143 και 147 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485, και από τη διαδικασία αντικατάστασης εφεδρείας σύμφωνα με τα άρθρα 144 και 148 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485. Η μεθοδολογία αυτή:
  1. βασίζεται σε οριακή τιμολόγηση (πληρωμή με ενιαία τιμή εκκαθάρισης)·
  2. καθορίζει με ποιον τρόπο η ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που ενεργοποιούνται για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης επηρεάζει την τιμή της ενέργειας εξισορρόπησης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τουλάχιστον οι προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που ενεργοποιούνται για τη διαχείριση εσωτερικής συμφόρησης δεν καθορίζουν την οριακή τιμή της ενέργειας εξισορρόπησης·
  3. καθορίζει τουλάχιστον μία τιμή ενέργειας εξισορρόπησης, για κάθε περίοδο εκκαθάρισης ανισορροπιών·
  4. δίνει τα σωστά σήματα σε σχέση με τις τιμές και παρέχει κίνητρα στους συμμετέχοντες στην αγορά·
  5. λαμβάνει υπόψη τη μέθοδο τιμολόγησης στα χρονικά πλαίσια της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς.
Σύμφωνα με το άρθρο 30(3) του Κανονισμού, με την πρόταση δυνάμει της παραγράφου 1 του άρθρου 30 καθορίζεται επίσης μεθοδολογία τιμολόγησης της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών. Αυτή η μεθοδολογία είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις που θεσπίζει ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/1222 και:
  1. αποτυπώνει τη συμφόρηση της αγοράς·
  2. βασίζεται στις τιμές για ενέργεια εξισορρόπησης από ενεργοποιημένες προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης, οι οποίες καθορίζονται σύμφωνα είτε με τη μέθοδο τιμολόγησης δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο α) είτε, κατά περίπτωση, με τη μέθοδο τιμολόγησης δυνάμει της παραγράφου 5·
  3. δεν επιβάλλει τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών, εκτός από μια επιβάρυνση για την αντιστάθμιση απωλειών, εάν η επιβάρυνση αυτή λαμβάνεται επίσης υπόψη σε άλλα χρονικά πλαίσια.
Η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 29 του Ν. 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179), ως ισχύει, το οποίο προβλέπει:
«… Η ΡΑΕ δεν υποχρεούται να προβαίνει σε δημόσια διαβούλευση στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ΕΕ, ΟΣΡΑΕ (ACER), ENTSO-e, JAO, SEE CAO, σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1228/2003, καθώς και του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης, αλλά ανακοινώνει τη διενέργειά τους στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να λάβουν γνώση και να υποβάλουν τυχόν σχόλιά τους οι Συμμετέχοντες.»
Ανακοινώνει τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης επί της κοινής πρότασης όλων των ΔΣΜ για τις μεθοδολογίες τιμολόγησης της ενέργειας εξισορρόπησης και της διαζωνικής δυναμικότητας που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών, στην ιστοσελίδα του ENTSO-E. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στον ENTSO-E στο πλαίσιο της ως άνω Δημόσιας Διαβούλευσης έως τις 13 Νοεμβρίου 2018 και να τις κοινοποιήσουν στη ΡΑΕ.


 https://energypress.gr/news/se-diavoyleysi-apo-tin-rae-o-tropos-timologisis-tis-energeias-exisorropisis-kai-tis-diazonikis

Αρχειοθήκη ιστολογίου